BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFED seçim kaosunu uzaktan izleyecek----

FED seçim kaosunu uzaktan izleyecek

FED seçim kaosunu uzaktan izleyecek
05 Kasım 2020 - 13:38 www.finansgundem.com

Varlık alımlarında değişiklik bu hafta muhtemel görünmüyor. Bölünmüş hükümet, FED’i parasal teşvike yönlendirebilir

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED), ABD seçimlerinin sonuçları henüz belirlenemediği için tüm önemli politika değişikliklerini yüksek ihtimalle askıya alacak. Ancak, büyük bir ekonomik teşvik paketine dair ihtimallerin düşmesi, FED üzerinde harekete geçmek için baskı oluşturuyor.

Beklenen bir değişim yok ancak yetkililer varlık alım programında değişiklik yapma konusunda kapıları kapatmadı. Amherst Pierpoint Securities LLC’nin Başekonomisti Stephen Stanley,

“eğer FED Başkanı Powell’ın yerinde olsaydım, olabildiğince sessiz kalmayı tercih ederdim. Halihazırda yıpranmış olan siyasete, yeni bir haberle dahil olmak istemezdim”

dedi.

Açıklamasının devamında, “eğer çok gerekli bir hamleyse, varlık alımlarında istedikleri değişiklikleri Aralık ayında yapabilirler” ifadesini kullandı.

ABD başkanlık seçimlerinin açıklanan son sonuçlarına göre, Joe Biden’ın Beyaz Saray’a giden yolu, ABD Başkanı Trump’ınkinden daha engebesiz. Ancak başkanlık yarışı hala başa baş gidiyor ve cumhuriyetçilerin senatoda çoğunluğu sağlama ihtimali oldukça yüksek. Hazine tahvilleri, bu durumun sonucunda yeni ve büyük bir ekonomik teşvik paketi beklentisi suya düşünce, ralli yaşadı.

Bilanço

Eğer Powell ve ekip arkadaşları, ekonomik iyileşmeye daha fazla destek vermek isterse, tahvil alımı başvuracakları ilk yöntem olacak. Çünkü faiz oranlarının 2023 yılına kadar sıfıra yakın kalacağının sinyallerini daha önce vermişlerdi.

FED’in bilançosu aynı zamanda, açık uçlu görünen acil durum canlandırma önlemlerinin en büyük elementi. Politika yapıcılar, son toplantıdan sonra, ayda Hazine tahvillerinde 80 milyar dolar, ipotek destekli menkul kıymetlerde ise 40 milyar dolarlık alım yapmaya devam edeceklerini açıkladı. Açıklamada, varlık alımlarının “en azından mevcut seviyede” sürdürüleceği söylendi.

Şimdilik FED’in alımlarının son bulacağı bir tarih verilmedi. Bununla birlikte FED’in varlık alımlarının son bulacağına dair bir işaret de yok. ABD halihazırda korona virüsün ekonomik şokunu atlatmaya çalışırken, bu FED’in yardım seviyesini, ihtiyaç olduğunu düşündüğünde yükseltmesi için açık kapı bırakıyor. Eğer ülke korona virüsün üçüncü dalgasıyla mücadele etmek zorunda kalırsa, bu kısıtlı ancak faydalı bir araç olacak.

Yönlendirme

ABD Kongre’si Salı günü gerçekleşen seçimler öncesinde, ek bir ekonomik teşvik paketi için anlaşmaya varamadı. Demokratlar daha büyük bir yardım paketi isterken, senatodaki cumhuriyetçiler karşı çıktı. ABD Senato Çoğunluğu Lideri Mitch McConnell, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, grubun yıl sonu gelmeden tek önceliğinin, yeni bir teşvik paketini geçirmek olduğunu söyledi. Seçimlerin sonuçlarına göre senatoda çoğunluğun cumhuriyetçilerde kalma ihtimalinin yüksek olması, bu teşvik paketinin boyutuyla ilgili tahminleri düşürüyor.

Bloomberg’in haberine göre, birçok FED yetkilisi, 2020 tahminlerinin arasına yeni bir ekonomik teşvik paketini de ekledi. Eğer yeni bir ekonomik teşvik paketi çıkmazsa, yıl sonundan önce FED’in varlık alımı programını değiştirme ve ekonomik tahminlerini düşürme ihtimali artacak.

Birçok politika yapıcı aynı zamanda, daha fazla ekonomik teşvik paketine duyulan ihtiyaca yönelik çağrıda bulundu. 

Buna FED Başkanı Powell da dahil oldu. Powell, teşvik paketinin parasal politikalardan daha etkili olacağını, çünkü bir çok şirketin FED kredisine değil, doğrudan hibeye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Açıklaması

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) korona virüs vakaları artarken, ekonominin yeni risklerle karşı karşıya olduğuna yönelik açıklamasını düzenleyebilir. Aynı zamanda, özellikle de ekonomik teşvik paketinin belirsizliğini korumasıyla birlikte, ekonomiye destek için daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu açıklayabilir.

Ancak FOMC ve Powell’ın açıklamalarının, seçimler ya da siyasete dair herhangi bir yorum barındırmaktan kaçınması bekleniyor. 

FED bağımsızlık imajına zarar gelmemesi için bu haftayı dikkatli bir şekilde geçirecek.

Basın toplantısı

Powell muhtemelen merkez bankasının, güçlük içindeki ekonomiye destek olmak için daha fazlasını yapmaya hazır olduğuna yönelik ifadelerini yineleyecek. Merkez bankacıları, aylardır ekonominin kaderini virüsle ilgili gelişmelerin belirleyeceğini söylüyor.

Powell aynı zamanda FED’in acil durum kredi imkanlarıyla ilgili sorular bekleyecek. Bu kredilerin büyük bir bölümü bu yılın sonunda sona eriyor. FED geçtiğimiz hafta reel sektör kredi programının kapsamını genişleterek, daha küçük kredileri de kapsamına aldı. Bu hamle, daha fazla kişinin krediye erişimini sağlayabilmek için, FED’in üzerinde oluşan baskı sonucu gerçekleşti.

 

İngiltere MB'dan The Sun'ın varlık alımı haberine soruşturma

 

Biden'ın kazanması Türkiye-ABD ilişkilerini nasıl etkiler?

 

Rusya, ABD seçimlerinde istediği sonucu alıyor mu?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)