BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriBrexit sonrası dev kart şirketleri gücünü gösterdi----

Brexit sonrası dev kart şirketleri gücünü gösterdi

Brexit sonrası dev kart şirketleri gücünü gösterdi
01 Şubat 2021 - 17:49 www.finansgundem.com

Dev kredi kartı şirketleri İngiltere’nin Brexit sonrasında özgürleşen piyasa kurallarına ayak uydurmaya başladı. İngiliz tüketicilerse AB’den satın aldıkları mallar için 5 kat daha fazla kart ücreti ödüyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, Brexit sonrasında mali düzenlemelerin daha farklı ve daha iyi olacağına dair söz vermişti. İngiltere Merkez Bankası`nın İhtiyatlı Düzenleme Otoritesi Başkanı Sam Woods ülkenin Brüksel kurallarının neden olduğu prangalardan kurtulduğunu açıklamıştı.

Ancak Financial Times yazarı Patrick Jenkins’e göre İngiliz siyasiler ve Brexit sonrası piyasa düzenlemelerinin ortadan kalmasını destekleyen grupların büyük çoğunluğu İngilizler’in AB'den mal satın aldığında bazı kredi kartı ücretlerinin beş katına çıkabileceğini göz önünde bulundurmamış gibi görünüyor.

Jenkins yazısında Mastercard’ın banka ve kredi kartlarından aldığı komisyonun 5 katına çıkacağını vurguluyor. Ekim ayından itibaren, İngiltere'de kredi kartı olan birisinin Kıta Avrupası'ndan bir şey satın alması durumunda, satıcının "değişim" ücretleri olarak adlandırdığı işlem değeri yüzde 0,3'ünden yüzde 1,5'e fırlayacak. Banka kartı ücretleri yüzde 0,2'den yüzde 1,15'e yükselecek.

Visa bu süreçte aynı adımı atıp atmayacağını açıklamadı. Bununla birlikte herhangi bir değişiklik durumunda altı ay önceden haber verileceğinin açıklanmasına karşın, sektördeki pek çok kişi firmanın ezeli rakibini takip edeceğini düşünüyor.

Bir açıdan bakıldığında kredi kartı şirketlerini suçlamak da zor. Kart işlem ücretleri 2015 yılından bu yana İngiltere AB sınırları içerisinde olduğu için düşüktü ve bu durum Brexit’le birlikte yok oldu.

İngiltere’nin Avrupa Komisyonu içerisindeki organı olan Ödeme Sistemleri Düzenleme Kurumu, yerel sınırlar içerisindeki kart işlemlerinin değişim oranlarını 0,2 ila 0,3 oranlarında tutuyordu. Ancak Brexit şartları içerisinde “normalleştirilmiş” sınır ötesi ödemelere özel olarak izin veriliyor.

Bu durum bir miktar vurgunculuk gibi gözüküyor olabilir. Brexit’ten doğan finansal özgürlük kavramı garip bir çarpıtmayla birlikte bireylerin yararına değil çok uluslu finans kurumlarının yararına işliyor. Jenkins’e göre bu durum muhtemelen insanların bilerek destekleyeceği ve oy vereceği türden bir güç transferi değil.

Bununla birlikte yüksek kredi kartı ücretlendirmeleri İngiliz tüketiciler için otomatik olarak daha yüksek maliyetler oluşacağı ve doğrudan kredi kartı şirketlerine fayda sağlayacağı anlamına gelmiyor. Bu ödeme Avrupalı perakende bankalarınca zorunlu ve ödemeler kart müşterisi olunan bankalara yapılıyor.

Ancak son yıllarda ödemelerin yön değiştirmesini ve ücretlerin müşterilere aktarılmasını beklemek mantıklı olacaktır. Avrupa Komisyonu'nun Haziran 2020'de yayınladığı ve ücret limitlerinin avantajlarını inceleyen bir raporda, perakendecilerin ve dolayısıyla potansiyel olarak müşterilerinin yılda 1,2 milyar euro tasarruf ettiklerini ortaya koydu.

İngiltere’de bankacılar belirsizlikle savaşıyor

 

İngiltere’de üretim geriledi

 

Avrupa'da işsizlik aralıkta sabit kaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)