BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDev para yöneticisinde FED endişesi----

Dev para yöneticisinde FED endişesi

Dev para yöneticisinde FED endişesi
29 Ağustos 2022 - 14:00 www.finansgundem.com

2,4 trilyon dolarlık varlığı yöneten BlackRock firması FED’in faiz artışlarında aşırıya kaçmasından endişeleniyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük para yönetici BlackRock, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artış programını yorumladı. 2,4 trilyon dolarlık varlığı yöneten finans devi, FED’in 2022 yılında gerçekleştireceği faiz artışlarının yeterli olacağını söyledi. BlackRock’ın Küresel Sabit Gelir Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Rick Rieder, Amerikan merkez bankasının sıkılaştırma politikalarında aşırıya kaçmamak için gelecek yıl ‘bekle ve gör’ politikasını benimsemesi gerektiğini söyledi.

Insider’ın haberine göre, Rieder FED Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole’da yaptığı açıklamanın ardından, “Powell’ın yorumları Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 21 Eylül’deki toplantısında politika faizlerini 75 baz puan daha artırabileceğine olan inancımızı değiştirmek için çok az şey yaptı” ifadelerine yer verdi. Yatırım yöneticisi, piyasaların 2022 yılı sonuna kadar yaklaşık 125 baz puanlık Faiz artırımını fiyatladığını söyledi.

Rieder, FED’in yeni bir büyük artışının faizleri %3-%3,25 aralığına getireceğini söyledi. BlackRock yöneticisi söz konusu seviyenin FED’in ‘nötr oranı’ndan yüksek olacağına dikkat çekti. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre nötr seviye merkez bankalarının ne ekonomiyi besleyen ne de daralmaya yol açan faiz seviyesini işaret ediyor.

FED’in politika faiz oranını %3 seviyesine veya üzerine çıkarması BlackRock’a göre ‘FED’in hedefine ulaşmasına ve ardından rahatlamasına ve politika ayarlamalarının çalışmasını izlemesine” imkan sağlayacak.

ABD tüketici fiyat endeksi haziran ayındaki yüzde %9,1 seviyesindeki 41 yılın zirvesinden temmuz ayında %8,5’e geriledi. Ancak bu düşüşe rağmen ABD Merkez Bankası halen %2’lik enflasyon hedefinin çok uzağında.

Rieder açıklamasında, “FED’in şu anda yüksek olan enflasyonu kontrol altına alması kesinlikle zorunludur. Ancak merkez bankasının sıkılaştırmayı abartma ve pandemi şokundan kurtulmada kaydedilen ilerlemenin çoğunu geri alma potansiyelinden endişe duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.

BlackRock yöneticisi Kovid salgınından bu yana özellikle düşük gelirli işçileri ücret artışına işaret etti. Daha yüksek ücretler ve sıkı bir işgücü piyasası, ABD’deki gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın en kötü seviyelerden toparlanması halinde, düşük gelirliler için olumlu bir tablo ortaya çıkarabilir.

Riader, “Bugün kendimizi kurumsal yatırımların yavaşladığı ve konut piyasasının soğuduğu bir ortamda buluyoruz. Bu ekonomik ortam daha yüksek fiyatlar, daha sıkı para politikası ve ekonomik belirsizlik etrafında oluştu. FED yıl sonu itibariyle sadece arkasına yaslanacak, bir tatilci gibi rahatlayacak ve sadece uzun ve değişken gecikmelerin sistemde nasıl çalıştığını izleyecek” açıklamasında bulundu.

Powell, Cuma günü yaptığı açıklamada, enflasyonu düşürmek için büyümeyi yavaşlatma yolculuğunun Amerikan hane halklarına ve işletmelere "bir miktar zorluk" getireceğini söyledi. Powell açıklamasında, fiyat istikrarının güçlü bir ABD işgücü piyasasını korumanın anahtarı olduğunu vurguladı. FED'in 2022'deki dört faiz artırımı, mortgage faiz oranlarını yukarı çeken ve kredi kartı faizlerini yükselten en önemli değişkenlerden birisi.

FED Başkanı’nın açıklamalarının ardından ABD hisse senetleri sert bir satış dalgasına maruz kaldı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri %3’ün üzerinde düşerken, Nasdaq Endeksi ise yaklaşık %4 geriledi. FED kararlarına ilişkin piyasa beklentilerini izleyen CME FedWatch göstergesi gelecek ay 50 baz puanlık faiz artışı için %45,5’lik bir oranı gösterdi. Gösterge Perşembe günü ise %36 seviyesindeydi. Bu arada, 75 baz puanlık bir faiz artışı olasılığı, bir önceki günkü %64'ten %54,5'e düştü.

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi'nin bir sonraki faiz toplantısı 20 Eylül'de başlayacak.

Fed Başkanı'ndan önemli açıklamalar

BlackRock ‘iklimde’ geri adım attı

 

El-Erian'dan Fed'e enflasyon eleştirisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)