BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa neden yükselmiyor?----

Borsa neden yükselmiyor?

Borsa neden yükselmiyor?
30 Mayıs 2021 - 10:06 www.finansgundem.com

Küresel borsalarda pozitif seyir sürüyor. Altın fiyatlarında yükseliş güç kazandı, sınırı yabancı girişinin borsadaki etkisi zayıf! Piyasalar büyüme rakamını bekliyor

Merkez Bankası verilerine göre, nisan ayının son haftasından itibaren hisse senetleri ve tahvil bonoda yabancı girişleri devam ediyor. 21 Mayıs ile biten haftada yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 51 milyon dolar, tahvil bonoda 174.8 milyon dolarlık alım yaptılar. Yabancı yatırımcıların elindeki tahvil bono ve hisse senetleri tutarı 30 milyar dolar civarında seyrediyor. Borsa toparlanmakta zorlanıyor, gösterge tahvil faiz oranı ise yükseliyor. Giriş rakamları çok büyük meblağlar olmayınca piyasaya etkileri de zayıf oluyor desek yanlış olmaz.

Borsada sert satışlar sonrası tepki alımları görüldü. Ancak henüz destek ve denge arayışının sağlandığını söylemek zor. İlk destekler 1.400-1.390 seviyelerinde bulunurken kısa dönem için bu seviyeler önem kazanmış durumda. Sonraki destek noktaları 1.370-1.340 seviyelerinde. Olası tepki alımlarının ilk direnci ise 1.428 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı için bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 1.460-1.470 seviyelerinde bulunuyor. Geri çekilmelerde destek seviyelerinde tepki alımları görülse de direnç seviyeleri geçilmekte zorlanılabilir.

Dolarda yükseliş, pandemide sanayi: Manşette öne çıkanlar

KRİPTO PARALAR DÜŞTÜ, ALTIN YÜKSELİŞE GEÇTİ
Altın fiyatındaki yükseliş devam ediyor. Referans olarak görülen ABD 10 yıllık bono faiz oranı yüzde 1.60 seviyesinin üzerinde kalmakta zorlanırken ABD dolarında zayıf, Euro’da güçlü görünüm söz konusu. Yüksek enflasyona karşılık düşük faizin devamı olasılığı (negatif faiz) ve parasal genişlemeye bağlı olarak altın fiyatı güç kazanmış durumda. Kripto paralardaki çözülme ve talepteki artış altın fiyatını destekleyen diğer gelişmeler olarak görülüyor. Yıl sonuna kadar enflasyonun yüksek kalacağı kabul edilmekle birlikte merkez bankaları en azından bir süre daha Faiz artırma düşüncesinde değiller. Parasal sıkılaştırma için ağırlıklı olarak telaffuz edilen tarih sonbahar.

Aşı uygulamalarındaki başarı, pandeminin kontrol altına alınmasıyla ülkelerin kısıtlamaları hafifletmesi veya normalleşmesi ekonomilerdeki aktiviteyi daha da hızlandıracak gibi. Yine de yüksek enflasyon düşük faiz dengesinin ne kadar korunabileceği konusunda ihtiyatlı olmakta yarar var. İç piyasalarda altının gram TL fiyatı ise eski zirvesi olan 540 TL seviyesine yaklaşmaya başladı. Dış piyasalarda altının ons dolar fiyatına iç piyasalarda dolar/TL kurundaki yükseliş de eklenince fiyat artışı ivme kazanmış durumda.

Küresel borsalarda yükseliş devam edecek mi?

KÜRESEL BORSALARDA POZİTİF SEYİR
Dış piyasalarda dalgalı seyirle birlikte olumlu hava korunuyor. Bu görünümde güçlü ekonomik veriler ile birlikte ABD’de enflasyon kaygılarına rağmen düşük faiz ve parasal genişlemenin devam edeceği beklentilerinin önemli payı var. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada ‘Faiz oranları olağanüstü düşük seviyede ve çoğu ekonomist bu durumun süreceğine inanıyor. Enflasyondaki artışın geçici olacağını ancak bu yılın sonuna kadar sürebileceğini’ söyledi. Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın altyapı yatırımlarını artırmak için 6 trilyon dolarlık bir harcama bütçesi sunacağı bilgisi geldi. Kamu harcamaları önümüzdeki yılda da devam edecek. Bir yandan ısınan ekonomi için parasal sıkılaştırmanın ne zaman olabileceği tartışmaları sürerken diğer yandan yeni harcama bütçeleri için hazırlıklar sürüyor. Ayrıca ekonomik veriler genelde olumlu gelmeye devam ediyor. Bazı veriler zayıf gelse de genel görünümü değiştirecek ölçekte değil. ABD haftalık işsizlik başvuruları 406 bin kişi olarak gerçekleşirken pandemi sürecindeki en düşük veri olarak kayda geçti. ABD’de ilk çeyrek büyümesi ise yüzde 6.4 oldu. ABD ve Almanya başta olmak üzere dış borsalarda çıkış trendleri korunuyor. İç piyasalar ise dışarıya uyumda zorlandı ve olumsuz ayrışma gösterdi. Borsa İstanbul’da hafta içi yaşanan düşüş sonrası cuma günü tepki alımları görüldü. Döviz kurlarında yükseliş sürmekle birlikte piyasalarda temkinli görünüm öne çıkmış durumda.

Piyasalara yön verecek 3 önemli veri

İLK ÇEYREKTE % 6 BÜYÜME BEKLENİYOR
Pazartesi gününden başlayarak önümüzdeki hafta iç ve dış gündemde yoğun veri akışı olacak. Pazartesi Türkiye’nin 2021 yılı ilk çeyrek büyümesi açıklanacak. Piyasa beklentisi yüzde 6.4 olurken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan yüzde 6 gibi bir büyüme bekliyor. Mayıs enflasyon beklentisi ise aylıkta yüzde 1.50-1.55, yıllıkta yüzde 17.30-17.40 civarında. Cuma günü ise ABD tarım dışı istihdam verisi ile Moody’s Türkiye kredi notu değerlendirmeleri var. Hatırlanırsa ABD nisan tarım dışı istihdam verileri büyük sürpriz yapmış, 1 milyon beklenirken 226 bin olarak açıklanmıştı. Veri sonrası piyasalar oldukça dalgalı bir seyir izledi, altın ve borsalar yükselirken ABD doları değer kaybetmişti. Verilerin sonuçlarına göre piyasalar üzerinde etkisi derin olabiliyor. Siyasi gelişmeler de yakından izlenirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim tarihi konusunda 2023 yılı vurgusu dikkat çekti. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Cuma akşamı beklenen Türkiye’nin kredi notu ve görünümü konusundaki güncellemesini yapmadı.

Borsaya yön verecek veri bu hafta açıklanacak

DOLAR/TL'DE YENİ ZİRVE DENEMESİ
Dolar/TL kurunda devam eden yükseliş hareketiyle birlikte yeni zirveler deneniyor. 8.58 seviyesinde bulunan zirve seviyesinin üzeri test edildiyse de kâr satışları görüldü. Kâr satışları önemli ölçüde karşılandı ve derinlik kazanmadı. İlk destekler 8.53-8.50 seviyelerinde bulunurken sonraki destek 8.43 seviyesinde görülüyor. İlk dirençler 8.58-8.61 seviyelerinde. Eski ve yeni zirve seviyeleri olması açısından bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Bu seviyelerin üzerinde verilecek dirençler ise 8.70 ve 8.90 seviyelerinde bulunuyor. Çıkış hareketi gücünü korumakla birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.
(Zeynel Balcı-Hürriyet)

Enflasyon ve piyasalar arasındaki güçlü bağ

Deutsche Bank: ESG yatırımları kazandırıyor

Dolar zirve yaptı, borsa düşüyor

YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ayhan01 Haziran 2021 14:02

    Döviz istikrarı olmadan borsanın yükselmesi zor. Halka açılımlarla para girişi yeni hisselere girdi. BIST'in toplam parasal değeri ile yeni giren hisseleri öncesi ve sonrası olarak analiz etmek gerekir. Aynı oranda mı artmış ve yabancı oranı %65 lerden %42 ye gelmiş ve yabancının kağıtta kalış süresi azalmış. Niye? Dövizde artış olmadan yabancı kârını realize edip çıkıyor. Hisse senedi yatırımı uzun vadeli bir yatırım aracıdır. İşte bu döviz kuru dengesizliği insanlara VUR-KAÇ yaptırıyor. Döviz dengesizliği 2022 yılına kadar devam edecek, kaçış yok. Esas yükseliş 2022 yılı, çünkü dövizi istikrarlı hale getiren şey: Turizm. 2019 yılında 35 milyar$ olan gelir, 2020 de 12,5 milyar $ oldu. Bu sene dış ticaret açığı 40 milyar $ olursa, 15 milyar$ turizm geliri ile cari açık 25 milyar $ olur. Fakat, 2022 de bu en fazla 10 milyar$ olur.

  • Yildız31 Mayıs 2021 01:54

    Fırildak speklere cagrim.Kendini uyanik salan sulukler.Salakliginiz yuzunden paralar dipsiz kuyu Coinlere kaciyor.Siz salaklarda buna canak tutuyosunuz,tutun bakalim nereye kadar.

  • Ulkeyiseven30 Mayıs 2021 21:31

    Heeee Hep ABD oyunu yersen

  • metin30 Mayıs 2021 21:27

    Peker , Sadat diyor , Sadat beyanlarını içeren sayfa yoruma kapalı . Biz vatandaşız , bizi ,ülkemizi ilgilendiren konularda düşüncelerimizi söyleyemeyecek miyiz . Dışlanmak değil de nedir bu

  • Haha30 Mayıs 2021 22:28

    Korku

  • azmi30 Mayıs 2021 21:05

    Pastor gibi Kavala'yı da serbest bırakırlarsa dolar düşer ,borsa çıkar mı

  • tam gerici yurttaş30 Mayıs 2021 17:03

    Dost bildiğimiz  en büyük düşmanımız amerika içten içe bize bilediği kin ve intikam acısını bize tattırmak ve zarar vermek adına bugüne kadar her saldırısı devletimizin aldığı önlemlerle geri püskürtülmüş olup ellerinde kala kala borsa,döviz ve para piyasası kalmıştır.öyle anlaşılıyor ki bu enstrümanları en iyi şekilde kullanarak ülkemize zarar vermek için çabalamaktadırlar .bu oyunu göremeyen ilerici ve ulusalcı yiğit yurttaşlar ise fena oyuna gelmekteler.

  • Mg30 Mayıs 2021 16:58

    Sırtlanların oyununa gelmeyin

  • Olur olur30 Mayıs 2021 16:53

    Şişen fiyatlar mı yok yahu ne şişmesi hersey sudan ucuz biİzim borsada 2500-3000 e gidecek borsa petkim 50 lira tüpras 500 lira ford 1000 lira arçelik 250 yok bu kadar olmazmı acaba ya🤔

  • Ky30 Mayıs 2021 20:28

    2 tl ye ekmek satıyorlar şimdi bistte değerli hisselerin 50 100 tl olması bana göre ucuz.

  • Kral tertip30 Mayıs 2021 16:45

    Güven meselesi herkez kendi cebini düşünüyor..hırsız çok

  • manyak herif30 Mayıs 2021 15:04

    dostumuz amerika ve Londradaki yabancılar ne derse o olur.Onlar yükselsin isterse borsa yükselir ,düşürmek isterlerse ilk çeyrek büyümesi isterse %10 olsun farketmez.düşürürler.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU30 Mayıs 2021 14:43

    borsanın sezonu geldi.halka arzlar ve şişen hisse senetlerindeki satışlar borsanın yükselişini baskıladı bence.şimdi durulma zamanı.haziran ayının ortasından itibaren endeksin 1500-1750  geleceğini öngörmekteyim.bankalar 12 sene önceki fiyatlarından daha da ucuz.

  • Bika30 Mayıs 2021 13:50

    Yerliler ekonomi yönetimini beğenmediğinden dövize giderken, yabancılar anayasaya aykırı olarak genelgelerle yönetilen bir ülkenin hukuk yapısına güvenip neden dövizini bozdurupta  borsaya yatırım yapsın.

  • Yavuz özgör30 Mayıs 2021 15:31

    Borsa ben şahsıma bukadar sacma sapanlık görmedim 1 ayda 22 binliram 10bin liraya düştü biriri kontr 2cisi vakıfn insanların parasını dolaylı yoldan cebinden alıyorlar haram zıkkım olsun birdahamı hekese söyleyeceğim kimse borsaya girmesin resmen soyguncuların elinde

  • Haha30 Mayıs 2021 13:33

    Cok basit hirsiz cok

  • Kitapsız30 Mayıs 2021 13:11

    Borsalar neden yükselmiyor sorusun cevabını, sürekli MB başkanı değiştiren zata sormak lazım.

  • Murat30 Mayıs 2021 12:58

    Peker GYO'nun % 400 bedelli kararı reddedilmesi gerekirken SPK'ca kabul edilmesi korkunç bir karardır. Acilen bu yanlış karardan vazgeçilmeli, zavallı yatırımcının ağlamasına devlet dur demelidir. SPK'nın bedelli kararını verdiği gün kağıt 2'nin üzerindeydi anında 1.17'ye geldi. Burada OPERASYON OLDUĞU AŞİKÂR DEĞİL mi? Haydi milletten yana olun, BEDELLİYİ İPTAL EDİN.

  • Patrone30 Mayıs 2021 16:52

    Olmaazzzz patron para istiyorsa vereceksiniz yapacak bir sey yok

  • hesapsız30 Mayıs 2021 12:45

    Bedellilerin yatırımcıların donuna varıncaya kadar aldıkları, halka arzların sel gibi geldiği ve yabancı yatırımcının gelmediği ortamda borsa  yükselmez. Bu ortamda gireni de neyin beklediği belli olmaz!

  • Gülfidan Solmaz30 Mayıs 2021 12:42

    Yatırımcıyı "Yolunacak Kaz" olarak görenler, "daima bedelli", "daima temettüsüz" şirketleri borsaya doldurursanız işte böyle BİST sürünür, itibarı 1 kuruş dahi etmez hale gelir. Patronların bazıları "milyonlarca şirket hissesi" aldığını KAP'da duyuruyor, ne hikmetse o günden sonra "hisse yüzde yüz(!)" düşüyor.

  • A ulaş30 Mayıs 2021 11:43

    Takas yatırımcyı korumakmış aksine yatırcıyı ezmek her takasa alınan hisse düşüyor bu ne biçim koruma

  • Kenan30 Mayıs 2021 11:38

    Bit coin cökerse para altına gider buda altinin ons fiyatini yukari ceker

  • Yavuz Selim30 Mayıs 2021 11:27

    SPK'nın gözetiminde % 400 "bedelli" ile "dövülen", birikimi "bitirilen" yatırımcı oluk oluk borsadan kaçıyor, kaçırtılıyor. Çıkış nasıl olacak, birileri alacak, diğerleri satacak. Ancak böyle zavallı bir piyasada güven yerlerde iken çok zor. SPK'da devrim niteliğinde değişim olmazsa BİST bitecek, yeni yatırımcı gelmeyecektir.

  • Genç Borsa30 Mayıs 2021 10:41

    1-Halka arzda nitelikli derler ayrım yaparlar. 2-Halka arzdan sonra çatır çatır mal satarlar. 3-Yabancı istediği gibi at oynatır kimse gık diyemez örnek mi Bofa bakın bakalım saklamasını görebilecekmisiniz. 4-Yabancı sen yeterki gel işlemlerini gizlemek bizi.m işimiz iki gün sonra görsün yerli dersiniz dimi la he ? 5-Paranı koyarsın anında borsaya geçer hisseni satarsın neymiş T2 varmış eeeee 2 gün sonra çekecekmişsin,e siz şimdi kaşına kaşına buraya kadar yine iyi geldiniz,ama bundan sonra karşınızda emekli değil yeni bir nesil var göreceksiniz daha iyi günleriiz.

  • ege31 Mayıs 2021 11:57

    ağzına sağlık kardeşim konuşun yazın millet uyansin artik