BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYüksek enflasyon sonrası durgunluk riski!----

Yüksek enflasyon sonrası durgunluk riski!

Yüksek enflasyon sonrası durgunluk riski!
06 Haziran 2022 - 08:10 www.finansgundem.com

Pandeminin ardından toparlanma kaydeden perakende sektöründe cirolar ve kârlar artarken, koronanın yarattığı borç yükünü atmaya çalışan şirketler, enflasyonun durdurulamaması halinde vatandaştan sonra şirketleri vuracağı uyarısında bulundu.


Borç yükünü hafifletmeye çalışan perakende sektöründe, enflasyonla birlikte durgunluk riskinin günden güne büyüdüğü ifade ediliyor.

Yeni zam beklentisi nedeni ile ihtiyaç alışverişlerini öne çeken vatandaşın her geçen gün alım gücünün düştüğüne dikkat çeken sektör temsilcileri, ilk perdede vatandaşı fakirleştiren enflasyonun ikinci perdede ise şirketleri fakirleştirmeye başlayacağına dikkat çekti.

"ALIM GÜCÜNÜN DÜŞTÜĞÜ ORTAMDA STAGFLASYON ORTAMINA GİRİLİYOR"

“Yüksek enflasyon iki perdeden oluşur birinci perdesinde şirketleri zenginleştirir hane halkını da sabit gelirliyi de fakirleştirir. Fakat ikinci perdede şirketleri de fakirleştirmeye başlar. Eğer bu durdurulamazsa fiyatların her geçen gün arttığı alım gücünün düştüğü ortamda stagflasyon ortamına giriliyor. En büyük korkumuz buraya varılması” diye konuşan Zincir Mağazalar Derneği Başkanı Serhan Tınastepe, borçlarda toparlanmanın yüksek cirolarla başladığını ancak durgunluğun büyük risk olarak önlerinde durduğunu kaydetti.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre; Bu noktada ana görevin kamuya düştüğünü ve şirketlerin de maliyet artışlarının ötesinde zam yapmaması gerektiğini dile getiren Tınastepe, perakende sektöründe olmasa da bazı imalat ve hammadde üreticilerinin maliyetin ötesinde zam yaptığını kaydetti.

"AVM'LERDEKİ KİRALAR BORCUN FAİZİNİ ÖDEMEYE YETMİYOR"

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, AVM yatırımlarının değerinin kiraların erimesi ile birlikte düştüğüne işaret ederek, bazı AVM'lerde kiraların borcun faizini ödemeye yetmediğini söyledi.

Altaş, sektörün 150 milyar dolarlık yatırım değerinin 40 milyar dolarlar seviyesine indiğini dile getirdi. Bununla birlikte, BDDK verilerine göre Nisan 2022 itibarıyla perakende sektörünün kredi borcu 180.1 milyar TL'ye ulaşırken bunun 6.8 milyar TL'si takibe düşmüş durumda. Bu rakam Nisan 2021'de 145 milyar TL toplam nakdi kredi borcu ile 6.5 milyar TL takibe düşmüş borç şeklindeydi.

Nebati: Enflasyonla mücadele birinci önceliğimiz olmaya devam edecektir

 

KKTC'de enflasyon ˜,12'ye yükseldi

 

TÜİK, enflasyon verilerinde madde sepetine yer vermedi

 

Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)