BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatGenç yetişkinlerin %47’si ebeveynlerine muhtaç----

Genç yetişkinlerin %47’si ebeveynlerine muhtaç

Genç yetişkinlerin %47’si ebeveynlerine muhtaç
12 Mart 2024 - 18:03 www.finansgundem.com

Y ve Z kuşağını çevreleyen güncel finansal zorluklar dünyanın en büyük ekonomisinde bile gençlerin yetişkin yaşlarda ailelerinden finansal destek almasına neden oluyor. Ebeveynlerin emeklilik planları ise riske giriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugünlerde genç yetişkinlerin kendi hayatlarını kurmaları dünya çapında oldukça zor hale geldi. Artan gıda ve barınma maliyetlerinin yanı sıra Y ve Z kuşağı ebeveynlerinin yaşamadıkları farklı mali zorluklarla karşı karşıya.

Son raporlara göre 20’li ve 30’lu yaşlardaki bireylerin kazançları ebeveynlerinin olduğu döneme göre çok daha düşük. Aynı zamanda bu yaşlardaki bireyler ebeveynlerinin taşımadıkları öğrenci kredisi gibi yüklü borç bakiyelerini taşımak zorundalar.

CNBC’nin haberine göre söz konusu tabloda ebeveynler de çocuklarına yardım etmek için devreye giriyor. Savings.com tarafından hazırlanan bir rapora göre, ABD’de ebeveynlerin %47’si gıda harcamalarından cep telefonu planlarına, sağlık ve araç sigortasına kadar birçok harcamayı 18 yaşını geçen çocukları için gerçekleştiriyor.

Rapora göre ebeveynler ayda ortalama 1.384 doları çocukları için harcıyor.

Diğer bazı göstergelerse genç yetişkinlerin durumunun iyi olduğunu gösteriyor.

Ebeveynlerin aynı yaştaki durumu ile karşılaştırıldığında Z kuşağı üyelerinin üniversite diplomasına ve tam zamanlı bir işe sahip olma oranı çok daha yüksek. Z kuşağı kadınları sadece daha yüksek eğitim seviyesine ulaşmakla kalmıyor aynı zamanda önceki nesillere göre daha fazla kazanıyor.

Savings.com verilerine göre yine de aile evinde yaşayan yetişkin çocukların %61’i ev harcamalarına hiçbir katkıda bulunmuyor.

‘Sınırlar oluşturun ve bir denge kurun’

Ebeveynler için yetişkin çocuklarını desteklemek kendi emekliliklerini risk altına almalarına sebep olabilir. Savings.com verilerine göre ebeveynlerin %58’i yetişkin çocuklarını desteklemek için kendi finansal güvenliklerini feda ediyorlar. Bu oran geçen yıl ise %37 seviyesindeydi.

Florida merkezli Life Planning Partners’ın kurucusu olan yeminli mali müşavir Carolyn McClanahan ebeveynlere “kendileri için iyi bir finansal plana sahip olmalılar ve daha sonra çocuklarına ne kadar verebileceklerini bütçelemeliler” tavsiyesinde bulunuyor.

McClanahan ebeveynlerin kendi emeklilik planlarını veya borçlarını ödemek, uzun vadeli sağlık bakım maliyetleri için tasarruf yapmak gibi diğer finansal hedeflerini de dikkate almaları gerektiğini söyledi. Yeminli mali müşavir bireylerin yakınlarına finansal destek sağlamadan önce belirli parametreler ve zaman çerçevesi belirlemeleri konusunda uyardı.

McClanahan konuyla ilgili açıklamasında, “Sınırlar oluşturmanız ve bir denge kurmanız gerekiyor” dedi.

Yeminli mali müşavir birincil kural olarak öncelikle emeklilik ve acil durum fonuna para ayrılmasını tavsiye ediyor.

Edelman Financial Engines'in Finansal Planlama Direktörü Isabel Barrow, müşterilerine bir sözleşme üzerinde anlaşmalarını tavsiye ediyor: Ebeveynler, çocukları için kendi finansal geleceklerini etkileyen kararlar alıyorlarsa, çocukların da bir miktar finansal destek sunmaları gerekiyor. Bu maaşlarının %10'u ile ailelerinin bireysel emeklilik planlarına katkıda bulunmak şeklinde olabilir.

Barrow gelirleri olan, mesleği olan ve tasarruf yapabilen çocukların ebeveynlerine olan bağlılığını da göstermesi gerektiğin söyledi.

Z kuşağı harcamaya hazır olsa da asıl iş markalarda

 

Mülakatta maaş konuşurken işinizi kaybetmeyin

 

Erken yaşta yatırıma başlamak emekliliği kolaylaştırıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)