BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinKara Veba'nın 700 yıllık gizemi çözüldü----

Kara Veba'nın 700 yıllık gizemi çözüldü

Kara Veba'nın 700 yıllık gizemi çözüldü
16 Haziran 2022 - 09:29 www.finansgundem.com

Araştırmacılar, kayıtlı tarihin en ölümcül salgını olan Kara Veba'nın (Kara Ölüm) kökenine dair yaklaşık 700 yıllık gizemi çözdüklerine inanıyor.



14. yüzyılın ortalarında Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'yı kasıp kavuran "hıyarcıklı veba" olarak da adlandırılan virüs, ticaret yollarına yayılarak kıtaları sardığında on milyonlarca insan öldü.

Salgının kaynağını ortaya çıkarmak için yoğun çabalara karşın kesin kanıtların olmaması neden ve nasıl çıktığı sorularını yanıtsız bıraktı. Leipzig'deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Johannes Krause,  "Yalnızca Kara Ölüm'ün atasını değil, bugün dünyada dolaşan veba türlerinin çoğunun atasını da bulduk" açıklamasını yaptı.

'Asırlık tartışmaları sona erdirmeyi başardık'

İskoçya'daki Stirling Üniversitesi bilim insanı Philip Slavin ise, "Kara Ölüm'ün kökeni hakkındaki asırlık tartışmaları sona erdirmeyi başardık" diye konuştu. Salgının kaynağına ilişkin yapılan araştırmalardan sonuncusu Nature dergisinde yayımlandı.

Kırgızistan mezarlığında sır çözüldü

Slavin, Kırgızistan'ın kuzeyinde 1338-39 yıllarında ani ölümlerin anlatıldığı 1890 tarihli bir çalışmada ip ucu yakaladıklarını belirtti. Kara Veba'dan 7-8 yıl öncesine dair anlatının peşine düşen Slavin, antik DNA'ları inceleyen uzmanlardan oluşan bir ekip kurarak bölgeye gitti.

Bakterinin genomunun tam analizi, sekiz sene sonra Avrupa'da Kara Ölüm'e neden olan türün doğrudan atası olduğunu ve sonuç olarak, muhtemelen bir sonraki kıtadaki nüfusun yarısından fazlasının ölüm nedeni olduğunu buldu.

Hala bulaşabiliyor

Bilim insanları, virüsün yaşayan en yakın akrabasının aynı bölgedeki kemirgenlerde bulunduğunu bildirdi. İnsanlara hala hıyarcıklı veba bulaşmış olsa da daha iyi hijyen ve enfeksiyonu insanlara bulaştırabilen sıçan pireleriyle daha az temas, daha fazla ölümcül veba salgınlarını önledi.(TheGuardian)

Afrika domuz vebası yayılıyor! ABD için büyük tehdit

ABD alarma geçti! 10 yaşındaki çocuk vebadan öldü

Filipinler'de Afrika domuz vebası salgını

NASA’nın Mars uçuşunda veba paniği

600 yıl önce veba salgınını nasıl yendiler: Venedik

Karantinayı ihlal edenlere sitem: Büyük vebal

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)