BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKiralık ev arayan öğrencilere şok görüntüler----

Kiralık ev arayan öğrencilere şok görüntüler

Kiralık ev arayan öğrencilere şok görüntüler
03 Eylül 2023 - 13:13 www.finansgundem.com

İstanbul’da hem artan kiralık ev fiyatları hem de yurt fiyatları öğrencinin temel sorunu haline geldi. Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala ilan sitelerine koyulan kiralık daire görüntüleri şok etti

Yaşanması neredeyse imkansız olan evlerin kiralarının bile asgari ücret düzeyinde olması barınma krizinin daha da artacağını gösterirken ilan sitelerine koyulan kiralık daire görüntüleri ise 'pes' dedirtiyor.

Sözcü'den Gülben Dikmen'in haberibe göre, yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı ancak yurt ve kira fiyatlarının geldiği seviye barınma krizini bu yıl daha da derinleştirdi.

2 milyona yakın öğrenci barındıran İstanbul’da hem artan kiralık ev fiyatları hem de yurt fiyatları öğrencinin temel sorunu haline geldi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) “Kiralık Konut Piyasası Görünümü” verilerine göre haziran ayında İstanbul'da yıllık kira artış oranı yüzde 109,5 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları da 161 TL oldu.

Özel yurt fiyatlarının yüzde 100’ün üzerinde zamlanarak yıllık bazda 40 bin TL ile 320 bin TL arasında değişmesinin ardından öğrenciler ucuz ev bulabilme umuduyla arayışa başladı.

Öğrenciler bir umut ucuz kira bulmak için çabalıyor

Ortalama metrekare fiyatı baz alındığında İstanbul’da 100 metrekarelik bir konutun fiyatı 16 bin liranın üzerine çıkarken bu fiyatın altında ev bulabilmek neredeyse imkansız oldu. Fakat her geçen gün daha da zorlaşan ekonomik koşullar altında eğitim hayatını sürdürmek isteyen öğrenciler bir umut ucuz kira bulmak için çabalıyor.

Ev aramak için ilan sitelerine bakan öğrencileri ise şok eden görüntüler karşılıyor. Kira fiyatlarındaki artışa karşın evlerin neredeyse yaşanamayacak halde olması dikkat çekiyor. Ortalama fiyatın altında olan evlerin çoğunda ısıtma yok ve neredeyse hepsi rutubetli daireler.

‘Burada nasıl yaşanır?’ denilen rutubetli kiralık evlerin bile en ucuzu 10 bin 500-11 bin TL’den ilana veriliyor. Diğer bir yandan bu dairelerin kot altında bulunması ve neredeyse camlarının bile olmaması dikkat çekiyor.

Ortalama fiyatın altındaki dairelerde diğer bir dikkat çeken unsur ise mutfakların küçüklüğü ve banyoların bakımsızlığı oluyor. Bazı ilanlarda bir yıllık kiranın peşin istendiği de görülüyor
Genelde salonun bir köşesine 1 metreyi bile bulmayan tezgah ve dolapların yerleştirildiği daireler ortalama 40 metrekarelik evler oluyor. Banyoları ise bakımsız ve tadilat gerektiriyor.

Borç kriziyle boğuşan emlak devini sevindiren haber

 

Emlak devi Jeff Greene'den "gayrimenkul" uyarısı

 

Türkiye konut fiyatı artışında zirvede

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MTrr03 Eylül 2023 18:06

    Bu nüfus kaldırmıyor İslam ortadogu ülkelerinde asla huzur ve refah olmaz sefalet felaket yolsuzluk yoksulluk cehalet talan yalan dolan bunlardan eksik olmaz

  • E.g.03 Eylül 2023 14:44

    ANAYASAMIZIN 36 MADDESİNE GÖRE BELEDİYELERE SOSYAL KONUT YAPMA VE DÜŞÜK GELİRLİLERE KİRAYA VERME MECBURİYETİ GETİRİLMELİDİR KİRACILAR HALEN BELEDİYE BAŞKANI OLUP SOSYAL KONUT YAPMAYAN KİRAYA VERMEYEN BELEDİYE BAŞKANLARINA TEKRAR ADAY OLDUKLARI TAKTİRDE OY VERMEMELİDİR yeni adaylardan talebi karşılayacak sayida sosyal konut yapmayı ve kiraya vereceğini açıklamayan belediye başkan adaylarına da partilerine de oy verilmemelidir