BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC’de iklim tartışmaları istifa getirdi----

HSBC’de iklim tartışmaları istifa getirdi

HSBC’de iklim tartışmaları istifa getirdi
08 Temmuz 2022 - 12:00 www.finansgundem.com

HSBC AM Sorumlu Yatırım Başkanı Stuart Kirk iklim değişikliği konusundaki tartışmalı açıklamalarının ardından istifa etmek zorunda kaldı. Kirk açıklamaları sonrası HSBC CEO’sunun da hedefindeydi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere bankası HSBC’nin Varlık Yönetimi Birimi’nde (HSBC AM) iklim değişikliği politikalarına yönelik tartışmalar istifa getirdi. Yatırım bankasının görevinden ayrıldığını duyuran Sorumlu Yatırım Başkanı Stuart Kirk, politikacıları iklim değişikliğinin finansal risklerini abartmakla suçladığı konuşmasıyla eleştiri oklarını üzerine çekmişti.

Bankanın sorumluluk sahibi yatırım prensiplerini belirleme görevine başkanlık eden Kirk, Mayıs ayında Financial Times’ın etkinliği sırasında “Neden yatırımcılar iklim riskleri konusunda endişe etmemeli?” başlığıyla bir sunum yapmıştı. Kirk merkez bankalarının yatırımcılara ve bankalara küresel ısınma tehdidi konusunda abartılı uyarılar yaparken birbirleriyle yarıştığını söylemişti.

Perşembe günü LinkedIn hesabı üzerinden bankadan ayrıldığını açıklayan yönetici, finansın ‘duyar kasılacak bir yer olmadığı’ konusunda ısrar etti. Kirk, “Şirketler çeşitliliğe ve konuşmaya inanıyorsa, konuşmaya devam etmeleri gerekir. Boykot kültürü zenginliği ve ilerlemeyi yok eder” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kirk, açıklamaları nedeniyle HSBC CEO'su Noel Quinn ve Servet ve Bireysel Bankacılık Başkanı Nuno Matos tarafından kamuoyu önünde azarlanmıştı.

Finans yöneticisi bankanın üst yönetim kanadından gelen eleştirilere cevap verirken, “İronik bir şekilde, iş unvanım göz önüne alındığında, Mayıs ayında Financial Times konferansında yaptığım konuşmadan bu yana bankanın bana karşı davranışlarının pozisyonumu sürdürülemez hale getirdiği sonucuna vardım” ifadeleriyle istifasını açıkladı.

HSBC ise yorum yapmaktan kaçındı.

Kirk'ün görevinden ayrılması, çevresel, sosyal ve kurumsal yatırımların (ESG) yükselişi konusunda sektör çapında bir tartışmaya yol açtı. HSBC'nin olayı ele alış biçimi, ABD'deki Cumhuriyetçilerin öfkesini çekti. ABD Senatörü Steve Daines, HSBC’nin tavrına işaret ederek "ABD yasalarının ihlal etmiş olabilecekleri" konusunda uyardı.

FT etkinliğinde yaptığı konuşmada Kirk, finans endüstrisindeki 25 yıllık kariyeri boyunca kendisine her zaman “dünyanın sonunun gelmekte olduğunu anlatan bir delinin" bulunduğunu söyledi. Finans yöneticisi iklim krizini 2000’li yılların başlarındaki teknolojik kıyamete sebep olacağı iddia edilen Y2K hatasına benzetmişti.

Kirk, sunumunda kullandığı slayt gösterisinde, “Kanıtlanmamış, kulak tırmalayan, partizan, kendine hizmet eden, kıyamet uyarıları HER ZAMAN yanlıştır” yazısına yer verdi.

Eski bir finans gazetecisi olan Kirk, 2020'de HSBC AM'e katılmadan önce Deutsche Bank ve DWS’in varlık yönetimi biriminde çalışmıştı.

Johnson'ın çalkantılı kariyeri

 

HSBC’nin ‘çevreci’ reklamına ceza geliyor

 

Wirecard skandalında şok itiraf: ‘Sahte belge hazırladım’

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)