BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKazançlı yatırım için bu 5 noktaya dikkat edin----

Kazançlı yatırım için bu 5 noktaya dikkat edin

Kazançlı yatırım için bu 5 noktaya dikkat edin
23 Aralık 2022 - 17:35 www.finansgundem.com

Alım satımlarında istikrarlı şekilde kazanmak isteyen yatırımcıların dikkat etmeleri gereken 5 önemli nokta bulunuyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda alım satım yapmak ciddi bir iştir. Yatırım serüvenine yeni başlayanlar için bu ciddiyet pek kolay anlaşılmasa da, belli bir süre geçmesi ve edinilen acı tecrübeler bunun böyle olduğunu kanıtlar.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, özellikle de uzun vadeli olmayan trader’lar, yatırımlarında belli bazı noktalara gereğinden fazla önem ermeli ve buna göre hareket etmelidir.

ABD’li yatırımcı Steve Burns, New Trader U’da kaleme aldığı makalede, istikrarlı şekilde kazanmak için olmazsa olmaz 5 noktaya işaret ediyor. Burns, bu uyarıların dikkate alınması halinde, borsalarda sadece yükseliş dönemlerinde değil, yatay ve düşen piyasalarda da istikrarlı şekilde kazanmanın kapılarının en azından bir nebze olsun açılacağını söylüyor.

Yatırıma başlamadan önce kendinizi eğitin

Sistemsiz ve rastgele alım satımlar yaptığınız bir sisteme güveniyorsanız, sonunda şansınız elbet bir gün tükenecektir. Bu çok kısa sürede de olabilir, bir süre oyalanmanıza izin verecek kadar sürede de. Çoğu piyasa koşulunda uzun vadede neyin işe yarayıp neyin yaramadığı konusunda kendinizi eğitene kadar piyasada gerçek paranızı asla riske atmamalısınız. Yatırımcıların piyasalardaki avantajlarının ne olduğunu ve nasıl para kazanacaklarını bilmeleri gerekir. Yatırımcıların, borsalarda para kazanmak için mutlaka tutarlı bir stratejiye ve nicel bir sisteme ihtiyaç duyduklarını unutmayın.

Çoğu piyasa koşulunda uzun vadede neyin işe yarayıp neyin yaramadığı konusunda kendinizi eğitene kadar piyasada gerçek paranızı asla riske atmamalısınız.

Göstergelerden çok risk yönetimine odaklanın

Yeni yatırımcılar, teknik göstergelere ve ekonomik göstergelere gereğinden fazla ve risk yönetimine ise gereğinden az odaklanır. Hangi teknik göstergeleri kullanırsanız kullanın, yine de kaybedeceğiniz işlemler olacaktır. Pozisyon boyutlandırmanızı yönetemez ve kayıplarınızı durduramazsanız, uzun vadede piyasalarda hayatta kalamazsınız ve sonunda tüm sermayenizi kaybedebilir veya en azından yüzde 50 veya daha fazla düşüş yaşayabilirsiniz. Uygun risk yönetimi, piyasalarda hayatta kalmanız ve kârlılığınız için herhangi bir teknik göstergeden çok daha daha önemlidir.

Uygun risk yönetimi, piyasalarda hayatta kalmanız ve kârlılığınız için herhangi bir teknik göstergeden çok daha daha önemlidir.

Trendlere odaklanın

Daha büyük piyasa eğilimi, alım satım stratejinizin görüş ve tahminlerinizden daha fazla işe yarayıp yaramadığını belirleyecektir. Dipten satın almanın düşüş trendinde çalışma olasılığı, tersine inanılsa da daha düşüktür. Alım satım stratejiniz, giriş ve çıkış sinyalleri yoluyla daha geniş genel piyasa trendiyle uyumlu olmalıdır.

En az dirençli yol, trend yönündedir. Borsadaki genel eğilimle mücadele etmek size çok pahalıya patlayabilir. Ayı piyasaları tüm hisse senetlerini aşağı çeker ve boğa piyasaları fiyatlarda beklenmedik yeni zirveler yapmaya devam edebilir. Başarınızın çoğu, trendi belirleme ve takip etme yeteneğinize bağlıdır.

En az dirençli yol, trend yönündedir.

Kazanma yüzdenizden çok risk/ödül oranınıza odaklanın

Kazançlarınızın kayıplarınızın boyutuna göre ne kadar büyük olduğu, kârlılığınızı alım satımdaki kazanma oranınızdan daha fazla belirler. Birkaç büyük kazanç, bir dizi küçük kayıptan sonra sizi karlı hale getirebilir. Kazançlarınızın büyüklüğüne odaklanmak, her işlemde haklı olmaktan daha önemlidir.

Risk/ödül oranı, potansiyel kârların büyüklüğüne karşı, potansiyel zararın boyutunu ölçer. Kârlı bir yatırım için kazanma oranınızın ne olması gerektiği, stratejinizin zaman içinde oluşturduğu risk/ödül oranına bağlıdır. Risk/ödül oranınız ne kadar yüksekse, para kazanmak için kazanma yüzdenizin o kadar düşük olması gerekir.

Herhangi bir işleminizde, zararı durdurma oranınıza karşı kar hedefinize bakmak, o işlemin risk almaya değer olup olmadığını size söyleyebilir. Alım yaptıktan sonra pozisyonunuzu yönetmek için planınıza dayalı olarak en az 1:2 veya 1:3 risk-ödül oranınız varsa, çoğu işleminizin kaybetme riskine değeceğini söyleyebilirsiniz.

Riskiniz, size işleminizin lehinize gitmediğini ve kayıp küçükken pozisyonunuzu kapatma zamanının geldiğini gösterecek olan ‘zararı durdur’ emrinizin yerleştirilmesiyle belirlenir.

Kârlı bir yatırım için kazanma oranınızın ne olması gerektiği, stratejinizin zaman içinde oluşturduğu risk/ödül oranına bağlıdır.

Kar hedefiniz ise, eğer işler yolunda gidiyorsa, fiyatın gidebileceğini düşündüğünüz yerdir ve bu da potansiyel maksimum karınızın bulunduğu yerdir ve oranınızdaki kazancınızı belirlemek için kullanılır.

Psikolojik olarak iyi bir risk/ödül oranı oluşturmak için, kazanan işlemlerde sabırlı olmanız ve onlara mümkün olan en yüksek kârı elde etmek için hareket etme fırsatı vermeniz gerekir.

Kazanan işlemlerinizin lehinize seyretmesine izin verirken yüksek olasılıklı girişlerle iyi risk/ödül oranları oluşturmak ve kayıpları sınırlamak için stopları kullanmak ise tüm karlı yatırımın temel ilkesidir. Her seferinde haklı olma konusunda bu kadar endişelenmeyi bırakmanız, yanlışlarınızın küçük, doğrularınızın ise büyük olmasına daha fazla odaklanmayı öğrenmeni gerekir.

En yüksek kazanç olasılığına sahip işlemler, genelde temel ve teknik analizin bir araya gelmesiyle gerçekleşir.

Temel analiz, izleme listeniz için yardımcı olabilir

Temel analiz, yatırım yaptığınız şeyi belirleyebilir; teknik analiz ise size ne zaman alım satım yapacağınızı söyleyebilir. Hisse senetleri, emtialar, borsa yatırım fonları veya tahviller gibi temel analizlere dayalı olarak izleme listenizi oluşturmak, teknik analiz kullanırken bile mümkündür.

Ancak, temel analiz zamanlama konusunda size yardımcı olmayacaktır. Fiyat hareketindeki bir eğilim nedeniyle bir pozisyona girmek veya çıkmak için en iyi zamanın ne olduğuna işaret edecek enstrüman teknik analizdir. Büyük temellere sahip bir hisse senedinden para kazanma şansınız, kötü temellere sahip bir hisse senedinden daha iyi olabilir, ancak yine de fiyat hareketine saygı duymanız gerekir. Açığa satmak istediğiniz korkunç temelleri olan bir hisse senedi mi var? O zaman en azından bir düşüş trendi başlamasını bekleyin. Unutmayın, teknik analizin amacı fiyat hareket modelini belirlemektir. En yüksek kazanç olasılığına sahip işlemler ise genelde temel ve teknik analizin bir araya gelmesiyle gerçekleşir.

Elit yatırımcılarda ortak 6 karakter özelliği

 

Uzmanların 2023 yatırım önerisi: Finansal planınıza sadık kalın

 

Başarılı insanlarda ortak 10 alışkanlık

 

Yeni yılda finansal başarının 5 adımı

 

Başarılı bir yatırım serüveni için 6 ipucu

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)