BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEnflasyon muhasebesi tartışması----

Enflasyon muhasebesi tartışması

Enflasyon muhasebesi tartışması
01 Kasım 2023 - 17:29 www.finansgundem.com

Şimşek’in “Enflasyon muhasebesine geçeceğiz, belki finans kuruluşlarına özel ayrımcılık yapacağız, onları kapsama almayacağız” sözleri, tartışmayı da beraberinde getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlığının 2024 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Enflasyon düzeltmesi hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hangi adımları atacağının sorulması üzerine Bakan Şimşek, “Enflasyon muhasebesine geçeceğiz. Belki finans kuruluşlarına özel ayrımcılık yapacağız. Onları kapsama almayacağız. Ama onun dışında geçmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

“TÜM MÜKELLEFLERİ KAPSAMALI”

Şimşek’in bu ifadesi finans dünyasında yankı buldu. İlgili çevreler Bakan’ın mesajını ele alırken, uygulamaya yönelik hatırlatma da yapıldı.

“Bilindiği üzere, vergi mevzuatında enflasyon muhasebesi enflasyon düzeltmesi şartları oluşmasına rağmen 29.01.2022 tarihli geçici bir Kanun maddesi ile 2023 sonuna kadar ertelenmiş ve 2022 yılında uygulanamamıştı.

Eğer uygulamayı iptal eden yasal bir düzenleme yapılmaz ise mevcut kanun ile 31.12.2023 bilançoları enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak, bu düzeltme sonucunda hesaplanacak tutarlar 2024 yılına başlangıç değerleri olarak intikal ettirilecek ve bu yıldan itibaren vergisel sonuç doğuracaktır.

Madde hükmü tüm mükelleflere bu hakkı tanımaktadır. Madde kapsamına bankalar ve sigorta şirketleri ile Finans kesiminde bulunan diğer şirketler de dâhildir. (V.U.K., Md: Mükerrer 298/A).

Vergi mevzuatı yönünden enflasyon muhasebesi;

- Borçlu çalışan firmaların vergisini artırıcı,

- Öz kaynakları güçlü firmaların vergisini ise azaltıcı etki yapmaktadır.

Bu açıdan enflasyon muhasebesi; şirketlerin enflasyondan arındırılmış kazançları üzerinden vergi ödenmesini sağlamakta, fiktif karlar üzerinden vergilendirmeyi ise önlemektedir.”

Bu detayların ardından ilgili çevreler tarafından dile getirilen ve finans kulislerinde konuşulan düşünce ise, “Mevcut kanun hükmünün tüm mükellefleri kapsamakta olduğu ve bankalar ile finans kesiminin hariç tutulmasının hakkaniyete aykırı olacağı gibi, Anayasa’ya da uygun olmayacağı” yönünde.

Şimşek: Türkiye'nin gri listeden çıkması için hiçbir engel kalmadı

 

Bakan Şimşek: Yüksek büyüme ile kalıcı refah artışı hedefliyoruz

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)