BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD alarma geçti! 10 yaşındaki çocuk vebadan öldü----

ABD alarma geçti! 10 yaşındaki çocuk vebadan öldü

ABD alarma geçti! 10 yaşındaki çocuk vebadan öldü
26 Temmuz 2021 - 14:50 www.finansgundem.com

Tarihinin en ölümcül salgınlarından biri olan veba, ABD'de yaşayan 10 yaşındaki çocuğun ölümüne yol açtı.

Sağlık görevlilerinin hayvanlarda ve pirelerde bakteriyel enfeksiyonla ilgili uyarılarının ardından Colorado’da yaşayan 10 yaşındaki bir çocuğun ölümü vebayla ilişkilendirildi. Colorado Halk Sağlığı ve Çevre Departmanına göre, çocuğun “veba ile ilişkili nedenlerden öldüğü” bildirildi. CNN’nin bildirdiğine göre ölüm, çocuğun yaşadığı La Plata da dahil olmak üzere altı ilçede hayvanlarda ve pirelerde laboratuvar tarafından onaylanmış veba raporlarının ardından geldi.

KOLAYCA BULAŞABİLİYOR

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre, enfekte pirelerin ısırıkları veya enfekte hayvanlarla bir arada olan insanlara kolayca bulaşabilen bakteriyel bir hastalık.

Orta Çağ’da veba Avrupa’da milyonlarca insanı öldürmüş olan, hastalık yeterince erken yakalanırsa artık modern antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor. ABD’de her yıl çok az sayıda vaka ile karşılaşılıyor.

Colorado Halk Sağlığı ve Çevre Departmanı Epidemiyolog Yardımcısı ve Halk Sağlığı Veterineri Jennifer House yaptığı açıklamada, “Colorado’da yaz aylarında veba için pire testlerinin pozitif çıkmasını bekliyoruz. Farkındalık ve önlemler, insanlarda hastalığın yayılmasını engelleyebilir. İnsanların vebaya yakalanması nadir olsa da, herkesin semptomları bildiğinden emin olmak istiyoruz. Hastalık erken yakalanırsa tedavi edilebilir” dedi.

EVCİL HAYVANLARI DA ÖLDÜREBİLİR

Semptomlarının yüksek ateş veya şişmiş lenf düğümleri olduğunu belirten House, vebanın kaya sincaplarında, ağaç farelerinde ve diğer yer sincabı ve sincap türlerinde sıklıkla tespit edildiğini ekledi. Uzmanlar evcil hayvanlarında hastalıktan etkilenebileceğini ve pire kontrol ürünleri kullanmalarını önerdi.

VEBA (KARA ÖLÜM) NEDİR?

Veba, esas olarak pireler yoluyla bulaşan ve çok kısa süre içerisinde ölüme yol açabilecek ciddi sonuçları olan bir bakteriyel enfeksiyondur. Vebaya neden olan bakteriyel organizmanın adı Yersinia Pestis’tir. Günümüzde en yaygın olarak Afrika, Asya ve Amerika kıtalarının kırsal ve yarı-kırsal bölgelerinde bulunan küçük kemirgenlerde görülür. Yersinia Pestis enfekte kemirgenlerle beslenen pireler tarafından ısırılma yolu ile insanlara ya da hayvanlara bulaşır. Enfekte hayvanlarla uğraşan insanlar da, bu hayvanlardan doğrudan enfekte olabilirler.

Vebanın en yaygın şekli hıyarcıklı vebadır. Hıyarcıklı veba, ya da diğer adıyla bubonik veba bireyin kasıklarında, koltuk altlarında veya boynunda bulunan lenf düğümlerinin şişmesine ve hassaslaşmasına neden olur. En nadir görülen ve en ölümcül veba türü olan pnömonik veba ise bireyin akciğerlerini etkiler ve insandan insana bulaşabilir.

Ortaçağ’da Kara Ölüm olarak bilinen veba, günümüzde dünya çapında yıllık 5.000'den az vaka sayısına sahiptir. Veba derhal antibiyotikler ile tedavi edilmezse sonuçları ölümcül olabilir. 

600 yıl önce veba salgınını nasıl yendiler: Venedik

 

Filipinler'de Afrika domuz vebası salgını

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)