BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED, faizleri indirmeye 2023’te başlayacak----

FED, faizleri indirmeye 2023’te başlayacak

FED, faizleri indirmeye 2023’te başlayacak
13 Temmuz 2022 - 14:02 www.finansgundem.com

Düzensiz ekonomik veriler ve FED’in agresif faiz politikası resesyon korkularını körüklüyor. Uzmanlar, FED’in 2023 yılında yönünü değiştireceğini düşünüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’e hakim olan resesyon korkuları, gelen düzensiz ekonomik verilerle daha da tırmanıyor. Piyasalar, FED’in 2023 yılından önce rotasını değiştirmeyeceği görüşünde. Analistler, FED’in para politikasını hızla sıkılaştırmasıyla büyümeyi boğabileceğinden endişe ederken yatırımcıların ABD ekonomisinin aşırı ısındığına dair endişeleri de yerini resesyon korkularına bırakıyor.

Financial Times’tan Nikou Asgari ve Kate Duguid’nin haberine göre, piyasalar FED’in önümüzdeki aylarda gerçekleştireceği agresif faiz artırımlarını fiyatlarken aynı zamanda FED’in gelecek yıl yönünü değiştireceği ve oranları düşürmeye başlayacağı beklentisinin de sinyallerini veriyor. Amerika merkezli yatırım şirketi Pimco Portföy Yöneticisi Erin Browne, tüketicinin daha yüksek yaşam maliyetleri ve FED’in sıkı para politikası tarafından köşeye sıkıştığını ve bunun da tüketici kaynaklı bir resesyona yol açabileceğini gördüklerini söylüyor.

İşe alımlar azalıyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, son iki hafta içinde yayınlanan ekonomik veriler, genele hakim olan resesyon duygusunu artırıyor. Bu verilerin başında Tedarik Yönetim Enstitüsü'nün (ISM) ABD hizmet ve imalat sektörleri üzerine yaptığı araştırmalar geliyor. Araştırma sonuçlarına göre ABD’de işe alımlar kurumlar düzeyinde belirgin düzeyde azalıyor. Haftalık işsizlik başvuruları da benzer bir durgunluğa işaret ediyor. Aylık istihdam raporu ise güçlü işe alım sinyalleri veriyor. Tüm bu çelişkili verilerin üzerinde ise Mayıs ayında 1981 yılından bu yana gördüğü en yüksek seviyeye yükselen enflasyon oranı yer alıyor.

Goldman Sachs ABD Baş Ekonomisti Jan Hatzius, iş gücü piyasasında belirgin bir yavaşlama yaşandığının şüpheye yer bırakmayacak kadar kesin olduğunu belirtiyor. Hatzius, yeni iş olanakları ve işten ayrılmaların azaldığını, işsizlik başvurularının arttığını, imalat ve hizmet sektörlerindeki ISM endekslerinin daralma seviyelerine düştüğünü ve halka açık birçok şirketin işe alımları ya dondurduğunu ya da yavaşlattığını söylüyor. Hatzius, tüm bu olumsuzluklara rağmen rakamlara göre ABD ekonomisinin Haziran ayında 372 bin yeni iş imkanı yarattığını ve bu veriyle birlikte beklentilerin büyük ölçüde aşılmasıyla resesyon korkularının da biraz olsun azaldığını sözlerine ekliyor.

Haziran ayı istihdam raporu ayrıca FED’in Temmuz ayı sonunda faiz oranlarını 0,75 puan artıracağına ve bunun da FED’in 2022 yılının başında yüzde 0 ila yüzde 0,25 aralığında olan Faiz oranlarını yüzde 2,25 ila yüzde 2,5 aralığına çekeceğine dair beklentileri destekliyor.

Şu ana kadar gerçekleştirilen agresif faiz artışları ABD borçlanma maliyetlerini şimdiden yükseltmiş görünüyor ve bu da tahvil piyasalarında güçlü satışları beraberinde getiriyor. Bu durum, 1970 yılından bu yana bir yılın ilk yarısında Wall Street hisselerinde yaşanan en şiddetli satışların yaşanmasına ve doların diğer para birimleri karşısında belirgin şekilde yükselmesine neden oluyor.

Üretimde daralma sürüyor

Goldmans Sachs tarafından derlenen bir endekse göre ise finansal koşulların pandemi sürecinin ilk zamanlarından bu yana görülen en sıkı seviyesine ulaşmasına neden olmuş durumda. Güçlü istihdam verilerine rağmen Atlanta FED’in ekonomik tahmini de ilk çeyrekte yaşanan yüzde 1,6’lık daralmanın üzerine bu yılın ikinci çeyreğinde de yıllık yüzde 1,2’lik bir üretim daralmasına işaret ediyor.

İş piyasasındaki sıkılaşmanın yumuşak iniş ihtimalini çok daha zorlaştıracağı düşünülüyor.

Citigroup Baş Ekonomisti Andrew Hollenhorst ise Haziran ayı istihdam raporunun ABD ekonomisinin resesyonda olduğu ya da resesyon tehlikesiyle karşı karşıya olduğu fikrine şiddetle karşı çıkıyor. Hollenhorst’a göre FED’in enflasyonu engellemek için ekonomiyi yavaşlatmaya ciddiyetle odaklanması bu yıl değil ama 2023 yılı için resesyon riskini artırıyor. Hollenhorst, iş piyasasının iyice sıkılaşmasının yumuşak iniş ihtimalini çok daha zorlaştıracağını sözlerine ekliyor.

Tahvil piyasalarında verim eğrisi tersine döndü

ABD devlet tahvili piyasaları da alarm veriyor. İki yıllık hazine getirileri 10 yıllık tahvillerden yaklaşık yüzde 0,04 puan daha yüksek seyrediyor. Kısa vadeli varlık getirilerinin uzun vadelilerden daha yüksek olduğu bu dönemler verim eğrisinin tersine döndüğü dönemler olarak kabul ediliyor ve tipik olarak ekonomik görünümün kasvetli olduğuna yönelik bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Son 50 yıl içinde verim eğrisinin tersine döndüğü 6 ay ila 2 yıllık periyotların hepsinin ardından ABD ekonomisinin resesyona girdiği gözleniyor. 2022 yılı Mart ayında tersine dönen getiri eğrisi, ABD ekonomisinin en geç 2024 yılında başka bir resesyona gireceğine yönelik tahminleri kuvvetlendiriyor.

Son 50 yıl içinde verim eğrisinin tersine döndüğü 6 ay ila 2 yıllık periyotların hepsinin ardından ABD ekonomisinin resesyona girdiği gözleniyor.

ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Vanguard ABD Hazineleri Başkanı John Madziyire, yatırımcıların önümüzdeki 12 ayda mı yoksa 24 ayda mı resesyona girileceğine dair tahminlerinin çok farklı olasılıkları içinde barındırdığını belirtiyor. Madziyire’e göre kesin olan şey ise tüketici duyarlılığında ve iş duyarlılığında net bir bozulma olduğu.

Yüzde 3,5’ten yüzde 3’ün altına

Karamsar görünüm FED’in faiz artırım beklentilerine de yansımış gözüküyor. Vadeli işlem piyasasında gerçekleştirilen alım satımlar, FED’in manşet faiz oranını 2023 yılı Şubat ayına kadar yaklaşık yüzde 3,5’e çıkarmasını öngörüyor. Aynı öngörüye göre, yine 2023 yılı Kasım ayında ise FED’in faiz oranlarını yüzde 3’ün altına indirmeye başlayacağı hesaplanıyor.

ABD enflasyon raporu, FED’in faiz artırımları noktasındaki beklentilere daha fazla ışık tutacağa benziyor. Wall Street ekonomistleri, yıllık tüketici fiyat artışının Mayıs ayındaki yüzde 8,6’lık seviyesinden Haziran ayında yüzde 8,8’e yükselmesini bekliyor. Deutsche Bank ekonomistleri ise son yayınlanan istihdam raporunun, rekor düzeyde sıkı bir iş gücü piyasasının ortasında dahi hala yüksek maaş artışları gözlendiğini gösterdiğini ancak bunun enflasyon oranlarına yansımadığını ve bunun sonucunda da FED’in Temmuz ayında yeni bir 0,75 puanlık faiz artırımına gideceği beklentisini artırdığını belirtiyor.

Resesyonun kanıtı 8 gösterge

 

Resesyon iyi bir haber olabilir mi?

 

Fed yıl sonunda faiz artışlarına ara verebilir

 

Fed üyelerinden 75 baz puan faiz artırımına destek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)