BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKen Rogoff: Finansal deprem riskiyle karşı karşıyayız----

Ken Rogoff: Finansal deprem riskiyle karşı karşıyayız

Ken Rogoff: Finansal deprem riskiyle karşı karşıyayız
17 Ocak 2023 - 13:57 www.finansgundem.com

Uzmanlar, merkez bankalarının faiz oranı artışları nedeniyle küresel sistemin finansal bir deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu düşünüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar, yüksek enflasyonla mücadele amacıyla rekor faiz artırımlarına giden Fed ve diğer merkez bankalarının küresel çapta kötü etkileri olacak bir finansal depreme neden olmalarından endişe ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, eski IMF ekonomisti Ken Rogoff, geçen yıl kendini hissettiren büyük finans krizinin atlatıldığını ancak merkez bankalarının devam eden sabit faiz artışlarıyla, küresel çapta finansal bir deprem riskiyle karşı karşıya olunduğunu belirtiyor.

Risk artmaya devam ediyor

The Telegraph’tan Ambrose Evans-Pritchard’ın haberine göre, dünyanın önde gelen borç krizleri uzmanı Ken Rogoff, büyük merkez bankalarının aşırı parasal sıkılaştırmasının kritik bir devrilme noktasına yaklaştığı ve bir finansal felaketin zincirleme reaksiyonunu tetikleme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu Eski Baş Ekonomisti ve Harvard Profesörü Ken Rogoff, “Resesyonun ve yükselen reel Faiz oranlarının birleşimi çok tehlikeli” diyor. Dünyanın geçen yıl bir finans krizini önlemesinin küçük bir mucize olduğuna inanan Rogoff, ancak geçmişteki sıkılaştırmanın gecikmiş etkilerinin büyük bir kaza olasılığı riskini artırdığını belirtiyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nda The Telegraph'a konuşan Rogoff, “2022'de küresel bir sistemik olay yaşamadığımız için çok şanslıydık ve bunun için şükredebiliriz ancak oranlar hala yükseliyor ve risk artmaya devam ediyor” dedi. Rogoff, “Avrupa Merkez Bankası'nın aşırı sıkılaştırma riski felaketten başka bir şey değil ve çok dikkatli olmaları gerekiyor. İtalya ise son derece savunmasız durumda. Ama bu risk her an herhangi bir yerde patlayabilir. Pandemiden bu yana kamu borcu, şirket borçları ve her türden borç büyük ölçüde arttı ve artmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Japonya artık bir sığınak değil

Borç döngülerinin sonunda bir ‘yumuşak iniş’ olasılığı üzerine yapılan iyimser tahminler, parasal sıkılaştırmanın gücünü ve zaman gecikmelerini hafife alma eğiliminde gözüküyor.

En büyük tehdit, geleneksel bankacılığın yerini alan ve düzenleyicilerin kontrolünden büyük ölçüde kaçınan gölge bankacılık sektöründeki açıklanmayan kaldıraç ve likidite uyumsuzluğunda yatıyor. Bu oyuncular, onları artan kayıpları kabul etmeye zorlayan normal piyasaya kıyasla değerleme kurallarına tabi değil. Bu nedenle merkez bankaları, mayınların nerede olduğunu veya hangi oran seviyesinin sistemin çökmesine neden olacağını bilemiyor.

Bu kez, normalde küresel finansın en sessiz sığınağı olan Japonya'nın 12 trilyon dolarlık tahvil piyasasında da ciddi sorunların yaşanması muhtemel gözüküyor. Japonya onlarca yıldır görünürde hiçbir maliyeti veya enflasyonist etkisi olmadan finansal açıklarını yönetti. Ancak Kovid'in ardından enflasyon geri döndü ve ülkeyi kötü ama istikrarlı bir dengeden istikrarsız bir dengeye itti. Japonya Merkez Bankası, aşırı parasal genişlemeden çıkışını ve tahvil faizlerini düşük tutma politikasını yönetmeye çalışırken oldukça büyük riskler alıyor. Rogoff, “Japonlar otuz yıldır faiz artırımı yapmadı ve kimse buna hazır değil. Kamu borcu GSYİH'nın yüzde 260'ı ve bunun yarısı gecelik borçlardan oluşuyor” diyor.

Japon tahvil piyasasında bir patlamanın 'siyah kuğu' etkisi yaratması muhtemel gözüküyor. Ülke, 3,6 trilyon dolarlık dış net varlıkla dünyanın en büyük alacaklısı konumunda bulunuyor.

Baraj şimdiden yıkılmaya başladı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) geçen ay 10 yıllık tahvillerde uzun süredir devam eden üst sınırını yüzde 0,25'ten yüzde 0,5'e çıkardı. Bu küçük bir değişiklik gibi görünse de gerçekte uluslararası sermaye akışları için bir bomba anlamına geliyor. BoJ’un, piyasa saldırısına karşı bir sonraki hattı savunmak için son iki hafta içinde 100 milyar dolardan fazla harcamak zorunda kaldığı gözleniyor.

Japon tahvil piyasasında bir patlamanın 'siyah kuğu' etkisi yaratması muhtemel gözüküyor. Ülke, 3,6 trilyon dolarlık dış net varlıkla dünyanın en büyük alacaklısı konumunda bulunuyor. Fransa'nın kamu borcunun sadece yüzde 8'ine sahip bulunuyor. Fonların ani bir şekilde Japonya’ya geri gönderilmesinin, uluslararası sistem yoluyla bir bulaşma başlatma ihtimali yüksek gözüküyor.

Avrupa’da parasal sıkılaştırmanın etkileri yeni başlıyor

Bir başka IMF Eski Baş Ekonomisti Olivier Blanchard da Japonya'nın mali durumunun göründüğünden daha az istikrarlı olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Blanchard, ülkenin deflasyondan çıkarken bir borç sarmalına ve bir finansman krizine dönüşebileceğinden ve Japonya’yı son derece zor durumda bırakabileceğinden korktuğunu belirtiyor.

Rogoff'un temel önermesi, küresel reel faiz oranlarının ‘zaman içinde’ ortalama değerine geri dönmesi gerektiği üzerine şekilleniyor. Rogoff bunun ani olmaması gerektiğinin ve ne kadar ani olursa, finansal travmanın da o kadar büyük olacağının altını çiziyor.

Uluslararası borçlanma ve borç sözleşmelerinin mevcut yapısı, reel oranların zemine çivilenmiş olarak kalacağı varsayımı üzerine inşa ediliyor. Eylül ayında, Birleşik Krallık'ta devlet tahvil getirileri yükseldiğinde ve Birleşik Krallık emeklilik endüstrisinin trilyon poundluk segmentinde kendi kendini güçlendiren bir kıyamet döngüsünü tetiklediğinde neler olabileceğine dair işaretler kendini göstermişti. İngiltere Merkez Bankası krizi büyük bir ustalıkla durdurdu ve tahvil işlemlerinden kar elde etti. Ancak olay, anında küresel boyutta etki etti ve IMF ve Basel merkezli Finansal İstikrar Kurulu'ndaki (FSB) yetkilileri alarma geçirdi.

Euro Bölgesi'nin, Vladimir Putin'in enerji savaşını son derece iyi atlatmış olsa da, kendi zorlu patolojileri bulunuyor. Ancak parasal sıkılaştırmanın gecikmiş etkileri daha yeni başlıyor.

Rogoff, “Çok iyi düzenlenmiş Birleşik Krallık'ta finansal bir kriz olabiliyorsa, her yerde olabilir” diyor. Rogoff, emeklilik fonlarının daha yüksek oranlardan yararlandığı göz önüne alındığında, bu erimenin merkezinde yer alan yükümlülük odaklı yatırımların meşru korunma araçları olduğunu savunuyor. Asıl sürprizin süreci harekete geçiren küresel tahvil satışının vahşiliği olduğunun altını çizen Rogoff, “Liz Truss suçlandı, ancak bunun altında yatan neden, Jerome Powell'ın ABD'deki oran artışlarıydı ve bu da oranları herkes için yukarı çekti” şeklinde konuşuyor.

Euro Bölgesi'nin, Vladimir Putin'in enerji savaşını son derece iyi atlatmış olsa da, kendi zorlu patolojileri bulunuyor. Ancak parasal sıkılaştırmanın gecikmiş etkileri daha yeni başlıyor. ECB'nin enflasyonla mücadele şahinleri yeniden görev başında ve oranları ‘kısıtlayıcı bölge’ye itmeye ve tahvil satışlarını yani niceliksel sıkılaştırmayı başlatmaya kararlı gözüküyor. Bunun bir bozulma yaşanana kadar devam edecek bir süreç olması bekleniyor.

Euro Bölgesi'ni bir arada tutan yapıştırıcı, sıfır reel faiz oranları dünyasıdır.

Rogoff, "Euro Bölgesi'ni bir arada tutan yapıştırıcı, sıfır reel faiz oranları dünyasıdır. Sıfırda kaldıkları sürece, parasal genişlemeyi Kuzey'den Güney'e bir transfer sübvansiyonu olarak kullanabilirsiniz ve bunun hiçbir maliyeti yok gibidir. Tüm bunlardan ise asıl altta yatan sorunun hiçbir zaman çözülmediği görülüyor” diyor.

ECB'nin tahvil alımları, 2015'ten bu yana İtalya'nın borç ihracını emerek ülkeyi piyasa güçlerinden koruyor. Bu süreç Haziran ayında durdu ve ECB, mevcut portföyünün Alman tahvillerinden İtalyan tahvillerine dönüşünü çarpıtarak birkaç aylığına darbeyi yumuşattı, ancak bu da sınıra ulaştı.

Piyasalar, yeni bir ‘yayılmayı önleme’ aracının acil durum dışında herhangi bir koşulda etkinleştirilip etkinleştirilemeyeceğinden şüphe ediyor. Bunu daha önce yapmak, AB anlaşma hukukundaki kefaletsiz hükmü ihlal etmek anlamına geliyor ve yasal zorluklara yol açıyor. Ancak İtalya ve Meloni hükümeti en azından şimdiye kadar sorun çıkarmamaya dikkat ediyor.

ABD konut piyasasında düşüş sürecek

Küresel gölge bankacılık sistemi, vadelerde yaygın bir uyumsuzluk ile bir 'bilinen-bilinmeyen’ sistemi olarak öne çıkıyor. Bu sistemin oyuncularının birçoğu uzun vadeli borç vermek veya likit olmayan varlıklara yatırım yapmak için kısa vadeli sermaye piyasalarından borç alıyor. Bu durum, aşağı yukarı Northern Rock veya Lehman Brothers'ın çıkardığı küresel Finans krizinden önceki hikayeye benziyor. Normal bankaların aksine, merkez bankalarının acil borç verme penceresinden borç alamıyorlar ve mevduat sigortası tarafından korunan istikrarlı bir tasarruf tabanından da yoksunlar.

ABD emlak piyasasının düşmesi için daha çok yolu var. Bu özel sermaye şirketlerinden bazıları iflas edecek.

Rogoff, özel sermaye gruplarının, çeşitli derecelerde sıkıntı içinde olan emlak piyasalarını manipüle etmek için büyük ölçüde borçlandığını söylüyor. Bunun da etkisiyle, 21 trilyon dolarlık ABD ticari emlak piyasasındaki fiyatların zirveden yüzde 13 oranında düştüğü görülüyor. Ortalama ABD ev fiyatları, henüz neredeyse o kadar düşmemiş olsa da, yüksek faizli kriz zamanlarından daha hızlı düşüyor. Rogoff, “Bence emlak piyasasının düşmesi için daha çok yolu var. Bu özel sermaye şirketlerinden bazıları iflas edecek” diyor.

FSB, bugün ‘banka dışı’ gölge sektörün dünya çapındaki toplam 487 trilyon dolarlık finansal varlığın yarısını oluşturduğunu söylüyor. Likidite kurursa veya bir dış şok olursa, bunun 50 trilyon dolarından fazlasının ‘saldırıya açık’ olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

ABD Hazine Bakanı Yellen’dan 'borç limiti' uyarısı

 

Asya'da borç krizi korkusu

 

ABD'de borçlanmalar artıyor

 

Borç tuzağı Afrika’daki ABD-Çin rekabetini ateşliyor

 

Dünya ekonomisi borç batağında

 

Küresel borç riski rekor seviyeye ulaştı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)