BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaLagarde'den "yüksek enflasyon" vurgusu----

Lagarde'den "yüksek enflasyon" vurgusu

Lagarde'den yüksek enflasyon vurgusu
09 Haziran 2022 - 16:34 www.finansgundem.com

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christina Lagarde, enflasyonun arzu edilmeyen şekilde yüksek olduğunu vurgulayarak, enflasyon baskısının genişlediğine işaret etti ve yüksek enflasyonun büyük zorluk olduğunu belirtti.

ECB'nin faiz kararının ardından basın toplantısı düzenleyen Lagarde, varlık alımlarını 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla sonlandırmaya karar verdiklerine değinerek, "Koşulları dikkatle değerlendirdik, faiz artırımı için gerekli koşulların karşılandığı kararına varıldı." dedi.

Enflasyon görünümünün bozulması halinde Eylül'de 25 baz puandan büyük Faiz artışının uygun olacağına dikkat çeken Lagarde, şunları söyledi:

"Esneklik, para politikasının bir elementi olarak kalmaya devam edecek. Ekonomik aktivitenin kısa vadede baskılanmasını bekliyoruz. Yakın vadede aktivite, yüksek enerji fiyatları nedeniyle zayıflayacak. Rus işgali güven üzerinde baskı oluşturacak, büyümeyi zayıflatacak. Savaş ve Çin'de pandemi arz darboğazını kötüleştirdi. Ücret büyümesi artmaya başladı. İşsizlik tarihi düşük seviyelerinde, ücret artışları hızlanacak.

Fiyat artışları sektörlerde yaygınlaşıyor. Savaş büyüme için büyük bir aşağı yönlü risk. Küresel enerji fiyatları bir süre daha yüksek kalmaya devam edecek. Enerji tedarikinde ilave bozulmalar ekonomiyi daha da yavaşlatabilir. Enflasyona yönelik riskler öncelikle yukarıya döndü. Risksiz faizlerin artması finansal koşullarda kötüleşmeye sebep olabilir. Orta vadeli %2 enflasyon hedefimiz için bütün araçlarımızı uyarlamaya, gerekirse esneklik sağlamaya hazırız. Enflasyon riski ve normalleşme patikamıza odaklandık"

ECB Başkanı Lagarde, enflasyon riski ile normalleşme patikasına odaklandığın, ECB'nin gerekirse ayrışmayı engellemek için yeni araçlar uygulayacağını ifade etti.

Lagarde, ECB faiz toplantısında alınan kararların oy birliği ile onaylandığına dikkat çekerek, "Politikanın genele aktarıldığından emin olmalıyız. Temmuz'da 25 baz puanlık faiz artırımı yapma niyetindeyiz. Eylül'de güncellenen enflasyon tahminlerine göre faizleri bir kez daha artırma niyetindeyiz. Eğer Eylül tahminleri 2024 enflasyonunu %2,1 veya daha yüksek kaydederse, faiz artışı 25 baz puandan daha büyük olacak." diye konuştu.

Enflasyon beklentilerinin iyi bir şekilde çıpalandığını belirten ECB Başkanı, enflasyon beklentilerinin iyi bir şekilde çıpalanmış olarak kalması gerektiğine işaret etti. Bugün nötr faiz oranını bilinçli şekilde görüşmediklerini ifade eden Lagarde, "Hataların nereden geldiğini görmek için her taşın altına baktık. Yüzde 75'i enerji fiyatlarının artmasından, diğer bölümünün büyük kısmı ise tedarik tarafındaki darboğazlarından kaynaklanıyor." dedi.

Lagarde, bugün tahvillerin yeniden yatırımının görüşülmediğini kaydetti ve "Yeşil LTRO değerlendirmek için ilginç. Yeniden yatırımlara belki yeşil yatırım değerlendirmelerinde bakılabilir." açıklamalarında bulundu.

Ücret sarmalı beklemediğini dile getiren Lagarde, büyük belirsizlik zamanlarında kademeli davranışın garantili olduğuna vurgu yaparak, Temmuz'da 3 faizin hepsinin artıştan etkilenebileceğini, Eylül'de artıştan üç faizin etkilenip etkilenmeyeceğini görüşmediklerini söyledi.

Hollanda'da enflasyon gerilemeye başladı

 

Rusya'da enflasyon faiz kararı öncesi geriledi

 

OECD Türkiye için büyüme ve enflasyon tahminini yükseltti

 

ABD Hazine Bakanı Yellen'dan enflasyon açıklaması

 

Putin: Yaptırımlar küresel enflasyon dalgasına yol açtı

 

Yüksek enflasyon sonrası durgunluk riski!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)