BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaBorsa Aralık'ta kazandırıyor----

Borsa Aralık'ta kazandırıyor

Borsa Aralık'ta kazandırıyor
02 Aralık 2012 - 08:50 www.finansgundem.com

Not arttı, faizler dip yaptı, para borsaya akıyor. Peki Aralık ayında nasıl bir seyir bekleniyor

Halkbank’ın başarılı halka arzı ve sonrasında hisselere gelen alımlar, banka sektörü öncülüğünde İMKB endeksinin kapanış rekoru kırarak 73.058 seviyesine tırmanmasına neden oldu. Milliyet gazetesinden Zeynep aktaş'ın haberine göre, faizlerin dip seviyelere gerilemesi, döviz ve altındaki seyir paranın borsaya akmasına neden oluyor.
Borsada işlem gören 351 hissenin piyasa değeri 285 milyar dolara yükselirken, bu hisselerin halka açık piyasa değeri 82 milyar dolar oldu. Borsa dolar bazında henüz zirveyi test edebilmiş değil. Dolar bazında maksimum kapanış Kasım 2010’da gerçekleşirken endeks 51.004 seviyesini test etmişti.
Şimdilerde ise endeks dolar bazında 40.906’de bulunuyor. Endeksin dolar bazı zirvesini görebilmesi için 10.098 puan daha yükselmesi gerekiyor. Yurtdışındaki gelişmelere bakıldığında ise siyasi liderlerin mali uçurum konusunda anlaşmaya varacakları iyimserliği borsalarda alımları güçlendiriyor.

En bereketli ay
Borsanın uzun vadeli seyrine baktığımız zaman en verimli aylardan birinin aralık olduğu görülüyor. İMKB endeksi son 26 yılın 20’sinde aralık aylarını yükselerek tamamladı. Bunun en önemli nedeni hisselerde yılsonu kapanışı yapmak isteyen fon yöneticilerinin alımları. İMKB endeksi de işte bu dönemde zirveye tırmanıyor.
Öte yandan faizlerin düşük seyri göz önünde bulundurulduğunda bir süre daha paranın rotasının borsa olacağı görülüyor. Borsada yaşanan yükselişe bakıldığında ise büyük hisselerin performansının küçük hisselere göre daha yüksek olduğu görülüyor. Yükseliş dalgasında yabancıların ağırlığının açık şekilde hissediliyor olması derinliği yüksek, büyük hisselerin prim yapmasına neden oluyor. Borsadaki yabancı payı yüzde 65.19 seviyesinde. 22 Kasım’da 64.97’e kadar gerileyen yabancı payının yeniden yükseliş eğilimine girmesi endeksin çıkışında da etkili oluyor . Borsadaki trendlere bakıldığında, aralıkta hisse alarak mayısta satan yatırımcıların yüksek getiriler elde ettikleri görülüyor.
Mayısta yapılan satışların temel nedeni ise; kurumsal yatırımcıların yaz öncesinde portföylerini temizlemek amaçlı satış olarak değerlendirilebilir.
Faizlerin düşmesi mevduata alternatif yatırım araçlarını giderek daha önemli hale getiriyor. Mevduattan çözülen paranın bir kısmı özel  sektör tahvillerine ve borsaya yönelebilir.  

Borsa 30 sürükleyici
Borsadaki asıl yükseliş büyük hisselerde gözleniyor. Bunda borsadaki yabancıların ağırlığı etkili olmakta. Yabancıların ağırlıklı olarak işlem yaptığı İMKB 30 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 48 prim yaparken İMKB 100 Endeksi yüzde 43 değer kazandı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)