BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi 'Euro bölgesi bankaları mevduat çıkışı görmedi'----

'Euro bölgesi bankaları mevduat çıkışı görmedi'

 'Euro bölgesi bankaları mevduat çıkışı görmedi'
30 Mart 2023 - 08:06 www.finansgundem.com

ECB Yönetim Kurulu üyesi Schnabel, euro bölgesi bankalarının mevduat kaybı yaşamadığını, küresel bankacılık sektöründe yaşanan krizin kredi şartlarını sıkılaştırması ve dezenflasyonist bir etki göstermesi olasılığının göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, son dönemdeki finansal istikrar endişelerine rağmen euro bölgesi bankalarının mevduat kaybı yaşamadığını bildirdi.

Schnabel, "Gecelik mevduatlardan vadeli mevduatlara bir miktar geçiş gördük, ancak bankalardan genel bir mevduat çıkışı görmedik. Şimdilik bankacılık sektörü oldukça dirençli görünüyor." dedi.

Euro bölgesi, son mali piyasa çalkantısının reel ekonomi etkilerini ABD'ye göre muhtemelen daha az hissedecek olsa da, bölge yine de kredi koşullarında bir miktar sıkılaşma görebilir.

Schnabel, "Yön olarak, bunun dikkate almamız gereken enflasyonu düşürücü bir etkisi olacağı çok açık. O etkinin ne kadar büyük olacağı şimdilik tamamen açık bence” dedi.

ECB, ABD'de Silicon Valley Bank'ın iflas etmesi ve Credit Suisse Group AG'nin başının derde girmesinin ardından yaşanan mali piyasa çalkantısına meydan okuyarak bu ayın başlarında faiz oranlarını yarım puan artırdı.

Para politikası belirleyicileri ilave artış taahhüt etmekten kaçınırken, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve görünüm değişmedikçe daha fazla önlem alınması gerektiğini savundu.

Piyasa gerilimleri patlak vermeden önce derlenen en son ECB projeksiyonları, fiyat baskılarının 2025'in ikinci yarısında %2'ye düştüğünü gösteriyor.

Bu aya ilişkin veriler Cuma günü açıklanacak ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, oranın %7,1'e düşerek, yılın en düşük seviyesi olacağını tahmin ediyor.

"Bankacılık sektöründeki kargaşanın dezenflasyonist etkisi olabilir, ancak çekirdek enflasyon inatcı"

Schnabel, küresel bankacılık sektöründe yaşanan kargaşanın kredi şartlarını sıkılaştırması ve dezenflasyonist bir etki göstermesi olasılığının göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Ancak Schnabel, Euro Bölgesi'nde çekirdek enflasyonun inatçı olduğunu ve enerji maliyetlerindeki düşüşün enflasyonu beklendiği kadar hızlı aşağı çekmeyebileceğini ifade etti.

20 üyeli Euro Bölgesi'nde manşet enflasyonun hızla düşmekte olduğunu, ancak çekirdek fiyatların hala yükselmekte olduğunu belirten Schnabel, hızlı fiyat büyümesinin sağlam ve kırılmasının zor olduğuna işaret etti.

Geçen yıl enerji fiyatlarında yaşanan artışın hızla ekonominin geneline yayıldığını hatırlatan Schnabel, ancak bunun tersine döndürülmesinin daha uzun süre alabileceğini vurguladı.

"Çekirdek enflasyonun yukarı gittiği kadar hızlı geri gelmeyeceğinden kuşkulanıyorum" diye konuşan Schnabel, ECB'nin yüzde 2 hedefine ulaşmak için biraz esnekliği olduğunu ve çok hızlı hareket ederek gereksiz açı yaratmak istemediğini de ifade etti.

ECB'den Euro Bölgesi bankalarına güvence

 

ECB, ekonomik risklere karşı uyardı

 

ECB 1,92 milyar euroluk varlık sattı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)