BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKüresel tüketici bankacılığı tarihe mi karışıyor?----

Küresel tüketici bankacılığı tarihe mi karışıyor?

Küresel tüketici bankacılığı tarihe mi karışıyor?
25 Şubat 2021 - 15:42 www.finansgundem.com

Düşük kredi ücretleri ve yerel bankacılık düzenleyicilerinin taleplerine uyum sağlama sorunları küresel çapta hizmet veren tüketici bankalarının sonunu hazırlıyor olabilir


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Düşük faiz ortamı yatırım bankacılığı ve servet yönetimi gibi bankacılık alanlarının parlamasına sebep olurken tüketici bankacılığı ise bu süreçte büyük darbe aldı. Kredi ücretlerinden elde edilen gelirlerin azalması küresel tüketici bankacılığı işletmelerinin sonunu getirebilir. Bloomberg yazarı Elisa Martinuzzi yazısında Citi ve HSBC örnekleri üzerinden küresel çapta tüketici bankacılığının geçirdiği zor dönemi anlatıyor. İşte Martinuzzi’nin o yazısı:

Çok sayıda varoluşsal tehdide rağmen, fiziki şubelere sahip geleneksel mevduat bankaları bir süre daha hayatta kalmaya hazır görünüyor. Ancak bu tür bankalar arasında bir ürün soyu tükenmeye doğru gidiyor: küresel perakende bankaları. Birçok tüketici hala yerel bankalarına girmek isterken, neden birinin bu hizmeti sağlamak için uluslararası bir şirkete ihtiyacı olsun ki?

Küresel Finans Krizi’nden bu yana, bankacılığı düzenleyici taleplerden kaynaklanan baskı ve düşen faiz oranlarından kaynaklanan marjlardaki sıkışma, bankaları ticari, perakende veya yatırım bankacılığı gibi üstün oldukları alanlara odaklanmaya zorladı. Hala denizaşırı tüketici işletmelerine tutunan büyük bankalar için pandemi geri çekilmeyi kaçınılmaz hale getirdi.

HSBC Holdings CEO’su Noel Quinn Salı günü yaptığı açıklamada, sektörde tanıdık bir imtiyaz olan "herkes için her şey olmaya çalışmaktan vazgeçeceklerini" söyledi. İngiltere-Hong Kong bankası, ABD perakende bankacılık ağı için stratejik seçenekleri araştıracak ve Fransa’daki tüketici bankacılığı birimini satmak için görüşmelerde bulunuyor. Banka buradan elde edeceği sermayeyi servet yönetimi birimine ve Asya'daki daha yüksek getirili işletmelerine yönlendirmeyi hedefliyor.

HSBC onlarca yıllık perakende bankacılık stratejisini tersine çeviren tek banka değil. Citigroup’un Asya-Pasifik’teki genişleyen tüketici bankacılığı operasyonlarını azaltmayı düşündüğü bildiriliyor. Geçen yıl İspanyol bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, ABD'deki kredi işletmelerinin çoğunu sattı.

Çok az sayıda banka, özellikle tüketici bankacılığı alanında gerçekten küresel olmayı başardı. Müşteri alışkanlıkları ülkeler arasında büyük farklılıklar göstererek potansiyel ekonomileri ölçek bazına küçültüyor. Bununla birlikte yerel kredi işlemlerinin riskini yanlış anlamanın maliyet riski felaket olabilir: HSBS’nin ABD’de düşük gelirlilere yüksek faizli kredi sağlayan Household şirketini satın alması bankanın milyarlarca dolarına mâl oldu.

Uluslararası dev bankaların premium hizmet sağlama konusundaki orijinal teklifleri de artık bu durumu karşılayamıyor. HSBC ve Citigroup kendi pazarlarının dışında genişlerken, sınıfının en iyisi tüketici bankacılığını sunuyorlardı. Teknoloji geliştikçe ve ucuzladıkça, yerel rakipler onları geçmeyi başardı. Yerli bankalar artık uluslararası pazarlara da iyi erişim hizmeti suna biliyor.

Müşteriler için artık uluslararası bir bankayla iş yapmanın cazibesi kalmadı. Bankaların kendileri için de herhangi bir pazarda ölçeğin altında kalmak pahalı geliyor. Zira daha iyi uyumluluk ve risk kontrolleri sağlamak için özellikle de kara para aklama suçlarının kontrolleri sırasında sürekli değişen bankacılığı düzenleyici taleplerine uymak zorunda kalıyorlar.

Pandemi de bu durumu daha kötü hale getirdi. Dijital bankacılığın yoğun miktarda yatırımlara ihtiyacı var ve birçok şubeyi de gereksiz hale getiriyor. Faiz oranları düşerken kredi gelirleri bir darbe aldı. HSBC'de tüketici bankacılığı ve servet yönetimi faaliyetlerinde net Faiz geliri 2020 yılında %13 azalarak yaklaşık 15 milyar dolara düştü. Citi'de uluslararası tüketici bankacılığı operasyonlarındaki gelir %10 düşerek 10,8 milyar dolara geriledi.

Kurlar üzerindeki baskının sonu gelmediğinden, her iki firmanın da servet yönetimi birimlerine yönelmesi mantıklı. Bu kredi gelirlerindeki düşüşü dengelemek için ücretleri artırmanın bir yoludur. Varlıklı müşteriler genellikle paralarını yurtiçi ve uluslararası bankalara yaymayı tercih ederler.

Citigroup ve HSBC'nin perakende bankacılıktan geri çekilmelerinin büyük bir karışıklığa yol açması veya tüketicileri daha kötü durumda bırakması olası değil. Ancak yerel bankacılık şirketleri arasında kurumsal bankacılık birimlerine sahip olmadıkları takdirde paranın dolaştırılması konusunda daha fazla zorlananlar olabilir. Bazı yüksek sosyete müşteriler seyahatleri sırasında bankacılık işlemlerini yeniden düzenlemek zorunda kalacaklardır.

Ticaret ve yatırım bankacılığının aksine, dünyanın birçok yerinde tüketici bankacılığı alanında çok fazla rekabet var. Dahası, birçok Güney Amerika ve Avrupa ülkesini domine eden İspanyol Banco Santander’ın aksine, Citi ve HSBC'nin perakende operasyonlarının gerçekleştirdiği çoğu pazarın lideri konumunda değil.

Citi ve HSBC’nin en büyük pişmanlığı çok uzun süre dayanmaya çalışmaları olabilir. İngiltere bankası, Fransa’daki birimini zararına satmak zorunda kalabileceğini açıkladı. Citi'nin her uluslararası birim için istekli bir alıcı bulup bulamayacağını değerlendirdiği bildiriliyor.

Küresel tüketici bankalarının zamanı muhtemelen sona erdi. Salgın sonrası ekonomide siyasetin ve bankacılık düzenlemelerinin daha büyük bir rol oynamasıyla birlikte dev bir fintek şirketinin küresel sahnedeki yerini alması da biraz zaman alacaktır.

UBS’in servet yönetimi İspanya’dan çekiliyor

 

Hızlı ekonomik toparlanma borsalar için tehlikeli

 

Goldman Sachs’tan altın ve Bitcoin karşılaştırması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)