BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFon yöneticileri riskten kaçıyor----

Fon yöneticileri riskten kaçıyor

Fon yöneticileri riskten kaçıyor
09 Ağustos 2022 - 14:32 www.finansgundem.com

Küresel borsalardaki sert düşüşler ve şirket satın alım sözleşmelerinde bu yıl görülen azalma, dünya çapındaki fonların riskli yatırımlardan ve özel sermaye piyasalarından ayrılmasına yol açtı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar bu yıl özel sermaye ve risk sermayesi fonlarındaki hisselerini rekor düzeyde bir hızla satışa çıkardı. Financial Times’ın haberine göre satışlardaki hızlanmanın en önemli sebepleri küresel hisse senetlerinde yıl boyunca görülen sert düşüşler ve düşük faiz oranları döneminde yükselişe geçen özel piyasalardaki geri dönüş süreci oldu.

Emeklilik ve ulusal varlık fonları da yılın ilk altı ayında özel fonlarda 33 milyar dolar değerinde hisse satanlar arasındaydı. Jefferies verilerine göre 2021’in aynı döneminde sadece 19 milyar dolar hisse satışı gerçekleşmişti.

Satış dalgası özel piyasalara on yıldır artarak yapılan yatırım tahsislerini takip ediyor. Küresel Finans Krizi’ni takip eden on yılda özel piyasaların etkinliği güçlü bir biçimde artmıştı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu özel piyasalar risk sermayesinden ve gayrimenkul yatırım fonlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Yatırımların geri çekilmesi özel piyasalardaki şirketlerin en büyük kozlarından biri olan küresel bağış toplama ve sürdürebilme yetenekleri konusunda şüphe uyandırıyor.

Emeklilik fonları ise yatırımlardaki geri çekilmenin en temel sebebinin borsalardaki sert düşüşler olduğunu belirtiyor. Emeklilik fonu yatırımcıları satın alma fonlarına ve diğer özel piyasa yatırımlarına aşırı maruz kalan portföylerden ayrılarak güvenli bir yol haritasını tercih ediyor.

FT’nin haberine göre satın alma fonlarındaki varlıklarının bir kısmını düşükten satan bir emeklilik fonunun özel sermaye başkanı konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

"Bunu daha önce hiç yapmak zorunda kalmamıştık ve asla yapmak zorunda kalmayacağımızı umuyorduk. Ayrıca, bu yıl ve gelecek yıl yeni özel sermaye fonlarında taahhüt ettiğimiz tutarları da azaltacağız.”

Şirket satın alma sözleşmelerindeki hızlı artışla birlikte emeklilik fonları son iki yılda satın alma şirketlerine beklenenden çok daha hızlı para toplamıştı. Anlaşmalardaki düşüş söz konusu fonlamanın sıkışacağı yönündeki endişeleri de artırıyor. Haberde ismi açıklanmayan üst düzey bir özel sermaye yatırım yöneticisi, “Yatırımcılar umutsuzca tam anlamıyla bir nakit sıkışıklığına gireceklerinden ve bir şeyler satmaya başlamak zorunda kalacaklarından endişe duyuyorlar. Bu sebeple şimdiden hisseleri satarak bir adım öne geçmeye çalışıyorlar” dedi.

Dünyanın en büyük emeklilik fonundan kötü performans

 

Fon yöneticilerinin portföylerindeki nakit oranı 21 yılın zirvesinde

 

Hedge fonları borsalarda düşüş bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)