BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisWirecard skandalında şok itiraf: ‘Sahte belge hazırladım’----

Wirecard skandalında şok itiraf: ‘Sahte belge hazırladım’

Wirecard skandalında şok itiraf: ‘Sahte belge hazırladım’
05 Temmuz 2022 - 13:30 www.finansgundem.com

Küresel finansı sarsan ve fintek şirketlerine yönelik bakış açısını değiştiren Wirecard skandalında yeni bir gelişme yaşandı. Suçlamaların hedefindeki isimlerden olan eski muhasebe müdürü sahte belge hazırladığını kabul etti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Alman finansal teknoloji şirketi Wirecard'ın eski muhasebe müdürü, özel bir denetim sırasında KPMG tarafından talep edilen belgeler için sahtecilik yaptığını itiraf etti.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre Almanya’nın en hızlı yükselen finansal teknoloji firmalarından birisi olan Wirecard 2020 yılında Almanya tarihinin en büyük finans skandallarından birine imza atmıştı. Bilanço defterlerinde 1,9 milyar dolarlık kısmın var olmadığını kabul eden şirketin merkez binası için arama emri çıkarıldı, CEO’su istifa etti ve şirket iflas başvurusunda bulundu. Fintek şirketindeki yolsuzluklar Alman düzenleyici kuruluşu BaFin’i de eleştirilerin hedefine yerleştirdi. BaFin söz konusu skandaldan bu yana fintek şirketleri için daha sert mali tedbirler uyguluyor.

Financial Times’ın haberine göre Wirecard’ın Eski Muhasebe Müdürü Stephan von Erffa Münih savcıları tarafından açılan davanın üç sanığından biri. 47 yaşındaki Wirecard yöneticisi, şirketin Dubai'deki bir yan kuruluşun başkanı olan Oliver Bellenhaus'tan sonra suçunu kabul edilen ilk kıdemli Wirecard yöneticisi konumunda. Bellenhaus, Temmuz 2020’de teslim olmuş ve savcılığa baş tanık olarak ifade vermişti.

Wirecard, Haziran 2020'de, bildirilen bilanço gelirlerinin yarısının ve Asya'daki emanet hesaplarında tutulduğu iddia edilen 1,9 milyar euroluk kurumsal nakit varlığın mevcut olmadığını kabul ettikten sonra iflasa uğradı.

Von Erffa, dolandırıcılık, güven ihlali ve piyasa manipülasyonu ile suçlanan üç Wirecard yöneticisinden biri. Von Erffa, Bellenhaus ve suçunu reddeden eski CEO Markus Braun, bu yıl yargılanmaya hazırlanıyor.

50 milyon euroluk sahte belge

Von Erffa ise daha geniş çaplı bir sahtekarlığa karıştığını reddediyordu. Eski yönetici geçen yıl skandalla ilgili Almanya meclis araştırması sırasında Wirecard'ın kaçak olan ikinci yöneticisi Jan Marsalek'i suçlamıştı. Bununla birlikte, polis soruşturması, 2020'nin başlarında Von Erffa'nın sahte belgeler hazırladığına dair kanıtlar buldu ve bunlar daha sonra KPMG ve EY'deki denetçilerle paylaşıldı.

Söz konusu sahte belgeler 2018 yılında Wirecard’ın aldığı 50 milyon euroluk bir ödemeye ilişkin. İddialara göre söz konusu belgede ödemenin Asya’daki emanet hesaplarından birinden yapıldığı ve von Erffa'nın emriyle onaylandığı görülüyor.

Ödemeden bir yıl sonra KPMG, Wirecard'ın hesaplarını özel bir denetimle inceledi. KPMG'nin adli müfettişleri, von Erffa'nın 50 milyon euroluk transfer için ödeme iznini görmek istedi. Habere göre savcılara verdiği ifadede Von Erffa, böyle bir belge gerçekte var olmadığından bu yönde bir belge “üretmeye” karar verdi.

Von Erffa'nın özel bilgisayarı incelendiğinde Aralık 2018'de 50 milyon euro için eski tarihli bir e-posta ve sahte bir "emanet talebi / yetkilendirme formu" oluşturulduğu görüldü.

Von Erffa savcılara, sahteciliğin tek ve münferit bir durum olduğunu söyledi. Eski muhasebe müdürü işlemin kendisinin gerçek olduğunu ve KPMG'ye kanıt sağlamak için muazzam bir baskı altında olduğundan bu işlemi kanıtlamak için bir belge oluşturduğunu söyledi. Eski yönetici şirketin hesaplarını düzeltmek için sahte belgeler hazırlamaya istekli olmadığını da vurguladı.

En yüksek değerine ulaştığı dönemde değeri 24 milyar eurodan fazla olan Wirecard’ın iflası Almanya’nın mali ve siyasi seçkinleri için şok dalgaları yaratmıştı. Wirecard'ın uzun süredir mali denetiminden sorumlu olan EY, dolandırıcılığı yıllarca fark etmediği için eleştirilerin hedefi oldu. Bu süreçte BaFin Wirecard'ı açığa satışçılara karşı korumuş, Alman savcıları ise şirkete yönelik eleştirilerde bulunan gazetecilere karşı harekete geçmişti.

Emanet hesaplarını elinde tuttuğu iddia edilen Singapurlu banka OCBC, iflas sonrasında Wirecard'ın yöneticisine, mütevelli adına hiçbir zaman önemli miktarda nakit tutmadığını ve bazı hesapların hiç bulunmadığını söyledi.

Savcılar, Wirecard'a gönderilen 50 milyon euronun, daha önce Wirecard'dan 100 milyon euro borç alan ve paranın yarısını kimliğini gizlemek için bir dizi paravan şirketler aracılığıyla geri gönderen Asyalı iş ortaklarından birinden geldiğini tespit etti.

Münih savcıları ve von Erffa'nın avukatı yorum yapmaktan kaçındı.

Mali denetim devinde kopya skandalı: 100 milyon dolar tazminat

 

Düzenleyiciler Wirecard Skandalı'ndan ders almalı

 

Merkel, 'Wirecard skandalı' nedeniyle ifade verdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)