BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİşte yeni KKM kararının ayrıntıları----

İşte yeni KKM kararının ayrıntıları

İşte yeni KKM kararının ayrıntıları
25 Eylül 2023 - 13:04 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın, Türk lirası dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırılmasıyla bankaların KKM’ye düşük faiz verebilmelerinin önü açıldı. İşte yeni kararın ayrıntıları...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştüren adımlarına kararlılıkla devam ediyor.

Kur korumalı mevduat hesaplarında (KKM) yeni bir düzenlemeye imza atan TCMB, TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.

Böylece bankaların Türk lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı. TCMB’nin hamlesiyle bankalar TL KKM’de düşük getiri sunabilir.

KKM 'DE GERİLEME

KKM hesaplarında asgari Faiz oranı politika faizi olarak uygulanıyordu. Politika faizi şuanda yüzde 30 düzeyinde bulunuyor. Öte yandan KKM hesaplarında politika faizinin 300 baz puan üstündeki azami faiz uygulaması mart ayında sona ermişti.

Ağustos ayında da menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında KKM hesapları aleyhinde düzenleme yapılmış, eylülde TL payı artış hedefi yükseltilmişti. Son gelen düzenlemeyle ise kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi. Bu düzenlemelerin etkisiyle KKM’lerin geriledi.

DÜŞÜK FAİZİN ÖNÜ AÇILDI

Bankacılar son uygulama talimatı ile TL cinsi KKM’de asgari faiz zorunluluğunu kaldırdığını söyledi.

Reuters’a bilgi veren bir bankacı, “Önceden bankaların en az politika faizi kadar KKM faizi vermeleri zorunluydu. Ancak bankalar TL KKM’ye yüzde 30 faiz vermek istemiyorlardı. Bu düzenlemeyle KKM’ye düşük faiz verebilmelerinin önü açıldı” dedi.

Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen TCMB KKM’de yıl sonuna kadar yatay bir seyir öngörüyor. Ekonomi yönetimi KKM’den çıkışın zamanla gerçekleşeceğini söylüyor.

Merkez Bankası'ndan yeni KKM hamlesi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • reel gelir ve tasarruf 28 Eylül 2023 13:51

    reel gelir enflasyonun altnda olan bir ülkede tasarruf sahibi bankada parası eksildiğinde zulme uğramış olmaz mı?

  • Pro25 Eylül 2023 22:14

    Enflansyon senelik yüzde yüzelli faiz yüzde otuz insanın böyle eksik faize parasını bağlayıp eritmesi için geri zekalı olması gerekir TL faizinin enflansyonun üstünde yüzde yüz üstüne çekilip gercek reel faiz vermedikten sonra TL nin güçlenmesi enflansyonun düşmesi halkın alım gücünün artması piyasalara güven gelmesi imkansızın imkansızı