BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistler de resesyona 'evet' diyor----

Ekonomistler de resesyona 'evet' diyor

Ekonomistler de resesyona 'evet' diyor
22 Aralık 2022 - 13:12 www.finansgundem.com

ABD ekonomisinin 2023 yılında resesyona girip girmeyeceği merak konusu. Stratejistler ve yatırımcılar arasında farklı görüşler olsa da ekonomistler, resesyon konusunda neredeyse mutabık kalmış gözüküyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin 2023 yılında resesyona girme ihtimaline neredeyse tüm ekonomistler ‘evet’ diyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyondan kaynaklanan devasa ters rüzgarlarla karşı karşıya olan ABD ekonomisinin gelecek yıl resesyona gireceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Yüzde 70 “evet” diyor

Fox Business’tan Megan Henney’nin haberine göre, ekonomistler, ABD ekonomisinin Fed'in rekor faiz artırımlarının bir sonucu olarak önümüzdeki yıl resesyona girme olasılığının çok yüksek olduğunu düşünüyor. Bloomberg tarafından yayınlanan ve ekonomistlere yönelik olarak yapılan en son aylık anket verilerine göre, 2023 yılında ABD ekonomisinde yaşanacak bir gerileme olasılığının Kasım ayındaki yüzde 65'lik seviyesinden Aralık ayında yüzde 70'e çıktığı görülüyor. 12-16 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete 38 ekonomistin katılım sağladığı bildiriliyor.

Anketin ortaya koyduğu verilerin geneline bakıldığında, ekonomistlerin gelecek yıl ABD ekonomisinde hafif bir büyüme öngördükleri görülüyor. Ankete göre, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekteki yüzde 0,7'lik negatif performansı ve birinci ve üçüncü çeyreklerdeki çok hafif toparlanma emareleri dahil olmak üzere, ABD GSYİH’sı için ortalama yıllık büyüme tahmini yüzde 0,3 olarak gerçekleşiyor. Toplam GSYİH'nın yaklaşık üçte ikisini oluşturan tüketici harcamalarının ise yılın ortalarına doğru oldukça mütevazı büyüyeceği tahmin ediliyor.

Comerica Bank Baş Ekonomisti Bill Adams, Bloomberg'e verdiği demeçte, “ABD ekonomisi, yükselen Faiz oranları, yüksek enflasyon, mali teşviklerin sona ermesi ve yurtdışındaki zayıf ihracat pazarlarından kaynaklanan büyük ters rüzgarlarla karşı karşıya” diyor.

Toplam GSYİH'nın yaklaşık üçte ikisini oluşturan tüketici harcamalarının ise yılın ortalarına doğru oldukça mütevazı büyüyeceği tahmin ediliyor.

İşsizlik artacak

Fed, enflasyonla mücadele amacıyla 1980'lerden bu yana görülen en agresif hızda faiz oranlarını artırıyor. Politika yapıcılar, faiz oranının Mart ayındaki sıfıra yakın seviyesinden yüzde 4,25 ila yüzde 4,5 aralığına getiren yedi ardışık oran zammını şimdiden onaylamış durumdalar.

Fed yetkilileri Aralık toplantılarında faiz artışlarını 2023 yılına kadar birkaç ay durdurabileceklerinin sinyalini verseler de, ekonomik büyümeyi daha da kısıtlayacak daha yüksek bir faiz oranı için duyulan iştahın da sinyalini vermeyi ihmal etmedi.

Yetkililer ayrıca, ekonomik büyümenin gelecek yıl keskin bir şekilde yavaşlayacağını ve faiz oranı artışlarının ABD'yi bir durgunluğun eşiğine getirmesiyle işsizliğin önemli ölçüde yükselerek yüzde 4,6'ya yükseleceğini ifade etti. Fed, işsizlik oranının 2024 ve 2025'te de yüksek kalmasını bekliyor.

Enflasyon ısrarla yüksek kalırken fiyatlar salgın öncesi ortalamanın yaklaşık üç katı üzerinde seyrediyor. Ekonomistler, Fed'in tüketicileri ve nihayetinde işletmeleri harcamalarını kısmaya zorlayabilecek daha yüksek faiz oranlarıyla bir durgunluğu tetiklemesini bekliyor.

BofA, Goldman Sachs ve Deutsche Bank

Bank of America, Goldman Sachs ve Deutsche Bank, gelecek yıl bir resesyon öngören başlıca Wall Street şirketleri arasında yer alıyor. Yine de Fed Başkanı Jerome Powell, geçen haftaki toplantı sonrası basın toplantısında bu beklentiye karşı geri adım atarak düşük enflasyon baskılarının yumuşak iniş olasılığını artırabileceğini öne sürüyor. Bu, büyümeyi yavaşlatmadan enflasyonu düşürmeyi başarmak gibi zor bir denge haline karşılık geliyor.

Powell gazetecilere verdiği demeçte, “Faiz oranlarını daha uzun süre yüksek seviyelerde tutmamız gerekliliğinin ve enflasyonun daha da yükselmesinin hareket alanımızı daralttığını düşünüyorum. Ancak daha düşük enflasyon okumaların eğer devam ederse, zaman içinde yumuşak iniş olasılığından bahsetmek mümkün hale gelebilir. Bir resesyon yaşayıp yaşamayacağımızı ve eğer olursa bunun derin bir durgunluk olup olmayacağını ben dahil kimsenin bildiğini sanmıyorum” şeklinde konuşmuştu.

ABD ekonomisi ne zaman resesyona girecek?

 

ABD'de dev bankaların hisseleri resesyon endişesiyle düşüyor

 

Fed, resesyondan kurtulmak için sıkı iş gücü piyasasına güveniyor

 

Bill Ackman: FED resesyon olmadan hedefine ulaşamaz

 

Sıkı iş gücü piyasası: Ekonomik kalkan mı Aşil’in topuğu mu?

 

2023’te piyasalar bu iki senaryoya göre şekillenecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)