BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriDijital para başka bahara kaldı----

Dijital para başka bahara kaldı

Dijital para başka bahara kaldı
27 Haziran 2021 - 11:34 www.finansgundem.com

Avrupa’da ilk dijital para sistemine geçmesi beklenilen İsviçre Ulusal Bankası (SNB) kısa vadede bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) sunmayı planlamıyor

Bir süre önce İsviçre ve Fransa’nın dijital parayı test etmeye başlayacağı yönündeki haberlerin doğru olmadığı ortaya çıktı. İsviçre haftalık iş yayını Handelszeitung’da yer alan bir rapora göre, İsviçre Ulusal Bankası (SNB) bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) sunmayı planlamıyor. SNB’nin baş ekonomisti Carlos Lenz, İsviçre Bankacılar Birliği’nin ev sahipliğinde yakın zamanda düzenlenen bir basın toplantısında, mevcut ödeme sistemi bir olmadan da iyi çalıştığı için dijital franga ihtiyaç olmadığını açıkladı. Lenz ayrıca blockchain teknolojisini “çok verimsiz” olarak nitelendirerek eleştirdi. “Merkezi olmayan bir çözümün ideal olduğunu düşünmüyorum” dedi.

İsviçre, İsviçre parlamentosunun hükümetten bir CBDC oluşturma potansiyelini incelemesini istediği en az 2019’dan beri merkez bankası dijital para birimlerini araştırıyor. Aralık 2019 yılında hükümet sonucuna dijital frangı çok riskli olacağını. Ülke, dünyanın inovasyon yatakları arasında yer alan Zug Vadisi ile blok zinciri girişimleri için dostane bir ortam yarattı. Eskiden Libra olarak bilinen Facebook destekli stablecoin projesi Diem de İsviçre’de bulunuyor.

İsviçre hükümetinin merkez bankası dijital para birimleri üzerindeki olumsuz duruşuna rağmen, İsviçre CBDC araştırması devam etti. 2020’de Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) , finansal kurumlar arasında kullanılan bir CBDC’nin fizibilitesini test eden bir denemeyi tamamladı ve bu ayın başlarında SNB ve Fransa Merkez Bankası, "Jura Projesi." adlı sınır ötesi bir bankadan bankaya CBDC deneyi başlattı. Lenz, “Bu, üretken bir düzeyde uygulama ile ilgili değil,” dedi. “Şu anda dijital banka parasını tanıtmak için bir plan yok. Bu aynı zamanda toptan satış alanı için de geçerlidir.” dedi.

Haziran ayı başında Fransa ve İsviçre merkez bankaları, Avrupa'daki ilk uluslararası ödemeleri merkez bankaların dijital para birimlerinde yapmayı test edeceği yönündeki haberler basına yansımıştı. Yalnızca bankalar arası kredi piyasasını ilgilendiren bu deneme ile dijital Euro ve İsviçre Frangı ilk kez test edileceği açıklanmıştı.

Merkez bankası dijital paralarının zamanı yaklaşıyor

Uluslararası Ödemeler Bankası’ndan dijital para adımı

Bir ülke daha dijital para kullanımı için hazırlıklara başladı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)