BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFitch: Faiz artış hızı Türk bankaları için önemli olabilir----

Fitch: Faiz artış hızı Türk bankaları için önemli olabilir

Fitch: Faiz artış hızı Türk bankaları için önemli olabilir
12 Mayıs 2023 - 16:45 www.finansgundem.com

Fitch, faiz artışının Türk bankaları üzerindeki etkisinin bu artışın büyüklüğüne ve hızına bağlı olacağını belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının seçim sonrası nasıl seyredeceğine ilişkin bir rapor hazırladı.

Bugün yayımlanan raporda Fitch, seçim sonrasında Türkiye’de para politikasının sıkılaştırılması durumunda, faiz artışının Türk bankaları üzerindeki etkisinin artışın büyüklüğüne ve hızına bağlı olacağını söyledi.

Raporda, mütevazı bir faiz artışının finansal istikrar risklerinde azalmaya yol açmasının krediler açısından olumlu olabileceği ancak, kredi sıkışıklığına yol açan büyük ve hızlı Faiz artışının aktif kalitesinde önemli bozulmalara neden olabileceği belirtildi.

HIZLI FAİZ ARTIŞI OLUMSUZ ETKİ YARATABİLİR

Türk bankaları için potansiyel faiz artış hızının önemli olduğunu belirtilen Fitch, “Kredi fiyatlamaları üzerindeki kısıtlamaların da esnetilmesi durumunda bankalar kredilerini yeniden fiyatlayabilecek” dedi. Fitch’in değerlendirmesinde “Bu, enflasyonun düşüşü sonucu TÜFE'ye endeksli tahvillerde oluşabilecek düşük getiri etkisini dengeleyebilir” ifadeleri yer aldı.

Kademeli faiz artışının varlık kalitesinde yaratabileceği erozyon için bankaların yeteri kadar tamponu olduğunu söyleyen Fitch, potansiyel bir kredi krizine, resesyonist baskılara ve yüksek işsizliğe yol açabilecek hızlı bir faiz artışının bankalar için ciddi olumsuz bir etki yaratabileceğini belirtti.

Raporda, “Türk bankalarının tümü, kredi profillerine yönelik önemli riskler nedeniyle ‘B’ kategorisinde ve neredeyse tamamı Negatif Görünüm’de derecelendirildi” ifadelerine yer verildi.

 JP Morgan'dan Türk bankaları raporu

 

BofA'dan Türk bankaları raporu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)