BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in itibar arayışı ekonomiye kriz getirecek----

FED’in itibar arayışı ekonomiye kriz getirecek

FED’in itibar arayışı ekonomiye kriz getirecek
24 Ocak 2023 - 14:47 www.finansgundem.com

Agresif faiz artışlarının ardından FED’in bir politika değişikliğine yöneleceğine ilişkin piyasa beklentileri her geçen gün artıyor. Ancak FED’in yeni bir politika hatası yapması ABD ekonomisini resesyona sürükleyebilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar 2022 yılı boyunca piyasaları sarsan merkez bankaları politikalarına karşı sert bir reaksiyon gösteriyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre vadeli piyasalar ABD Merkez Bankası’ndan (FED) gelen sert mesajlara rağmen inatla yıl sonuna ilişkin faiz indirimi ihtimalini fiyatlandırıyor.

Söz konusu tepkinin kaynağında ise ekonominin tamamını etkileyecek derin bir resesyon korkusu var. Bloomberg yazarı Marcus Ashworth FED’in geçtiğimiz yıllarda yaptığı politika hatalı nedeniyle kaybettiği itibarını yeniden kazanmak için sıkı para politikasına devam edebileceğini öngörüyor. Ancak Ashworth’e göre FED itibarı ile ‘ekonomiyi bir enkaza sürükleme’ riski arasında kalmış durumda. Ashworth konuyla ilgili yazısında Amerikan merkez bankasının faiz kararını verirken piyasaları dinlemesi gerektiği konusunda uyardı:

“Dur. Bak. Dinle. Sonra da dikkatlice ilerle. Çocukken karşıdan karşıya geçmemiz için bize verilen tavsiye buydu. Aynı tavsiye bugün de merkez bankası yetkilileri için geçerli. Tüketici fiyatlarının hızlanmasını durduramamalarının ardından şimdiki risk ise gururlarının incinmiş olması. Enflasyona karşı mücadelede titizliklerini kanıtlamak için para politikasında aşırı sıkılaştırmaya gidebilirler ve bizi daha derin bir resesyona sokabilirler. Son üç yılın çoğunda küresel ekonomiyi yanlış okuduktan sonra, suçlarına bir yenisini eklemekten kaçınmak için Faiz artışlarını duraklatmayı düşünmeleri gerekiyor.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, 1980'lerden bu yana en hızlı parasal sıkılaştırmaya rağmen finansal koşulların istediğinden daha gevşek olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradı. Tahvil getirileri de yüksek kalıp işleri kolaylaştırmadı. Korkunç derecede gevşek bir para politikası döneminden sonra enflasyonla mücadelede güvenilirliğini geri kazanmak merkez bankası yetkililerinin zihninde en üst sıradadır. Kâbus senaryoları, enflasyonun aniden tekrar yükselmesi ve sıkı işgücü piyasasının onları delirtmesidir. Yetkililerin mevcut düşüncelerine göre büyümeye yönelik riskler her ne olursa olsun, güvenilirliği korumak için sıkılaştırmayı abartmak daha iyidir.

Yılın başından bu yana tahvil getirilerindeki belirgin düşüş, merkez bankası yetkililerinin görmek istedikleriyle çelişiyor ve her zamankinden daha yüksek faiz oranlarına duyulan ihtiyaç konusunda daha sert söylemlere yol açıyor. Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot'un bu hafta sonu İtalyan gazetesi La Stampa'ya verdiği röportajda "Şu anda, yönetmemiz gereken risk, çok fazla değil, çok az şey yapmış olma ihtimalimizdir" açıklamasında bulundu. Bir şeyleri gerçekten düşünmek gerekiyor: Ya tahvil piyasaları kapasitesinin çok üzerine geçiyor ya da merkez bankaları resmi borçlanma maliyetlerini artırmayı bırakmaya ikna edilecek. Norveç ve Avustralya gibi birçok merkez bankası çoktan faiz artışı freninden ayağını çekti.

ABD tahvil getiri eğrisi temmuz ayından bu yana tersine döndü ve bu ters hareketin derinliği arttı. Bu tablo, yaklaşan bir resesyona ilişkin sahip olduğumuz uzun vadeli en güvenilir göstergedir. Bu gösterge bir kaide değil. Ancak bu sürekli olursa sinyaller daha yüksek ses çıkarmaya başlayacak. Şu anda görüldüğü üzere üç aylık ABD Hazinesi tahvil getirileri 10 yıllık ABD hazinesi tahvil getirilerinin 110 baz puan üzerinde değerleniyor.

Manşet enflasyonun hızla düştüğüne dair artan kanıtlara rağmen, merkez bankası tartışması, büyük bir kısmı konut maliyetlerinden kaynaklanan çekirdek enflasyonun kalıcılığına kaymış durumda. ABD ekonomik verileri kötüleşirken, para politikasında bir hata sonucu resesyonda Avrupa ve Çin'in yakalanması riski var. Aralık ayında ABD sanayi üretimi ve perakende satışlar keskin bir şekilde düştü. Üretici fiyat artışları zirvelerinin neredeyse yarısına kadar düştü. Bunların hepsine, tüketici fiyat artışlarını frenlemek ve herkesin işinde kalmasını sağlamak için katlanılabilir mi?

Fed faiz oranı, Mart ayında sıfıra yakın bir seviyeden kısa sürede %4,5'e yükseldi ve 9 trilyon dolarlık bilançoyu azaltmaya yönelik belirgin bir değişim yaşandı. Uzun bir süre için faiz oranlarını yükseltmek düşüncesi artık inandırıcı değil. Elbette FED’in enflasyonu kontrol etmek için zayıf bir itibarına güçlendirmeye karşı ekonomiyi bir enkaza sürüklemeyi tercih etmediği sürece. Ancak Fed, ekonomik döngüdeki değişime karşı sonsuza dek bekleyemez ve piyasalar ekonomik faaliyette oluşan çok açık gerilemeye karşı tepki gösteriyor. Vadeli işlem piyasasındaki beklentiler, 1 Şubat'ta sadece 25 baz puanlık bir artışa ve 22 Mart'ta son bir çeyrek puanlık artışla politika faizlerinin %5'e yükseltilmesine odaklanıyor. FED için gerçekten rahatsız edici olan kısımsa, faiz indirimlerinin artık yıl sonuna kadar gerçekleşeceğinin fiyatlandırılmasıdır.

‘FED hız kesecek’ beklentisi bile yetti

 

Euro Bölgesi ekonomisinde önce daralma sonra toparlanma bekleniyor

 

Ekonomiye dair beklentiler olumluya dönüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)