BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomiye dair beklentiler olumluya dönüyor----

Ekonomiye dair beklentiler olumluya dönüyor

Ekonomiye dair beklentiler olumluya dönüyor
24 Ocak 2023 - 10:47 www.finansgundem.com

ABD ekonomisi ve piyasalar hiç bu kadar tuhaf ve değişken olmamıştı. İnsanlar ekonomi ve piyasalar hakkında bundan birkaç ay öncesine kadar ne düşünüyorduysa hepsi yine tarih olmak üzere.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi ve dünya ekonomisi hiç bu kadar kompleks ve belirsiz olmamıştı. Geleceğe yönelik tahminler aydan aya, haftadan haftaya hatta günden güne değişebiliyor ve bu da piyasalara yansıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şimdi ekonomiye dair olumsuz görüşlerin hepsi yok olmak üzere. İnsanlar artık hayat pahalılığından da resesyondan da daha az bahsediyor. Tüm bunların paralelinde, piyasalar da yukarı yönlü hareketleniyor.

Yumuşak iniş gerçekleşebilir

Bloomberg’den Joe Weisenthal’ın haberine göre, ekonomide bir umut ışığı belirmiş olabilir. Birçok nedenden dolayı, son birkaç gündür artan sayıda önde gelen ses, ABD'nin bir resesyondan kaçınabileceği ve meşhur ‘yumuşak iniş’i gerçekleştirebileceği konusunda iyimserliğini dile getiriyor. Belki de işsizlik oranında önemli bir artış olmadan enflasyonun gerçekten düşebileceği öngörülüyor.

ABD Eski Hazine Bakanı Larry Summers geçen hafta, “Rakamların benim gibi birinin üç ay önce bekleyeceğinden daha iyi olduğunu kabul etmeliyiz. Fed için durum hala çok ama çok zor ancak işlerin iyiye gittiğini de görmek gerekiyor” diyor. Küresel ekonomi hakkında konuşan IMF Başkanı Kristalina Georgieva da durumun ‘birkaç ay önce korktuğumuzdan daha az kötü’ olduğunu söyleyerek Summers ile benzer fikirde olduğunu dile getiriyor.

Belki de en can alıcı yorum, ‘A Case For Cautious Optimism’ başlıklı konuşmasıyla St. Louis Fed Başkanı Christopher Waller'dan geliyor. Waller’ın konuşmasının ana fikri, yumuşak bir inişin mümkün olduğu ve bu noktada daha fazla ileri gitmeye gerek olmadığı üzerine kurulu. Waller, “Altı ay önce, enflasyon yükselirken ve ekonomi yatay seyrederken, yumuşak bir inişin hala mümkün olduğunu, iş gücü piyasasına ciddi zarar vermeden enflasyonda ilerleme kaydetmenin oldukça makul olduğunu savunmuştum. Şimdiye kadar bunu başardık ve bu ilerlemenin devam edebileceği konusunda iyimserim” diyor.

SGH Macro ABD Baş Ekonomisti Tim Duy da yatırımcılarla paylaştığı notta, Waller'in yorumlarının Fed'in bir sonraki toplantısında 25 baz puanlık bir artıştan başka bir şey yapıp yapmayacağı konusundaki tartışmayı temelde sonlandırdığını yazıyor. Duy, “Dahası, Waller, Mayıs ayı faiz artışı için masayı yumruklamıyor bile. Waller'in piyasa fiyatlandırması ile Fed'in nihai faiz oranı arasındaki farkın anlamlı olmadığına dair beyanı ise beni özellikle etkiliyor” şeklinde konuşuyor.

İşsizlik oranı, enflasyonun yavaşladığına dair giderek artan ikna edici işaretler arasında yaklaşık son 50 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor.

Piyasalar da değişiyor

Bu arada, piyasalar da değişmeye başlıyor. Hisse senetleri, iyileşen ruh halini yansıtarak 2023'e güçlü bir başlangıç yapmış durumda. JPMorgan’a göre, gelecek öngörüsü için takip ettiği dokuz varlık sınıfından yedisinin yüzde 50'den daha az bir durgunluk şansı gösterdiğinin altını çiziyor. Birkaç ay önce ise piyasa, bir resesyonun kesin olduğu sinyalini veriyordu.

Duyarlılık genellikle fiyatı takip eder, bu nedenle borsa yükselirken iyimserliğin de artması şaşırtıcı değildir. Ancak şimdiye kadarki veriler, tam olarak bir yumuşak inişin gerçekleşmesi için görmek isteyeceğiniz şeylere karşılık geliyor. İşsizlik oranı, enflasyonun yavaşladığına dair giderek artan ikna edici işaretler arasında yaklaşık son 50 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor. Teorik olarak, iş gücü piyasasına büyük bir zarar vermeden enflasyonda büyük bir düşüş görmek nadir ve zordur ancak pratikte, son üç ayda olanlar, bunun başarıldığını gösteriyor.

Kesin konuşmak için erken. Açıkçası hala birçok risk bulunuyor. Son zamanlarda herhangi bir büyük teknoloji şirketinin yüksek maaşlı çalışanlarını işten çıkaracağını açıklamadığı bir gün bile yaşanmadığını hatırlamak gerekiyor. Bu, ekonominin başka alanlarında azalan harcamalara ve daha fazla işten çıkarmaya yol açabilir. Aynı zamanda, petrol ve diğer emtia fiyatlarının düşmesi, belki de enflasyon üzerinde devam eden yukarı yönlü baskıyı artırabilir. Ancak şimdilik veriler ve piyasa, para politikasını belirleyen gözlemciler ve yetkililerden gelen olumlu görüşlerin de etkisiyle olumlu bir seyir izliyor.

Ekonomiye yön verecek 5 rakam

 

2023’te küresel ekonomide neler olacak?

 

53'üncüsü düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu sona erdi

 

ABD ekonomisi temerrüde düşme riskiyle karşı karşıya

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)