BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİlaçların vatandaşa maliyeti artıyor----

İlaçların vatandaşa maliyeti artıyor

İlaçların vatandaşa maliyeti artıyor
08 Ekim 2022 - 08:02 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz yıl SGK tarafından ödeme kapsamına alınmayan ilaçların vatandaşa toplam yükü 6 milyar 220 milyon lira oldu.

SGK tarafından bazı ilaçlar ödeme kapsamına alınmadığı için bunları vatandaşlar maddi imkanları elverdiğince karşılamaya çalışıyorlar. Geçtiğimiz ödeme kapsamına alınmayan ilaçların toplam maliyeti 6 milyar lirayı buldu.

Geçtiğimiz yıl, SGK tarafından karşılanmadığı için geri ödenmeyen ilaçlara vatandaş kendi cebinden 6 milyar 220 milyon lira harcadı. Bu tutar her yıl katlanıyor.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre CHP Ankara Milletvekili Eczacı Gamze Taşcıer, “2019 yılında her 100 kutudan 3.6'sı geri ödeme kapsamında değilken, 2021'de bu oran yüzde 55 artışla 5.6'ya yükseldi. Geçtiğimiz yıl, geri ödenmeyen ilaçlar için vatandaşın kendi cebinden yaptığı ilaç harcaması 6 milyar 220 milyon lira oldu. Bu tutar 2019'da 2 milyar 980 milyon liraydı” dedi.

Vatandaşın hastane masrafı yükseliyor

Geri ödeme kapsamında olmayan ilaçların ortalama fiyatı, geri ödemede olanlara kıyasla yaklaşık üç kat daha pahalı bulunuyor. Bu da vatandaşın ekonomik açıdan ulaşması daha zor olan ilaçlar için cebinden ödeme yapmasına neden oluyor. CHP'li Taşçıer yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 

Vatandaş hastaneye adım attığından itibaren ilaç, reçete, muayene katılım payı, eşdeğer ilaç farkı gibi 15 kalemde yine kendi cebinden ödeme yapıyor. Ekonomiyi batırdıkları gibi SGK'yı da batırdıkları için cepten yapılan harcama yıldan yıla artıyor

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan da, “İlaç yokluğu, vatandaşın ödediği katılım ve fark ücretleri çekilmez bir hal aldı. Euro kuru ile reel kur arasındaki makas açıldıkça ilaçlar yok oluyor” diye konuştu.

Piyasada ilaç kıtlığı var

İlaç üretim maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Nurten Saydan, ilaç endüstrisinin ithalata olan bağımlılığına da işaret etti. Saydan konuşmasında şunları belirtti : 

Çocuk şuruplarının bulunmama nedeni cam şişe maliyetlerindeki artış. İlaç hammaddelerinin yüzde 98'i ithal ve en temel antibiyotik bile bulunamıyor. Diyabet, ağrı kesici, antibiyotik, tansiyon, çocuk şurupları, antidepresan, tüp bebek, epilepsi, kanser gibi birçok alanda ciddi anlamda sıkıntı var. Bazı ilaçların eşdeğeri de yok

 

Avupa'da ilaç üretiminde kısıtlamaya gidiliyor

 

Bakan Koca: Eczane ve ecza depolarında gerekli ilaç listesi güncellenecek

 

"Piyasada bulunmayan ilaç sorunu devam edecek"

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)