BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCavit Çağları hangi bakan kurtardı----

Cavit Çağları hangi bakan kurtardı

Cavit Çağları hangi bakan kurtardı
23 Mayıs 2013 - 10:43 www.finansgundem.com

TMSF’nin Cavit Çağlar’la yaptığı protokol, kulisleri hareketetlendirdi

TMSF’nin Cavit Çağlar’la yaptığı ballı protokol, kulisleri hareketetlendirdi. İddiaya göre Çağlar’ın tarlalarının TOKİ’ye devredilip imara açılarak borcunun kapatılmasını sağlayan anlaşma için bir bakan aracılık yaptı.
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in meşhur aile fotoğrafında yer alan, İnterbank’ın eski sahibi Cavit Çağlar, bu kez de TMSF ile yaptığı “ballı protokol” ile gündeme geldi. Aslında, TMSF ile Çağlar arasında, borçların “araziler üzerine yapılacak konutlarla ödenmesini” öngören protokol, 23 Şubat 2012 tarihinde yapıldı. Ancak, TMSF’nin, iki taksitini aksattığı için, yani yaklaşık 50 milyon dolarlık geciken alacak için Çukurova Grubu’na yönelik operasyon düzenlemesi, bankanın asıl sahibi olan Çağlar ile yapılan protokolün yeniden sorgulanmasına yol açtı.
Ballı protokol yapıldı
Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberinde gündeme getirilen “ballı protokol” ile TMSF ile Çağlar arasındaki protokolün nasıl imzalandığına yönelik iddialar da havada uçuşmaya başladı. Ekonomi kulislerinde dolaşan bilgilere göre, Çağlar’ın TMSF ile ballı protokol imzalamasında, bazı bakanlar ve siyasetçiler destek oldu.
İddiaya göre, TMSF ile imzaladığı protokollere rağmen borcunu ödemeyen Çağlar, bazı bakanlara ve siyasetçilere giderek, “Fabrikalarımda 10 bin işçi çalışıyor. Bu işçiler sokağa dökülecek. Aç kalacak” şeklinde ifadeler kullandı. İşçilerin mağdur edilmesini istemeyen siyasetçiler de, Çağlar’ı bir şekilde Başbakan ile görüştürdü. Olay Başbakan’a “işçiler boyutuyla” anlatıldı. Ve işçilerin mağdur olmasını istemeyen Başbakan Erdoğan da, mevzuat dâhilinde bir çözüm bulunmasını istedi. Çağlar’ın ballı protokolünün hikayesi bundan sonra başladı. Ve önce TMSF, sonra da TOKİ, araya giren siyasetçiler aracılığı ile borçların tarım arazileri ile ödenmesi konusunda ikna edildi.
Tarım arazileri için de ayrı bir çalışma yapıldı. Arazilerden imar geçirilerek, konut yapımına uygun hale getirildi. Tüm bu çalışmaların sonucunda ise TMSF ile TOKİ arasında, 23 Şubat 2012 tarihinde “arsa karşılığı gelir paylaşımı yöntemini” içeren bir protokol imzalandı.
Şirketlerine dokunulmazlık
TMSF ile Çağlar arasında, önceki borç ödeme protokolü 11 Kasım 2010 tarihinde yapılmıştı. Protokole göre, Çağlar, 440 milyon dolarlık borcunu nakit olarak bir defada 1 Temmuz 2011 tarihinde ödeyecekti. Ancak söz konusu tarihte borç ödenmedi.
Protokolün bozulmasının üzerinden altı aylık bir süre geçti. Buna rağmen, TMSF, Çağlar’ın şirketlerine el koymadı. Bunun yerine şubat 2012’de sürpriz bir şekilde, borçların Çağlar’ın elindeki tarlaların TOKİ’ye devredilerek imara açılması ve üzerine yapılacak konutların satışından elde edilecek gelirlerle ödenmesine ilişkin ilginç bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşma, aynı şartları elde edemeyen ve malları haraç mezat satılan diğer batık bankacılar arasında da tartışmalara yol açtı.
Çağlar’ın şirketlerine, 2004-2005 yıllarında TMSF tarafından el konulmuştu. 2010 yılında ise imzalanan protokol ile şirketler Çağlar’a iade edildi. Çağlar, bu protokole uymasa da 2012 yılında düzenlenen yeni anlaşmayla şirketlerin yönetiminde kalmaya devam etti. 1.7 milyar dolarlık borçla batan İnterbank’tan bugüne kadar 625 milyon dolar tahsilat yapıldı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)