BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiHububatta yıl sonu ihracat hedefi: 13 milyar dolar----

Hububatta yıl sonu ihracat hedefi: 13 milyar dolar

Hububatta yıl sonu ihracat hedefi: 13 milyar dolar
07 Ekim 2022 - 11:48 www.finansgundem.com

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, 13 milyar dolarlık yıl sonu ihracat hedefini sorunsuz şekilde yakalayacaklarını açıkladı.


İHBİR verilerine göre hububat sektörü ihracatı 9 ayda 8 milyar doları geçerken, İHBİR'in ihracatı da 2 milyar doları aştı.

Hububat sektörü eylül ayında yüzde 20,5 artışla 1 milyar 12 milyon dolarlık ihracat yaparken, 9 aylık dönemde de yüzde 28,9 artışla 8 milyar 254 milyon dolara ulaştı. İHBİR'in ihracatı da eylülde yüzde 18,7 artışla 254,4 milyon dolara çıkarken, 9 ayda yüzde 22,6 artışla 2 milyar 67 milyon dolar oldu.

Türk dizilerine yerel ürünleri yerleştirecekler

İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, 13 milyar dolarlık yıl sonu hedefini sorunsuz bir şekilde yakalayacaklarını belirterek, gelecek dönemde yurt dışında ilgi gören Türk dizilerine yerel ürünleri yerleştirerek yeni bir ihracat atağına başlayacaklarını bildirdi.

İşlenmiş tarım ürünleri segmentinde Türk ürünlerinin dünyanın farklı coğrafyalarındaki marketlerde raf bulmayı sürdürdüğünü aktaran Taycı, burada Türkiye'nin jeopolitik avantajı ile birlikte kaliteli ve uygun maliyetli üretiminin önemli rol oynadığını savundu.

'Kesinlikle rehavete girilmemeli'

Taycı, ihracatçıların kesinlikle rehavete girmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Sektörel ziyaretlere ve fuarlara katılmaya devam etmeli, satın alma görüşmelerini düzenli olarak sürdürmeliyiz. Pandemiyle birlikte ülkemiz lehine oluşan fırsatların normale dönmesiyle bu pazarlardan düşmemeliyiz. Her türlü pazarlama ve markalaşma faaliyetlerine devam etmeliyiz" dedi.

Hedefte baklava, lokum, helva var

İHBİR yönetimi olarak seçildikleri gün itibarıyla belirledikleri hedeflerin olduğunu anımsatan Taycı, son dönemde yurt dışında yoğunlukla izlenen Türk dizilerine konsantre olduklarını ifade etti.

Taycı, Anadolu'nun kendine has lezzetleri olan lokum, helva, baklava, pişmaniye ve kahve gibi ürünleri bu dizilerin senaryolarına girmek üzere yapımcılar ve senaristlerle görüştüklerini ve bu konuda ciddi bir yol aldıklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

Mesela çok kalabalık bir nüfusun olduğu Güney Amerika bizi çok izliyor. Aynı şekilde Asya Pasifik ve Uzak Doğu pazarlarında izlendiğimiz diziler var. Milli ürünlerimizi bu bölgedeki insanların kafalarına kazımak istiyoruz. Bulgur gibi lezzetli ve doğal bir ürünü tüm dünyada tanıtmak için de çalışmalar yapıyoruz. Baklava, lokum, pişmaniye, kestane şekeri ve tüm şerbetli tatlılarımız ve benzeri bazı ürünlerin tanıtımıyla ilgili faaliyetlerimiz devam ediyor.

Venezuela, Kolombiya, Arjantin, Bolivya, Peru, Honduras, Panama gibi ülkelerde her geçen yıl bir öncekine göre yüzde 10-12 gibi artan bir performans gösterdiklerini ifade eden Taycı, benzer şekilde Tayland, Çin, Hong Kong, Kore, Tayvan, Singapur coğrafyasında da her geçen yıl etkilerinin arttığını söyledi.

Finans ve kaynak desteğine ihtiyaç var

Taycı, ihracatta olumlu gelişmeler yaşanmasına rağmen emtia fiyatlarının çok yükselmiş olması ile birlikte bazı ham maddelerin yol ve navlun sürelerinin uzamasının stok miktarlarını ve buna bağlı olarak işletme sermayesi gereksinimlerini artırdığını kaydetti.

Finans ve kaynak noktasında ciddi desteğe ihtiyaçlarının olduğunu açıklayan Taycı, "Bankaların belirlemiş olduğu limitlerin kurlardan dolayı erimiş olması ve bankaların bu limitleri aynı oranda revize etmemesi ciddi anlamda finansman ihtiyacı yaratıyor. Bununla ilgili İhracatı Geliştirme (İGE) AŞ ile Eximbank ve diğer finans kuruluşlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Otoriteden bir an önce hızlı aksiyonların alınmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

'6,5 milyon ton tahıl dünya piyasalarına ulaştı'

Yaklaşık 6,5 milyon ton tahılın dünya piyasalarına ulaştığını kaydeden Taycı, halen de ulaşmaya devam ettiğini ve Türkiye'nin bu noktada önemli bir hizmet gerçekleştirdiğine işaret etti

Taycı, "Bugün Mersin'deki hububat bakliyat ticaretimizle, tarımdaki rekolte oranlarımızla ve Rusya-Ukrayna tahıl koridorunun da gelmesiyle birlikte 'Hububat Borsası İstanbul'da olmalı' düşüncesinin arkasındayız. Bununla da ilgili İhracatçılar Birliği'ndeki tüm başkanlarla birlikte otoriteyi de arkamıza alarak lobi çalışmalarını yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Bu yıl teknoloji yoğun ürünlerde ihracat arttı, ithalat azaldı

İhracat Beklenti Endeksi geriledi

İhracat reeskont kredilerinin rezervlere katkısı 1,3 milyar dolar

Bakan Varank: Dünyanın en büyük 5. tekstil ihracatçısıyız

Trakya'dan ilk 3 çeyrekte 1,4 milyar dolarlık ihracat

Türk lirasıyla ihracat yüzde 182 arttı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)