BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİnternet bankacılığı mevduat savaşını kazanıyor----

İnternet bankacılığı mevduat savaşını kazanıyor

İnternet bankacılığı mevduat savaşını kazanıyor
05 Haziran 2023 - 16:40 www.finansgundem.com

ABD’de ilk çeyrekte geleneksel bankalar mevduat kaybederken internet tabanlı bankalar mevduat oranlarını yükseltti. Şube maliyetlerinden kurtulan internet bankaları müşterilerine daha yüksek mevduat faizleri ödeyebiliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnternet bankaları 2023 yılında mali durumları konusundaki en önemli engeli aştı. Bankalar kaybettiklerinden daha fazla mevduat biriktirmeyi başardı.

Wall Street Journal’ın haberine göre aralık ayında U.S. Bank, Truist Financial ve Citizens Financial gibi yerel bankaların ilk çeyrekteki mevduatları düşüşteydi. Western Alliance ve PacWest gibi bankaların yatırımcıların incelemesi altına girmesi bu bankalardaki mevduat düşüşlerinin daha sert olmasına yol açmıştı.

Ancak yerel şube ağları olmayan Ally Financial ve Goldman Sachs’ın internet bankası Marcus’un mevduatları ilk çeyrekte artış gösterdi. Mevduatları artan büyük bölgesel bankalardan birisi de Capital One’dı. Söz konusu bankanın diğer bölgesel rakiplerine göre çok daha az şubesi olduğu biliniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre internet odaklı bankalar, geleneksel şube ağlarını işletmek için harcanan maliyetlerden kurtularak müşterilerine yüksek mevduat faizleri verebiliyor. Gayrimenkul, çalışan sayısı veya ekipman için yapılmayan harcamalar, müşteriye daha yüksek mevduat faizleri olarak geri dönüyor.

Bölgesel bankalar bu yıl iki önemli problemle karşı karşıya kaldı. Orta büyüklükteki bankalarda görülen iflas dalgası bazı müşterilerin paralarını bu bankalardan çekmesine ve sadece büyük bankalar yönlendirmesine sebep oldu. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını yükseltmesi ise paranın daha yüksek getiri sağlayan ABD Hazinesi tahvillerine ve para piyasası fonlarına yönlendirmesine sebep oldu. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) verilerine göre ABD bankalarındaki mevduatlar toplu olarak ilk çeyrekte rekor oranda düşüş gösterdi.

ABD’nin en büyük bankaları dahi bu yüksek getiri arayışına bağışık değildi. Bank of America ve Wells Fargo gibi dev bankalarda müşteri mevduatları daha düşük seviyelerde de olsa geriledi. Bu tablodaki tek istisna ise mevduatlarını %2 oranında yükselten JPMorgan Chase’ti.

Söz konusu dinamikler internet bankalarının sağladığı mevduat avantajlarını öne çıkarıyor. Mevduatlar Capital One’da bir önceki çeyreğe göre %5, Ally Financail’da ise %1 büyüdü. Goldman Sachs da internet bankası Marcus’ta mevduatlarındaki varlıkların yükseldiğini söyledi, ancak spesifik bir rakam açıklamadı.

Capital One CEO’su Richard Fairbank nisan ayında analistlere yaptığı açıklamada, “Bankacılıkta her şeyin geleceği dijitaldir” ifadelerine yer verdi.

Ancak bu büyümenin bir bedeli de oldu. Mevduatlara ödenen ortalama faiz oranı ilk çeyrekte Ally'de %3,2 ve Capital One'da %2,4’tü. Her iki bankanın da ödediği mevduat faizleri bir önceki yıla göre 2 yüzdelik puan daha yüksekti. Bank of America ve Wells Fargo'da mevduatlardaki ortalama Faiz oranları ilk çeyrekte %1 civarındaydı.

İnternet bankalarına geçiş, şubelerin değeri konusundaki tartışmalara yeni bir boyut ekledi. Banka müşterileri, özellikle Kovid-19 salgınından bu yana rutin işlemler için teknolojiye giderek daha fazla güveniyor. FDIC verilerine göre, bankalar 2019 ve 2022 yılları arasında ABD’de yaklaşık 6.100 şubeyi kapattı ve toplam şube sayısını 71.200'ün altına düşürdü. Bu, ABD tarihinde üç yıllık bir süre boyunca görülen en yüksek şube kapanış sayısıdır.

Strateji ve araştırma firması Javelin’in Ödeme Stratejileri Eş Başkanı Brian Riley, ABD’de Florida eyaletindeki Tampa şehrinde küçük bir banka şubesinin yürütülmesi faaliyeti yıllık 500 bin doları bulabileceğini söyledi. Üstelik Riley’e göre bu rakam New York gibi büyük bir şehirde 1,3 milyon dolara kadar ulaşabiliyor. Bu tahminler ofis ekipmanlarını ve diğer sermaye maliyetlerini de içermiyor.

Öte yandan, teknoloji aynı zamanda Silicon Valley Bank, Signature Bank ve First Republic örneklerinde görüldüğü gibi mevduat kaçışı işlemlerini de hızlandırdı. Zira internet bankacılığı insanların paralarını çekme işlemlerini de nispeten kolaylaştırdı.

Bankaların gelecekte de şube maliyetlerini düşürmeye devam etmesi bekleniyor. Birçok banka, ilk çeyrekte kârlılık tahminlerini düşürdü ve mevduatlara ödedikleri faizin kredilerden kazandıklarına yetişmeye devam etmesini beklediklerini söyledi.

Wells Fargo Analisti Donald Fandetti, "Geleneksel şube tabanlı bir bankaysanız ve mevduatlarınız için daha fazla ödeme yapmaya başlamanız gerekiyorsa, bu size zarar verecektir" dedi.

Kredi kartı işletmeleriyle daha iyi tanınan bankalarsa, müşterilerin geçen yıl boyunca mevduat sertifikalarına ve diğer hesaplara nakit döktüğünü gördü. American Express ve Synchrony Financial'da mevduatlar da üç aylık bazda arttı.

Kart veren finans kuruluşları geleneksel şube ağlarına güvenmez. Ayrıca krediler veya işlem ücretleri üzerinden diğer bankalardan daha fazla para kazanma eğilimindedirler.

Discover Financial'da mevduatlar ilk çeyrekte yaklaşık %4 arttı. Ceo Roger Hochschild'e göre, Discover'ın topladığı mevduatların çoğunluğu ABD’nin dev bankalarından geliyordu.

Hochschild, "Şubelerin maliyeti olmadan, yüksek bir oran sunabiliriz. Bence geleneksel bankaların çoğu modellerini dönüştürmek zorunda. Zira insanlar paralarının karşılığını iyi bir şekilde almaya odaklanıyor" dedi.

ABD'li bankalara sermaye şartı

 

BoE, mevduat garantisi uygulamasında reform planlıyor

 

Credit Suisse'nin devralınma süreci 12 Haziran'da tamamlanacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)