BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKKM faizi yüzde 12’ye geriledi----

KKM faizi yüzde 12’ye geriledi

KKM faizi yüzde 12’ye geriledi
04 Aralık 2023 - 08:28 www.finansgundem.com

Bankacılık sektöründe TL’den dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı kamu bankalarında yüzde 20’nin altına gerilerken, özel bankalarda ise yüzde 12’ye kadar indi.

Yeni ekonomi yönetiminin, faizde rasyonelleşmeyle birlikte kademeli olarak tasfiye etmeye çalıştığı kur korumalı mevduat (KKM), getiri cazibesini her geçen gün yitiriyor.

Kur korumalı mevduattan çıkış stratejisi kapsamında eylül sonunda önce TL kaynaklı ardından geçen hafta döviz dönüşlü hesaplarda asgari faiz zorunluluğunu kaldırmasıyla birlikte KKM faizi oranlarında düşüş gözleniyor.

Ekonomimden Şebnem Turhan'ın haberine göre, bankacılık sektöründe TL kaynaklı KKM faizleri kamuda yüzde 20’nin altına geriledi, özel bankalarda ise yüzde 12’ye kadar indi. Merkez Bankası geçen hafta döviz dönüşlü KKM’de de faiz üst sınırını kaldırdı ancak politika faizinin yüzde 85’inden az olamayacağını duyurdu. Böylece DDM faizi de yüzde 34’te kalacak. Standart TL mevduat faizleri ise yüzde 46 üzerindeki seyrini sürdürüyor. İki bankacılık kaynağından alınan bilgiye göre miktarına göre standart TL mevduat ve döviz dönüşlü KKM’den TL’ye geçişte mevduat faizi yüzde 48-50’ye çıktı. Yılsonu bilanço makyajlama döneminde ise bu oranların yüzde 55’i aşması bekleniyor.

KKM’de 14 haftada düşüş 700 milyar lira

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden yapılan hesaba göre KKM’den standart TL mevduata dönüşüm hedeflerinin devreye alınmasının ardından 24 Kasım haftasına kadar KKM hesapları 669 milyar 268 milyon lira geriledi. Mayıs sonundan yine 24 Kasım sonuna kadar ise KKM hesapları artışı 240 milyar lirada kaldı. Toplam KKM büyüklüğü 2 trilyon 738 milyar 680 milyon liraya indi. KKM hesaplarının dolar cinsi karşılığı ise 95.5 milyar dolara geriledi. Resmi Gazete’de yayımlanan ve Merkez Bankası’nın yayımladığı tebliğlere göre artık döviz dönüşümlü kur korumalı mevduata verilecek Faiz oranı politika faizinin altında olabilecek, ancak yüzde 85'inden az olamayacak. Yapılan değişiklik KKM hesaplarının getirisini azaltarak standart mevduat hesapları karşısında çekiciliğini azaltabilir. TCBM'nin son düzenlemeleri bankacılık sistemi içinde TL payının artmasına odaklanıyor.

KKM'de düşüş serisi devam ediyor

 

Şimşek: KKM için ilave adımlar atabiliriz

 

Hakan Aran'dan KKM açıklaması: Cazibesini kaybetti

 

KKM’de zorunlu karşılık oranı yükseltildi

 

KKM'nin bütçeye maliyeti belli oldu

 

İşte yeni KKM kararının ayrıntıları

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Black04 Aralık 2023 08:47

    Yaratılan tamamen algı sahte eflansyon açıkladıkları altmışbeş tutmayacak olan gercegi yüzde yüz üzeri verilen eksi getirisi olan faiz reel getirisi asla olmayan elli oda en yüksegi kkm den çıkanın aklı yoktur yada parası çok