BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKira anlaşmazlığında arabuluculuk dönemi: 7 bin 651 başvuru----

Kira anlaşmazlığında arabuluculuk dönemi: 7 bin 651 başvuru

Kira anlaşmazlığında arabuluculuk dönemi: 7 bin 651 başvuru
12 Eylül 2023 - 10:02 www.finansgundem.com

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başladı. Son 10 günde 7 bin 651 başvuru yapıldığını açıklayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu yeni uygulamanın başlangıcında bile taraflar arasında uzlaşmaların sağlandığını ifade etti.


Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kiracı ve ev sahipleri anlaşmazlıkları için 1 Eylül'de devreye giren arabulucuk sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Yaptıkları hukuk reformlarının içinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesinin de bulunduğunu aktaran Tunç, bunlardan birinin de arabuluculuk ve uzlaşma olduğunu aktardı.

Ceza hukukunda da alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini hayata geçirdiklerini dile getiren Tunç, bu yöntemlerin verimli şekilde uygulandığını bildirdi.

Hukukta arabuluculukla ilgili uygulamanın 2013'te başladığını anımsatan Tunç, sürecin 2018'e kadar ihtiyari olarak sürdüğünü, 2018'de iş hukukunda zorunlu arabuluculuk olarak devam ettiğini, daha sonra tüketici mahkemeleri ve ticari davalarda zorunlu arabuluculuğun sisteme girdiğini belirtti.

Tunç, "2013'ten bu yana 4 milyon 667 bin 454 dosya arabulucuya gitmiş. Bu dosyalardan 3 milyon 37 bin 865'i anlaşmayla sonuçlanmış. Oran yüzde 70. İhtiyari arabuluculukla zorunluyu ayırmak gerekir. İhtiyari arabuluculukta taraflar anlaşmaya daha yakın, orada başarı oranı yüzde 99'a varıyor ama zorunlu arabuluculukta yüzde 49. Bu bile önemli bir rakam" diye konuştu.

Yaklaşık 3 milyon dosyanın yargıya intikal etmeden arabulucuda sonuçlandırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Tunç, böylece 600 mahkemenin 10 yılda yapacağı işi arabulucuların çözdüğünü aktardı.

"İLK GÜN BİLE UZLAŞANLAR OLDU"

Bakan Tunç, kiracı ve ev sahipleri anlaşmazlıklarında 1 Eylül itibarıyla arabuluculuk döneminin başladığını hatırlatarak, "Kira davaları, ortaklığın giderilmesi, komşuluk hukuku, kat mülkiyeti... Burada taraflar birbirine çok yakın, komşular bunlar, yani kiracı ve kiralayan aynı sitede, binada oturabiliyorlar" dedi.

Dolayısıyla bu kişilerin birbirleriyle hasım olmasının toplumsal barışı da bozduğunu ifade eden Tunç, bu durumun arabuluculuk yoluyla bir nebze giderilebileceğini belirtti.

"Arabuluculuğa en yatkın toplum biziz" diyen Tunç, şunları söyledi:

"Bahsettiğim davalar bakımından son 10 gün içinde, bugün itibarıyla, 8 bin 664 başvuru yapılmış. Kira uyuşmazlıklarından kaynaklı 7 bin 651 başvuru yapılmış. 10 gün boyunca uzlaşma örnekleri bize geliyor. İlk gün bile uzlaşanlar, anlaşanlar oldu.

Ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıklarından kaynaklı 495 başvuru, kat mülkiyeti uyuşmazlıklardan kaynaklı 453 başvuru, komşuluk hukuku uyuşmazlıklardan kaynaklı 55 başvuru, tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı 10 başvuru olmuş. İnşallah özellikle kiracı ve kiralayan arasındaki uyuşmazlıkları en aza indiren ve yargı süreçlerinde vatandaşlarımızın uzun süren yargılamalardan kurtulmasını sağlayacak olan bir sistemi hep beraber hayata geçiririz." (NTV)

Ünlü iş adamından kiracısına şaşırtan teklif

 

Ev sahibi DASK, kiracı ZAS yaptıracak

 

Kira zam oranı belli oldu

 

Kiralık ev arayan öğrencilere şok görüntüler

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.13 Eylül 2023 06:31

    BELEDİYELERİN DÜŞÜK/ORTA GELİRLİLERİN BARINMA SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN SOSYAL KONUT YAPIP KİRAYA VERMELERİ ZORUNLU OLMALIDIR ÖNÜMÜZDEKİ YEREL SEÇİMLERDE SOSYAL KONUT YAPIP KİRAYA VERECEĞİNİ AÇIKLAYAN ADAYLARDAN BİRİNE OYUMU VERECEĞİM SOSYAL KONUT YAPMAYAN SİMDİKİ BELEDİYE BAŞKANINA GEÇMİŞ SEÇİMDE OY VERMİŞTİM ŞİMDİ SOSYAL KONUT YAPMADIĞINDAN ASLA OY VERMEM