BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİklim fonlarına yatırım yüzde 75 azaldı----

İklim fonlarına yatırım yüzde 75 azaldı

İklim fonlarına yatırım yüzde 75 azaldı
29 Ocak 2024 - 17:11 www.finansgundem.com

Dünya iklim değişikliklerinin etkilerine maruz kalmaya devam etse de yatırımcıların kârı düşen iklim fonlarına yatırım yapmayı tercih etmiyor. Uzmanlarsa iklim finansmanına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söylüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İklim odaklı yatırım fonlarının satışları, yüksek faizlerin hakim olduğu piyasa ortamındaki düşük performans ve ABD'deki iklim değişikliği karşı yatırım akımına muhalefet eden siyasi kampanyalar nedeniyle iki yılda %75 düştü.

Financial Times’ın haberinde yer alan Morningstar verileri iklim odaklı fonların 2023’te 37,8 milyar dolar yeni yatırımcı çektiğini gösteriyor. Bu rakam 2021 yılında ise rekor 151 milyar dolara yükselmişti. Geçen yıl iklim odaklı fonlara 2019’dan bu yana en düşük yatırım girişi gerçekleşti. 2019 aynı zamanda yeşil yatırımlara olan ilginin yoğunlaştığı ilk yıllardan biri olma özelliğini taşıyor.

Yavaşlama ESG kategorisindeki fonlardan çekilmelerin yoğunlaştığı bir dönemde geldi. 2023’ün sonunda yatırımcılar küresel olarak fonlardan 2,5 milyar dolar çektiğini bildirildi. Bu süreçte birçok geleneksel fon da yüksek faiz oranları nedeniyle yatırımcı çıkışlarıyla mücadele ediyordu.

Ancak fonlardaki yatırım eksikliği iklim finansmanı için çok önemli bir zamanda geldi. Dünya 2023’te aşırı hava koşulları, kuraklık, orman yangınları ve sellerle mücadele ediyor ve küresel sıcaklığın tarihin en yüksek seviyesine ulaştığı belirtiliyor.

Düşünce kuruluşu İklim Politikaları Girişimi tarafından geçen yıl yayınlanan bir rapora göre iklim değişikliğinin etkilerinden kaçınmak için iklim finansmanının 2021-22’deki yaklaşık 1,3 trilyon dolar seviyesinden en az beş kat artması gerekiyor.

Fondita Fund Management Portföy Yöneticisi Marcus Björkstén, bazı iklim odaklı fonların, korona virüs pandemisi ve Rusya'nın Ukrayna'ya savaşından bu yana enflasyon ve yüksek faiz oranlarından kaynaklanan etkiler nedeniyle getirilerini korumakta zorlandığını söyledi.

Ukrayna savaşından bu yana enerji güvenliğine ilişkin endişeler de fosil yakıt şirketlerinin hisse fiyatlarını yükseltti ve bazı temiz enerji yatırımlarına olan talebi azalttı.

Morningstar Küresel Sürdürülebilirlik Araştırmaları Direktörü Hortense Bioy, yavaşlamaya rağmen yeşil yatırım fonlarının geniş fon yönetimi pazardan daha iyi durumda olduğunu söyledi.

İklim odaklı fonlarda yönetilen toplam varlıklar geçen yıl yüzde 14 artarak yaklaşık 522 milyar dolara ulaştı.

Bioy, "Hâlâ para akıyor, ancak makro ortam nedeniyle miktar önceki yıllara göre daha az" dedi.

Yüksek Faiz oranları, yatırımcıları daha yüksek getirili para piyasası fonlarına ve nakit varlıklara yönelterek uzun vadeli fonlardan para çekmeye sevk etti. Veri izleme şirketi EPFR'ye göre, ABD para piyasası fonlarına girişler geçen yılın ilk 11 ayında yaklaşık 1,19 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dahil olmak üzere politikacılar, özellikle pandeminin kamu maliyesine verdiği zarar nedeniyle özel sektörün devreye girmesi ve iklim girişimlerine yatırım yapması gerektiğini söylüyor.

İrlanda Çevre Bakanı ve Uluslararası Enerji Ajansı Eş Başkanı Eamon Ryan, iklim odaklı fonlara gelen yeni yatırımların düşmesinin "endişe verici" olduğunu, ancak bunların "çok daha büyük bir resmin sadece bir parçası" olduğunu söyledi.

Ryan yenilenebilir enerji kapasitesinin geçen yıl yüzde 39 arttığını, ısı pompası ve elektrikli araç satışlarının arttığını da sözlerine ekledi.

Bioy, özel sermaye ve kredilerin de iklim finansmanının önemli kaynakları olduğunu söyledi. İklim odaklı fonlara çok taraflı kalkınma bankaları da daha fazla yatırım sağlıyor.

HEC Paris İşletme Okulu Profesörü François Gemenne, yatırım fonlarının küresel iklim hedeflerine ulaşmada hala "çok önemli" olduğunu söyledi. Ancak Björkstén, fonlar ve yatırım yaptıkları şirketler için ortamın zorlu olmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

Almanya’nın kombi yasağını sulandırması gibi bazı ülkelerin yeşil enerji planlarında geri adım atması da yatırımcıları politika değişiklikleri konusunda tedirgin ediyor.

Bu arada yenilenebilir enerji şirketleri de tedarik zinciri sorunları, artan maliyetler ve daha yüksek faiz oranlarıyla başa çıkmak zorunda kaldı. Bazı projeler artık ticari olarak uygulanabilir olmadıkları için terk edildi.

Yeşil enerji hisseler son iki yılda ciddi derecede zarar gördü: Danimarkalı enerji grubu Ørsted ve ısı pompası sağlayıcısı Nibe'nin hisseleri 2021'den bu yana yarıdan fazla değer kaybetti.

S&P/TSX Yenilenebilir Enerji ve Temiz Teknoloji Endeksi, 2021 sonu ile 2023 arasında neredeyse yüzde 37 düştü.

Björkstén, bu "daha kasvetli" tabloya rağmen, "iklim değişikliği daha da kötüye gittiği için" yeşil işletmelere ve yatırıma hâlâ büyük bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bioy, özellikle aralık ayındaki BM iklim zirvesindeki ülkelerin 2050 yılına kadar fosil yakıtlardan uzaklaşmayı ve 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmayı ve enerji verimliliğini iki katına çıkarmayı kabul etmesiyle iklim odaklı fonlar için "uzun vadeli itici güçlerin çok pozitif kaldığını" da sözlerine ekledi.

Avrupa'da gaz fiyatı yükseldi

 

İklim krizi etkisi: Sivrisinekler kış uykusuna yatmadı!

 

İtalya’da iklim protestocularına karşı yasa: 60 bin euro ceza!

 

İklim krizi: Grönland saatte 30 milyon ton buz kaybediyor!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)