BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGoldman CEO’sunun fintek hayali suya düştü----

Goldman CEO’sunun fintek hayali suya düştü

Goldman CEO’sunun fintek hayali suya düştü
24 Ekim 2022 - 18:02 www.finansgundem.com

Goldman CEO’su David Solomon’un fintek bankacılığı alanında devrim yaratmasını beklediği ve bu sebeple diğer yöneticileriyle ters düştüğü Marcus işletmesi düşen kârlar ve yatırımcı tepkisi nedeniyle ikiye bölündü

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs'ın geçtiğimiz hafta bireysel bankacılık alanından çekilme kararı aldı. Financial Times’ın haberine göre söz konusu karar Goldman CEO’su David Solomon ile astlarını karşı karşıya getiren bir tartışmaya dayanıyor.

Solomon, Goldman'ın 2015 yılında selefi Lloyd Blankfein yönetiminde başlatılan Marcus markalı tüketici bankacılığı projesi için büyük umutlar besliyordu. 2018'de CEO olan Solomon, operasyonu Wall Street bankasının istikrarlı bir şekilde gelir sağlayabilecek bir fintek girişimi olarak gördü. Zira birçok analist Goldman’ın borsalardaki hisse değerini artırmak için bu tür bir işletmeye ihtiyaç duyduğunu belirtiyordu.

Ancak girişimin kâr elde edememesi ve bu sebeple yatırımcıların projeden duyduğu rahatsızlık, Solomon'un salı günü Marcus'un büyüme hızını yavaşlatma ve ikiye bölme hamlesine neden oldu.

Solomon, geçmişten beri tüketicilerle daha derin ilişkiler kurmak için Marcus'un tasarruf ürünlerine ve kredilere ek olarak cari veya kontrol hesapları sunması gerektiğini savunmaktaydı. Örneğin finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bankanın Marcus markasıyla Apple ile gerçekleştirdiği ortaklık bir yandan teknoloji devinin finans dünyasına geçişini sembolize ederken diğer taraftan bankanın iPhone sahibi milyonlarca tüketiciye erişmesine imkan sağlamıştı.

Habere göre, Goldman'ın tüketici bölümündeki yöneticilerse, Marcus’un kontrol mekanizmasında rekabet avantajı olmadığını savunarak Solomon ile aynı görüşte olmadığını belirtiyordu.

Goldman, Ocak 2020'de Marcus için 2021 yılına kadar bir çek hesabı sunacağını açıkladı. Ancak proje hedef tarihinin gerisinde kaldı ve ürün perakende müşterilere yaygın bir biçimde sunulmadı. FT haberinde konuyla ilgili bilgisi olan bir kaynak, “Solomon’un görüşü, geleceğin dijital bankası olmak ve Marcus platformunda on milyonlarca müşteriye sahip olmak istiyorsak bu müşterilerimizle birincil çek ilişkimizin mutlaka olması gerektiği yönündeydi” ifadelerine yer verdi.

Goldman Sachs temsilcileri konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

FT kaynaklarına göre, Goldman'ın teknoloji ekibi, çek ürünü için sıfırdan yeni bir bulut platformu oluşturmayı seçtiği için proje daha maliyetli hale getirildi ve tüketici bölümü bankanın Apple Card ürünü için kullandığı teknolojiye güvenme talebini reddetti.

Marcus’un çek hesabı hamlesini bir türlü gerçekleştirememesi Goldman'ın en büyük geri dönüşlerinden birinin sembolü haline geldi. Bu süreçte Wall Street firması bireysel bankacılık işletmesine milyarlarca dolar akıtmıştı.

Marcus, yine de Goldman'a ucuz finansman sağlayarak 100 milyar dolardan fazla mevduat çekmeyi başardı. Girişim geçen yıl 1,5 milyar dolar gelir elde etti.

Salı günü açıklanan yeniden yapılanma kapsamında, tüketici bankacılığı birimi Goldman'ın varlık yönetimi işletmesine dahil edilecek. Bu arada, yeni bir "platform çözümleri" işletmesi, Goldman'ın Apple ve General Motors gibi şirketlerle kredi kartı ortaklıklarını ve bu yıl satın alınan GreenSky adlı bir çevrimiçi kredi verme işletmesini içerecek.

Apple bankacılıkta ısrarlı: Goldman Sachs’la tartışılan ortaklık

 

Goldman Sachs bilançosunu açıkladı

 

Goldman, ECB'den faiz artış beklentisini düşürdü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)