BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakGoldman Sachs: ABD’de konut krizi 30 yılın rekorunu kıracak----

Goldman Sachs: ABD’de konut krizi 30 yılın rekorunu kıracak

Goldman Sachs: ABD’de konut krizi 30 yılın rekorunu kıracak
25 Ekim 2023 - 17:51 www.finansgundem.com

Wall Street devi Goldman Sachs’ın son tahminleri konut piyasasında büyük bir krizin yaklaşmakta olduğunu gösteriyor. Banka analistleri konut satışlarının 2024’de 30 yılın en düşük seviyesine gerileyeceğini öngörüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminin başlamasından bu yana Amerikan emlak piyasasında değişmeyen tek bir şey var: Konut fiyatları ülkenin dört bir yanında durmadan yükseliyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre 2023’te Amerikan mortgage faizlerinin iki kat fazla artmasına, %8’in üzerine tırmanmasına ve satın alım faaliyetlerinin adeta çökmesine rağmen konut fiyatları düşmek bir yana yükselişine devam etti.

Fortune’un haberine göre Wall Street’in en büyük altı bankasından biri olan Goldman Sachs’in pazar günü yayınlanan güncel konut piyasası 2024 tahminlerinde ev almak isteyenler için hiçbir iyi haber verilmiyor. Ülkedeki neredeyse tüm konut kredisi sahiplerinin mevcut mortgage faizleri piyasa oranının altında. Bu da yeni bir eve taşınmak için hiçbir neden kalmadığı anlamına geliyor. Ülkedeki konut inşaat sektörünün de yavaşlaması arzı daha da sıkılaştırıyor.

Diğer bir deyişle yüzde 7’lik mortgage faizlerinin konut piyasasındaki etkileri tüm yıl boyunca görüldü. Şimdiyse %8’lik mortgage faizi oranlarının etkilerini görmenin zamanı gelmiş gibi görünüyor.

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius yönetimindeki bankanın analist ekibi mortgage faizlerinin yirmi yılı aşkın süredir en yüksek seviye olan %8’e tırmanmasını değerlendirdi. Analistler mortgage faizlerinin öngörülebilir gelecekte yüksek seviyelerde kalmasını ve gelecek yılın sonuna kadar %7’nin biraz altına düşmesini beklediklerini paylaştı.

Arz, talep, satın alınabilirlik ve konut fiyatları göze alındığında Goldman Sachs’ın konut piyasası modeli ülkedeki konut fiyatlarının bu yılın aralık ayına kadar %0,8 düşeceğini gösteriyor. Ancak yılın başından bu yana konut fiyatlarının %4,2 oranında arttığı da hesaba katılırsa bankanın tahminlerine göre konut fiyatları yıllık bazda %3,4 artmış olacak.

Goldman Sachs’ın karamsar öngörüleri burada da bitmiyor. Wall Street devi ülkedeki konut fiyatları 2024’te arz tarafındaki sıkışıklık nedeniyle tekrar artışa geçeceğini tahmin ediyor. Yine de yüksek faiz oranları satın alınabilirlik üzerinde baskı oluşturacağından bu artış %1,3 ile daha sınırlı olacak. Banka temmuz ayında ise 2024 yılında konut fiyatlarının %1,7 artış görüleceğini tahmin ediyordu.

Tüm bu tahminler Amerikan konut piyasasındaki durumu özetler nitelikte.

Son 30 yılın en düşük satış rakamları

Goldman Sachs öngörüleri daha uzun süre devam etmesi beklenen yüksek mortgage faizlerinin ve bunun sonucunda piyasada oluşan kilitlenmenin etkilerinin altını çiziyor. İşaretler ABD’de mevcut konut satışlarını 1990’ların başından bu yana en düşük seviyelere getirecek nitelikte.

Amerikan Ulusal Emlakçılar Birliği’ne göre eylül ayında mevcut konut satışları yıllık bazda %15 düşerek 2010 ‘dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Goldman Sachs ise konut piyasasının arz tarafındaki sıkıntılarına dikkat çekiyor ve konut inşaatçılarının arz sıkıntısı sayesinde yüksek faiz oranlarına direnebildiğini belirtiyor.

ABD’de eylül ayında konut başlangıçları pandemi öncesi seviyelerden %5 daha yüksekti. Ancak bu çok uzun sürmeyebilir. Goldman Sachs çok aileli konut başlangıcının 2013'ten bu yana en düşük seviyede olduğunu hatırlatıyor. Banka 2024'te toplam konut başlangıçlarının %4 oranında düşmesini bekliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Morgan Stanley de geçtiğimiz hafta konut piyasasına ilişkin rotasını tersine çevirmişti. Wall Street bankası hem 2023 hem de 2024 konut fiyatlarında düşüş beklentilerini tersine çevirmiş ve bu yıl konut fiyatlarında %5’e varan bir artış öngörmüştü.

ABD konut piyasası tahminleri alt üst etti

 

ABD'de yeni konut satışları beklentileri aştı

 

Amerikan resesyonuna dair 5 kritik unsur

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)