BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKatar fonu Barclays hisselerini satıyor----

Katar fonu Barclays hisselerini satıyor

Katar fonu Barclays hisselerini satıyor
05 Aralık 2023 - 13:30 www.finansgundem.com

2008 krizi sırasında Barclays’i kurtaran Katar fonu bankadaki payını neredeyse yarı yarıya düşüren bir hisse satışı başlattı. İngiliz bankasının hisseleri halihazırda en ucuz küresel banka hisseleri arasında gösteriliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Katar'ın varlık fonu, Barclays’teki hisselerini satıyor. Bankanın stratejisini gözden geçirmesi ve performansını iyileştirmesi için yatırımcılardan baskı gören İngiltere bankası Katar varlık fonunun hisselerini azaltmasıyla yeni bir kaynak kriziyle karşı karşıya kaldı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Katar fonu Barclays’in Küresel Finans Krizi sarmalından kurtulmasına yardımcı olmuştu.

Financial Times’ın haberine göre Katar Yatırım Otoritesi’nin (QIA) bir yan kuruluşu olan Katar Holding pazartesi günü yaklaşık 510 milyon sterlin değerinde 362 milyon hisse senedinin satışını başlattı. Bloomberg verilerine göre QIA, Barclays'in en büyük ikinci hissedarı ve hisse senedi satışı sonucu QIA’ın bankadaki payının %5,3'ten %2,9'a düşmesi bekleniyor.

Barclays'in CEO'su CS Venkatakrishnan, önümüzdeki baharda açıklamayı planladığı stratejik bir revizyonla yatırımcıları geri kazanma baskısı altında. FT haberinde, Barclays’in stratejik revizyonla 1 milyar sterlinlik maliyetlerini düşürmeyi ve kârını artırmayı amaçladığı, bu planın bir parçası olaraksa yatırım bankasından binlerce müşteriyi bırakmayı hedeflediği belirtiliyor.

İsmi belirtilmeyen haber kaynaklarına göre, Barclays yönetimi adını Roma’nın bilgelik tanrıçasından alan ‘Minevra’ planını konuşmak için bu yıl birkaç kez bir araya geldi.

Şirketin hisseleri ise bu yıl %12'den fazla düştü ve Kovid-19 pandemisinden bu yana en düşük seviyelerine yakın işlem görüyor. Barclays'in hisse değeri, küresel çaptaki bankalar arasında en ucuz hisselerden biri olarak dikkat çekiyor.

On yıldan fazla bir süredir Barclays'in en büyük hissedarı olan QIA, şirketin 2008 yılında yatırımcılardan 11 milyar sterlinden fazla acil durum nakit toplamasına yardımcı olmuştu. Ancak, Katar fonunun yatırımı İngiltere Ciddi Dolandırıcılıklar Ofisi (SFO) tarafından bir soruşturmaya ve ardından davalara yol açmıştı.

Söz konusu davada, İngiliz makamları Barclays'in Katar'a 3 milyar dolarlık kredi verdiği iddialarına odaklandı. İddialara göre banka bu sayede bankanın bağış toplaması sürecinde doğrudan veya dolaylı olarak hisse senetlerinin alınmasını sağladı. Katar’ın yatırımı bankanın mali kriz sırasında bir devlet kurtarma paketinden kaçınmasına yardımcı olmuştu.

SFO'nun davası 2018'de bir İngiltere’nin ceza mahkemesi tarafından reddedildi. Ancak Barclays geçen yıl İngiliz düzenleyici kuruluşlar tarafından bağış toplamayla ilgili düzenlemeleri ifşa etmediği için 50 milyon sterlin para cezasına çarptırıldı.

İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) Barclays'in "bazı Katarlı yatırımcılara yeni sermayeye katkıda bulunmaları için yüz milyonlarca sterlin ücret ödemesi" konusunda gerekli açıklamaları yapmadığını söyledi. Barclays tarafı ise para cezasına itiraz edeceğini söyledi.

Resmi raporlar QIA’ın Barclaysteki hisselerinin geçen yıla göre %5, 2021’e göre ise %10 azaltığını gösteriyor. Pazartesi günü açıklanan hisse satışları ise şirkette birkaç yıldır görülen en büyük satış niteliğinde. Barclays ve QIA ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Barclays'te 2000 kişi diken üstünde

 

Premier Lig'de rekor ücrette yayın anlaşması

 

Spotify bir yılda üçüncü kez işçi çıkarmaya hazırlanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)