BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFransa'nın düşük enflasyon formülü----

Fransa'nın düşük enflasyon formülü

Fransa'nın düşük enflasyon formülü
12 Haziran 2022 - 20:32 www.finansgundem.com

Fransa, komşu Avrupa ülkelerine oranla enflasyon oranını göreceli olarak düşük tutmayı başarabiliyor. Euro Bölgesinde, ortalama enflasyon oranı yüzde 7,5 iken Fransa’da enflasyon oranı yüzde 5,4.

Enflasyonun Estonya'da yüzde 19, Hollanda'da yüzde 11,2, İspanya'da yüzde 8, İngiltere'de yüzde 9, Almanya'da yüzde 7,8 ve ABD’de yüzde 8,3 olduğu düşünüldüğünde Fransa’daki düşük oran dikkat çekiyor. Avrupa Birliği’nin (AB) istatistik kuruluşu Eurostat’a göre Fransa’da enflasyon yüzde 5,4.

Fransa'da nükleer enerji kullanımı oldukça fazla

Fransa’nın başarısındaki en önemli pay, ülkenin elektrik enerjisinin yüzde 70’i, genel enerji tüketiminin ise yüzde 40’ının nükleer enerjiyle karşılanması. Bu durum özellikle Ukrayna’nın işgaliyle artan gaz fiyatları artışlarına karşı enerji bağımlılığında Fransa’yı daha az kırılgan yapıyor.

Fransa, Rusya’ya petrol ve gaz alanında bağımlı olmayan ender Avrupa ülkelerinder biri.

Elektrik ve gaz fiyatları donduruldu, yakıt indirimi yapıldı

Nükleer enerji kullanımı dışında hükümet enflasyonu kontrol etme ve hane halkının satın alma gücünü düşürmeme adına bazı önemli adımlar attı. Bunlardan belki de en etkili olanı, tüketiciler için elektrik ve evde kullanılan gazın fiyatlarını donduran tarife uygulaması ile motorlu taşıt sürücülerine katkı sağlamak için litre başına 18 sentlik bir yakıt indirimi oldu.

Ekonomi alanında araştırmalar yapan sivil toplum kuruluşu Astères'in araştırmasına göre bu önlemler alınmasaydı nisan ayında enflasyon oranı 1,6 puan daha fazla olurdu.

Maaşlar artırıldı

Bunun dışında Fransa'da maaşlarda artışa gidildi. Bu her sektörde geçerli olmasa da ortalama yüzde 2,5 puan artış yapıldı.

Gıda yardımı yapılacak

Başbakan Elisabeth Borne, düşük gelirliler için eylül ayında gıda yadımı (gıda çeki) verileceğine açıkladı. Yapılacak yardımın miktarı açıklanmadı. Ancak bu yardım doğrudan düşük gelirlilerin banka hesaplarına doğrudan ödenecek.

Yakıt indirimine devam

Emmanuel Macron hükümeti, litre başına 18 sentlik indirimini en azından Ağustos ayının sonuna kadar uzatmaya çalışıyor.

Elektrik ve gaz fiyatlarındaki tavan, en azından 2022'nin sonuna kadar ve büyük bir olasılıkla 2023'e kadar sürecek.

Emekli maaşları iyileştirilecek

Emekli maaşlarında temmuz ayında enflasyon oranına göre iyileştirme yapılacak. Hükümet, bu oranın yüzde 4 olabileceği müjdesini verdi. İşsizler ve engelliler için verilecek yardımlar artırılacak. Ancak bu konuda tam bir rakam açıklanmadı.

Macron, ayrıca şirketlere çalışanlarına vergiden muaf ikramiyeler sunmasına olanak sağlayacak. Plana göre ikramiye tavanı 3 bin Euro’ya çıkartılacak.

Vergiler artırımına gidilmeyecek

Maliye ve Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, çalışanların ödeyeceği vergileri artırmama vaadinde bulundu.

Ayrıca hane başına televizyon ruhsatları için her yıl ödenecek 138 Euro tamamen kaldırılacak. Bu da devlet bütçesinin 3 milyar Euro yıllık zarara uğramasına yol açacak.

Üniversite kantinlerinde öğrencilere 1 euro yemek fişi uygulamasının uzatılması gündemde.(Euronews)

Bundesbank, Almanya için enflasyon beklentisini yükseltti

Lagarde'den "yüksek enflasyon" vurgusu

Hollanda'da enflasyon gerilemeye başladı

İsviçre'de enflasyon 14 yılın zirvesinde

Portekiz'de 29 yılın en yüksek enflasyonu

Euro Bölgesi'nde enflasyon yeni bir rekor kırdı

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)