BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYanmar iddialı: İzmir’i üretim ve ihracat üssü yapacağız----

Yanmar iddialı: İzmir’i üretim ve ihracat üssü yapacağız

Yanmar iddialı: İzmir’i üretim ve ihracat üssü yapacağız
05 Şubat 2018 - 14:56 www.finansgundem.com

Finansgundem.com yazarı Fatih Çil, Genel Müdür Erdoğan Shoshi ile Türkiye pazarına yeni giren Japon devi Yanmar’ın yatırım planlarını ve İzmir stratejsini konuştu…

Yanmar Holdings Türkiye İrtibat Bürosu Genel Müdürü Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi ile Türkiye yatırımlarını konuştuk. Türkiye’ye ye iddialı giren ve 2021’den sonra İzmir’i üretim ve ihracat üssü yapmayı planlayan dünya devinin çalışmalarını anlatan Shoshi  “Japonya’dan kendi ürünlerimizi getirelim, ithalatla para kazanalım düşüncesinde değiliz.  O ürünleri mümkün olduğu kadar Türk tedarikçisinden parça alarak üretmek istiyoruz. Sonraki aşamada da o parçaları Türkiye’de monte etmek ve o ürünü Türkleştirmek amacındayız” dedi.

TÜRKİYE’DE VERİMLİLİĞE KATKIDA BULUNMAK AMACINDAYIZ

Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi sözlerini söyle sürdürdü: “Türkiye’nin ekonomisine, istihdamına, refahına elimizden geldiğince katkıda bulunmak, bu uğurda da tuz biber ekmek istiyoruz. Türkiye’de Yanmar Turkey Makine A.Ş’ni kurarak çiftçinin ve inşaatçının daha verimli ve uygun fiyatlardan, daha teknolojik ürünler kullanmasını hedefliyoruz. Zira bizim makinelerle Türkiye’dekileri kıyasladığınız zaman aynı dönüm araziden Japonya’da %90 verim alınabilirken Türkiye’de bu oran % 70 kadar düşebiliyor. Çünkü Türkiye’de kullanılan makinelerin çoğu araziye uymayan makineler. Türkiye’de herkes “büyüğünü alayım benim olsun” düşüncesinde ama ufak araziye çok daha uygun makine çözümleri mevcut ve Yanmar’da bunlar var. Biz Türk insanının da bu imkânlara sahip olmasını arzuluyor; çalışmalarımızı bu vizyon ile devam ettiriyoruz.“

MİSAFİR DEĞİL KALICIYIZ

Shoshi şöyle devam etti: “Bu tespitleri yaparken Japonya’dan kendi ürünlerimizi getirelim, ithalatla para kazanalım düşüncesinde değiliz.  O ürünleri mümkün olduğu kadar Türk tedarikçisinden parça alarak üretmek istiyoruz. Sonraki aşamada da o parçaları Türkiye’de monte etmek ve o ürünü Türkleştirmek amacındayız. Bu vesile ile hem yan sanayiciye katkı sağlamak hem de fabrika üretim hattı kurarak işveren olarak istihdama katkı sağlayalım istiyoruz. Bu şekilde Türkiye’miz daha çok gelişir diye düşüyoruz. Bu konuda İzmir’in Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve genelde Marmara Bölgesi’ne kıyasla yatırıma daha aç ve daha iyi durumu hak eden bir şehir olduğunu; sanayinin İzmir’de şu anda yeterince gelişmediğini düşünüyorum. İşsizliğin de fazla olduğu İzmir’de daha fazla işe ihtiyaç var. Bunlara ek olarak İzmir’in limanlar, kargo ve marinadan dolayı birçok rekabet avantajı ile yatırıma çok uygun olduğunu Japonlara da anlattık. Bu çerçeve içinde 2021’den sonra İzmir’i merkez yaparak çevre ülkelere, Balkanlar, Afrika ve Orta Asya’ya Yanmar ürünlerini pazarlamak ve burada ürettiğimiz ürünleri de ihraç etmek hedefinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yani Türkiye’de misafirliğe değil üretmeye geliyoruz. Baştan beri hedefimiz bu.”

TARIM MAKİNELERİ VE GÜÇ SİSTEMLERİ ANA ODAĞIMIZ

Yanmar Holdings Türkiye İrtibat Bürosu Genel Müdürü Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi yatırım kararının arka planını şöyle özetledi: “Türkiye ve Avrupa inşaat sektörünü kıyasladık ve Türkiye’de Almanya’nın bile 3 katı bir pazar büyüme trendi olduğunu gördük. Kentsel dönüşüm, Türkiye’yi saracak olan yüksek hızlı tren hattı, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul gibi mega projeler başta olmak üzere inşaat sektörünün büyüyecek olması ve kentlerde genç popülasyonun artması Yanmar’ın ofis açması için öncelikli sebepler iken diğer önemli ikinci etken ise tarım makineleri ile alakalı idi. Biliyorsunuz gitgide çiftçilerimiz yaşlanıyor. Kırsal bölgelerdeki nüfus azalıyor. Köyden kente göç oluyor. Japonya’da da öyle bir trend var. Kırsal nüfus azaldıkça 2’nci ve 3. kuşak tarıma devam etmiyor. Hizmet sektöründe çalışmaya başlıyor. Ama hayatı asıl devam ettirecek olan sektör tarım sektörü. Hal böyle olunca durum mecburen mekanizasyonu gerektiriyor. Bu çağın gerekliği zira mekanizasyon olmadan verimli üretim mümkün değil. Japonya’dan bakınca bu sektörün de büyüyeceği görüldüğü için Türkiye’de ofis açılmasına karar verildi.”

SATIN ALMALAR VE BAYİLİKLERLE BÜYÜYECEĞİZ

2017 yılının Eylül ayında kurulan Yanmar Turkey Makine A.Ş.’nin yapılanmasını ve büyüme hedeflerini detaylandıran Shoshi şunları kaydetti:

“Tarım makineleri, güç sistemleri ve ihracat olarak üç kolumuz var. Bu üç kolumuzla Türkiye’de bir ortaklık, Türkiye’deki ortaklarımızla gücümüzü birleştirme veya Türkiye’deki uygun adaylarla görüşüp o firmayı satın alma opsiyonlarını da değerlendiriyoruz. Tarım makinelerinde sadece traktöre bakmıyoruz, ekipman üretici ile de görüşüyoruz. Ayrıca hem tarım makinelerinde hem de güç sistemlerinde bayilik vermek istiyoruz. Ama bu noktada bizim için önemli olan firmanın ticari gücünden ziyade mühendislik gücü ve teknik alt yapısı. Çünkü biz satıştan çok satış sonrasına daha çok önem veren bir firmayız. Bu yüzden ortaklık yapacağımız firmaların teknik alt yapısının çok kuvvetli olması gerekiyor.”

BİYOGAZ VE DOĞALGAZLI MİKRO SİSTEMLERLE FARK YARATACAĞIZ

Röportajda hazır bulunan Yanmar Turkey Makine A.Ş. Enerji Sistemleri Müdürü Efecan Ülkü de Yanmar’ın farklılık getiren ürünlerini ve projeksiyonlarını  şu sözlerle anlattı:

“Yeni kurulan bir firma olarak kar ve ciro hedefinin dışında pazarda hangi alanlarda farklılık yaratıp katkıda bulunacağımızı iyice araştırarak çalışmalarımızı yaptık. Türkiye’de ciro ve kar noktasında dizel jeneratörler ön plana çıkıyor ama bu sistemler pek fazla verimliliğin gözetilmediği sistemler. Burada mevcut durumda pek fazla fark sağlama şansı yok. Ama pazarı taradığınızda genel olarak karşımıza çıkan sistemlerin 800,900 Kw’nin üzerindeki kapasiteler olduğunu görüyorsunuz. İşte bu alanda Yanmar’ın küçük mikro sistemleri var. Biz bu noktada fark yaratma amacındayız. Her ne kadar bugüne kadar kötü referans veya bilgi eksikliği yüzünden pek gelişemese de hem doğalgazla çalışan, hem kojenerasyon yapan 5 Kw’dan başlayan sistemlerin Türkiye’de yakın zamanda çok daha iyi bir noktaya geleceğini düşünüyor ve bunu yaygılaştırmak istiyoruz. Bu bağlamda butik oteller, küçük çaplı AVM’ler, hastaneler, poliklinikler, seralar ve endüstriyel tesisler hedef kitlemiz. Ancak güç sistemlerinde ülkemizde hem verimliliği artırabilecek hem de fark yaratabilecek sistemlerin biyogaza dayalı mikro sistemler olduğunu değerlendiriyoruz.  Atıkları ekonomiye kazandırırken çevreyi koruyacak biyogazla çalışan bu sistemlerin ülkemize  çok uygun  ve bu yüzden çok faydalı olacağını düşünüyoruz.  Büyük çiftliklerde büyük sistemler var ama 100 büyük baş hayvanı olan çiftlikler de bunlar yok. Ülkemizde çok daha yaygın olan bu tür çiftliklerde atıklar maalesef ya gübre olarak kullanılıyor ya da yakılıyor. Japonya’da ise bu sistemler Yanmar tarafından yaygın bir şekilde uygulanıyor. Biz de Japonya’daki gibi bu sistemleri ülkemizde yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.”  

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)