BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatYeni yılda finansal başarının 5 adımı----

Yeni yılda finansal başarının 5 adımı

Yeni yılda finansal başarının 5 adımı
13 Aralık 2022 - 15:50 www.finansgundem.com

2023 öncesinde uygulayacağını 5 önemli bireysel finans hamlesi yeni yılda ve çok daha uzun vadeli süreçte mali başarıya ulaşmanızı sağlayabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yıl sonları, önümüzdeki yıla ve gelecek yıllara etkisi olabilecek finansal kararlar almak için önemli bir zamandır. CNBC’nin haberinde mesleğinizden tasarruflarınıza ve yatırım harcamalarınıza kadar
31 Aralık’tan önce 2023’te finansal başarıya ulaşmak için yapılabilecek 5 önemli hamleye yer veriliyor.

1. 2022 gelirleriniz için mükellefi olduğunuz vergileri ödediğinizden emin olun

Yeni bir yıla hiç kimse borç faizleri, cezalar veya büyük bir vergi faturası ile başlamak istemez. Yakın zamanda işten çıkarılmış olsanız dahi bir vergi borcuna girmemek için vergi ödemlerinizi ikinci kez kontrol etmenizde fayda var. Emeklilerinse birikimlerinden yaptıkları para çekme işlemleri için vergi ödemelerini kontrol etmeleri gerekiyor.

2. Bireysel emeklilik katkı payınızı artırın

Bireysel emeklilik planları bireysel tasarruflar için ciddi faydalar sağlar. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre %30 devlet katkısı ve birikim getirisi gibi avantajlar sağlayan bireysel emeklilik sisteminde elde edilen birikimler vergiden de muaftır. Yatırımcılar hangi emeklilik fonları üzerinden yatırım yapacaklarını kendileri belirleyebilir. Ancak sisteme erken yıllarda yapılan katkı ne kadar yüksek olursa yatırım getirisi de aynı derecede yükselecektir.

Maksimum miktarda BES katkısı verilemiyorsa dahi, mali müşavirler en azından sınırda dahi olsa bir miktar bireysel emeklilik katkısı ödenmesini öneriyor. Zira söz konusu yatırımlar beraberinde devletten gelen bedava parayı almaya hak kazanmanızı sağlıyor.

Bir BES yatırım planına katkıları artırmak aynı zamanda hem emeklilik tasarruflarınız artırırken hem de brüt gelirinizin düşmesini sağlayarak vergi avantajı doğurur. Ancak 2022’nin sonuna az bir süre kalmışken katkı payı değişikliklerinin hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor.

3. Acil durum tasarruflarınızı destekleyin

Beklenmedik masraflarla karşılaşıldığında nakde kolay erişim sağlayabilmek kritik bir konudur. Ancak Betterment at Work’un son anketine göre çalışanların sadece %59’u bir acil durum fonuna sahip. Bu oran bir önceki seneye göre %7’lik bir düşüşü işaret ediyor. Söz konusu tablo çalışanların %41’inin bir güvenlik hesabı olmadan yaşadığını gösteriyor.

Son dönemde küresel şirketlerde gerçekleşen işten çıkarmalar ve resesyon endişeleri yaklaşırken geçici bir iş bulmak oldukça fayda sağlayabilir. Haberde bir perakende şirketinde veya bir restoranda yarı zamanlı bir işte çalışmak veya ücret karşılığında yılbaşı dekorasyonu yapmak tasarrufların oluşturulması için uygulanabilecek yöntemlerden olarak gösteriliyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yılki faiz artırımları yalnızca internet üzerinden hizmet veren tasarruf hesaplarında daha yüksek mevduat faizi oranlarına imkan sağladı. Bankrate.com verilerine göre bu türden bazı hesaplar minimum bir bakiye gerektirmeden %3,5’e kadar faiz ödüyor.

4. Satın almadan önce ne kadar harcayacağınızı düşünün

Şu anda daha fazla tasarruf etmeyi göze alamayanlarınsa daha fazla harcama yapmadığından emiin olması gerekiyor. Kredi yerine nakit kullanmak, bütçenize bağlı kalmanıza ve borçtan uzak durmanıza yardımcı olabilir. Bazı satıcılar, kredi kartı işlem ücretlerinden kaçınmak için nakit ödemelerde daha az ücret dahi talep edebilir. Nakit ödeme yaparak, bazı durumlarda, satın alım işlemlerinde %3 daha az ödeme yapabilmek. Dijital ödeme uygulamaları ApplePay, Venmo veya CashApp de nakit ödeme gibi de çalışabilir.

Bununla birlikte banka kartları yerine kredi kartı kullanmak tüketicinin daha fazla korunmasını sağlayabilir ve geri ödemeler, havalimanı veya otel puanları gibi bazı ödülleri de beraberinde getirebilir. Düşük Faiz oranlı bir kredi kartlarını veya sıfır faizle taksitli ödeme teklifi kampanyası sunan kartları seçmek bakiyesinin tamamını ödemekte zorlanan veya ödemelerde zorlanacağını düşünenler için iyi bir seçenek olabilir.

5. Hayır işlerine veya vakıflara katkıda bulunmayı unutmayın

Gider kalemlerini yükseltmek için yapılan hayır işleri ve bağışlar gelir vergisine giden miktarı düşürmek için sıklıkla kullanılan bir yöntem. Ancak vergi indirimi almak, hayır işleri için tek motivasyon olmamalı. Zira birçok vakfın gelecek yıl hizmetlerine devam edebilmesi bu bağışlara bağlı.

Daha düzenli olarak bağış yaptığınızdan emin olmanın bir yolu da bağışları genel bütçeye dahil etmektir. Yakın tarihli bir Vanguard anketi bu yöntemi izleyenlerin 12 ay boyunca diğerlerine göre dört kat daha fazla bağışta bulunduğunu gösteriyor.

'Küresel ticarette büyüme yavaşladı'

 

Dolardaki düşüş hisse senetlerine iyi gelecek mi?

 

Küresel borsalar 2023’te yüzde 12 yükselebilir

 


.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)