BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaJPMorgan: Doların hakimiyeti sürecek----

JPMorgan: Doların hakimiyeti sürecek

JPMorgan: Doların hakimiyeti sürecek
20 Haziran 2023 - 17:59 www.finansgundem.com

JPMorgan, Çin dünyanın en büyük ekonomisi haline gelerek ABD’yi geride bıraksa bile ABD Doları’nın hakimiyetinin devam edeceğini öngörüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları’nın tahtını kaybetme ihtimali bir süredir konuşuluyor. Kısa vadede olmasa bile uzun vadede ABD Doları’nın gücünü kaybedeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Doları’nın rezerv para birimi olarak dünya ekonomisindeki hakimiyetini en çok Çin ve Çin Yuanı tehdit ediyor. Henüz yuanın dolara rakip olması mümkün gözükmese de, BRICS grubu ülkelerinin başını çektiği proje, ABD Doları’nın hakimiyetini zedeleyeceğe benziyor.

Tarihsel deneyim

Bitcoin.com'dan Kevin Helms'in haberine göre, yine de JPMorgan, ABD Doları’nın hakimiyetini sürdüreceğine inanıyor. JPMorgan, Çin dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD'yi geçse bile doların hakimiyetinin devam etmesini bekliyor.

JPMorgan stratejistleri, Çin, 2030 yılı civarında dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD'yi geçse bile, ABD Doları'nın 21. yüzyılın geri kalanında da dünyanın baskın para birimi olarak kalabileceğini öngörüyor. Küresel yatırım bankası JPMorgan stratejistleri, analizlerinde, ABD'nin dünyanın en büyük ekonomisi olarak Büyük Britanya'yı geçtiği zamanki tarihsel deneyimi aktarıyor.

21. yüzyılın ikinci yarısına kadar…

Küresel yatırım bankası JPMorgan'ın stratejistleri yakın zamanda Çin ekonomisinin dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD'yi geçmesi durumunda ABD doları üzerindeki potansiyel etkiyi tartışıyor. İngiltere'nin önde gelen ekonomi danışmanlık kuruluşlarından biri olan Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Merkezi'ne (Centre for Economics and Business Research - CEBR) göre, Çin'in 2030 yılına kadar dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD'yi geçmesi bekleniyor.

JPMorgan stratejistleri, herhangi bir geçişin kademeli olacağını öne süren tarihsel deneyime atıfta bulunarak, Çin ABD ekonomisini geçse bile ABD Doları’nın dünyanın rezerv para birimi statüsünü hemen kaybetmesinin pek olası olmadığını açıklıyor.

JPMorgan stratejistleri, “ABD, 19. yüzyılın ikinci yarısında dünyanın en büyük ekonomisi olarak Büyük Britanya'yı geride bırakırken, ABD Doları’nın dünyanın en önde gelen rezerv para birimi olarak İngiliz Sterlini’ni ancak İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda geçtiği düşünülüyor” diye yazıyor ve ekliyor: “Tarihsel deneyim, Çin'in 2030 yılı civarında dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD'yi geçmesi durumunda, doların hakimiyetinin 21. yüzyılın ikinci yarısına kadar devam edebileceğini gösteriyor."

Çin Yuanı mı yoksa başka bir para birimi mi?

JPMorgan'a göre Çin, uzun vadede doların ve ABD ekonomisinin yerini alabilecek tek ülke konumunda bulunuyor. Bununla birlikte, küresel yatırım bankasının stratejistleri, ABD'nin ekonomik, teknolojik, demografik ve coğrafi avantajları göz önüne alındığında bunun pek olası olmadığına inanıyor. Ayrıca, Çin Yuanı’nın büyüme potansiyeli de Çin'in sermaye kontrollerini gevşetmesine bağlı bulunuyor.

Bununla birlikte, JPMorgan stratejistleri, ABD Doları’na olan güveni azaltarak veya alternatif bir para biriminin güvenilirliğini artıran ABD dışındaki olumlu gelişmelerle sürecin hızlandırılabileceğini belirtiyor ve kademeli dolarsızlaştırma olasılığını yineliyor. Dolara potansiyel bir alternatif, önerilen ortak BRICS para birimi olarak öne çıkıyor. BRICS ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşuyor.

Üç kutuplu rezerv para birimi

Bazı insanlar Çin Yuanı’nın dünyanın rezerv para birimi olarak ABD Doları’nın yerini alacağına inanıyor. Örneğin, Rusya'nın en büyük ikinci bankasının başkanı, 'önümüzdeki on yıl gibi erken bir tarihte' dünyanın ana rezerv ve takas para birimi olarak yuanın, doların yerini almasını bekliyor.

Finansal hizmetler firması TD'de görev yapan kıdemli bir ekonomist de benzer şekilde bugün doların en büyük rakibinin euro ve Çin yuanı olduğunu belirtiyor. Eski bir Morgan Stanley genel müdürü olan Ekonomist Stephen Jen, Çin Yuanı, euro ve ABD Doları’nın ‘üç kutuplu’ bir rezerv para birimi yapılandırması oluşturduğunu söyleyerek 'tek kutuplu bir rezerv para birimi dünyasından çok kutuplu bir dünyaya geçiş' beklediğini ifade ediyor.

Dolarda rekor üstüne rekor

 

BRICS’in dolara karşı öfkesi boşuna mı?

 

İşte Rusların görmek istediği dolar kuru

 

Rusya'da mevduat sahipleri dolar ve eurodan vazgeçer mi?

 

Doların tahtı sarsılıyor mu?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)