BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiJames Webb'den nefes kesen kare: Ayrıntılı yapısı ilk kez görüntülendi!----

James Webb'den nefes kesen kare: Ayrıntılı yapısı ilk kez görüntülendi!

James Webb'den nefes kesen kare: Ayrıntılı yapısı ilk kez görüntülendi!
07 Eylül 2022 - 17:13 www.finansgundem.com

En büyük ve güçlü uzay teleskobu James Webb, bu kez de Tarantula Bulutsusu’nu görüntüledi. Dün yayımlanan görüntüde daha önce görülmemiş binlerce genç yıldız da yer alıyor.


30 Doradus adıyla da bilinen bulutsu, Dünya'dan yaklaşık 160 bin ışık yılı uzaklıkta, Büyük Macellan Bulutu'nda yer alıyor.

Bulutsunun merkezi, bilinen en büyük kütleli yıldızlardan bazılarına ev sahipliği yapıyor. Bunlardan bazıları, Güneş'in kütlesinin 150 katı. Bu durum, gaz bulutlarının kütleçekim yüzünden nasıl çöküp yeni yıldızlar oluşturduğunun detaylıca incelenmesini sağlıyor.

Bilim insanları, Tarantula Bulutsusu'na büyük ilgi duyuyor. Çünkü kimyasal yapısı, Büyük Patlama'dan yaklaşık 2-3 milyar yıl sonra galaksilerin büyük bir hızla yıldız oluşturduğu bölgelere benziyor. Bu periyoda "kozmik öğlen" deniyor.

Independent Türkçe'deki habere göre; NASA, teleskobun yakın-kızılötesi kamerası sayesinde bulutsudaki kozmik toz yüzünden daha önce görülmemiş on binlerce genç yıldızın incelendiğini bildirdi.

Bölgedeki bazı galaksiler ve bulutsunun ayrıntılı yapısı da ilk kez görüntülenebildi.

Ayrıca bulutsunun merkezindeki boşluğun, büyük kütleli genç yıldızlardan oluşan bir kümeden gelen rüzgarla taşınan radyasyon nedeniyle ortaya çıktığı tespit edildi.

Gökbilimciler, daha önce biraz yaşlı olduğu için giderek genişlediği ve etrafındaki gaz ve toz baloncuğunu yutarak yok ettiği düşünülen bir yıldızla ilgili yeni bilgiler de elde etti. Buna göre yıldızın aslında genç olduğu ve etrafındaki yalıtkan toz bulutunu halen koruduğu belirlendi.

James Webb iş başında:12 milyar ışık yılı uzaklıktaki 'Einstein Halkası'

 

James Webb'ten bir ilk daha

 

'James Webb' ile milyonlarca galaksi keşfi

 

Gök cismi Jamess Webb uzay teleskopuna çarptı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)