BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHSBC’nin ‘çevreci’ reklamına ceza geliyor----

HSBC’nin ‘çevreci’ reklamına ceza geliyor

HSBC’nin ‘çevreci’ reklamına ceza geliyor
29 Nisan 2022 - 15:29 www.finansgundem.com

HSBC’nin İngiltere’de otobüs duraklarında yayınladığı çevre hassasiyetine odaklanan reklamlarla başı dertte. Düzenleyici kuruluş ASA bankanın müşterileri yanlış yönlendirdiğini belirten bir taslak metin hazırladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin reklam düzenleme kurumu, İngiliz bankası HSBC'yi çevre hassasiyeti konusunda itibarını düzeltmek için reklamları kullandığı gerekçesiyle konusunda uyarmaya hazırlanıyor. Düzenleyici kurum iklim değişikliğine katkısı konusunda bankaya daha şeffaf davranmasını talep edecek.

Financial Times’ın haberine göre bankaya gönderilecek taslak öneride, İngiltere Reklam Standartları Kurumu (ASA), HSBC'nin yeşil girişimlerini seçici bir şekilde teşvik ederek müşterileri iki reklam üzerinden yanılttığını ve önemli miktarda sera gazı emisyonlarına sahip şirketlerin finansmanının devam ettiği hakkındaki bilgileri göz ardı ettiğini belirtti.

HSBC tarafından geçen yıl Ekim ayında İngiltere’nin Bristol ve Londra'daki otobüs duraklarında yayınlanan ilanlar 45 farklı şikayet almıştı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre reklamlarda bankanın müşterilerine net karbon sıfıra geçmesi için 1 trilyon dolarlık finansman sağlayacağı ve 1,25 milyon ton karbon salınımını yakalamak için 2 milyon ağaç dikme sözü verdikleri belirtiliyordu.

ASA, iki reklamın etkisinin, müşterilerin HSBC'nin "bir şirket olarak genel olarak olumlu bir çevresel katkı" yaptığına inanmalarını sağlamak amacı taşıdığına karar verdi. Düzenleyici kuruma göre bu tür bir reklam müşterilerin banka hesabı açacağı, mortgage veya kredi kartı alacağı banka konusundaki kararlarını etkileyebilir.

Taslak metinde, “Tüketicilerin HSBC’den karbondioksit ve diğer sera gazı emisyonlarına önemli katkılarda bulunan ve bu nedenle net sıfıra geçiş hedefleriyle doğrudan çelişen işletmelerin finansmanında da yer almasını beklemeyeceğini değerlendirdik” ifadeleri yer alıyor.

ASA, uyarı metninde kanıt olarak, HSBC'nin mevcut finanse edilen emisyonlarının yalnızca petrol ve doğal gaz projeleri için ayırdığı finansmanın yılda 35,8 milyon ton karbondioksite eşit olduğunu açıklayan yıllık raporundan elde edilen bilgileri gösterdi. Raporda ayrıca, HSBC'nin 2040 yılına kadar termik kömür madenciliğini finanse etmeye devam edeceği belirtildi.

Asa açıklamasında, “Reklamlarda vurgulanan girişimlere rağmen, söz konusu durumun HSBC'nin kayda değer düzeyde karbondioksit yayan işletmelere ve sektörlere yaptığı mevcut yatırımları önemli ölçüde finanse etmeye ve sürdürmeye devam ettiği anlamına geldiğini değerlendirdik. İngiltere ve diğer ülkelerdeki iddialı net sıfır amaç ve hedeflerine ulaşmak için emek verme doğrultusunda HSBC'nin bu sektörlerdeki finansmanı aşamalı olarak durdurması yavaş kaldı” denildi.

ASA, HSBC İngiltere’den “Çevreyle ilgili iddiaları içeren gelecekteki pazarlama iletişimlerinde, sera gazı emisyonlarına katkısı hakkındaki önemli bilgileri atlanmamasını” talep etti.

Geçtiğimiz Eylül ayında ASA, reklamlardaki çevre hassasiyeti kurallarını sertleştirdiğini açıklamıştı.

HSBC’nin metne yönelik cevabı daha sonraki süreçte ASA konseyi tarafından incelenecek. Yine de ASA taslak metni geri çekebilir veya değiştirebilir. ASA sonucun kesinleşmediğini vurgulayarak konu ile ilgili yorum yapmayı reddetti.

HSBC’den yapılan açıklamada, “Net sıfıra küresel geçişi desteklemek için iddialı bir planımız var ve finanse edilen emisyonlarımızı azaltmak için şimdi harekete geçiyoruz. Bu, müşterilerimizin net sıfıra geçişine yardımcı olmak için 2030 yılına kadar 750 milyar dolar - 1 trilyon dolarlık bir finansman sağlamayı ve ayrıca fosil yakıt finansmanının 1,5°C hedefi uyumlu olarak düşürme konusundaki açık bir taahhüdü içeriyor” ifadelerine yer verildi.

HSBC, uluslararası yardım kuruluşu Rainforest Action Network (RAN) verilerine göre, hala dünyadaki en büyük 10 fosil yakıt finansörü arasında yer alıyor. RAN verileri, bankanın 2016 Paris Anlaşması’ndan bu yana dünyanın en büyük fosil yakıt şirketlerinden bazılarına toplamda 87 milyar dolardan fazla para sağladığını gösteriyor.

HSBC fosil yakıt finansmanı sınavında sınıfta kaldı

 

Bankalara ESG standardı getirmek ne kadar doğru?

 

10 trilyon doların yöneticisi ESG’de yatırım patlaması bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)