BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaBayramda evde oturacağız----

Bayramda evde oturacağız

Bayramda evde oturacağız
27 Ağustos 2011 - 10:30 www.finansgundem.com

MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının 83’ü bayramı evde geçirecek ve akrabalarını ziyaret edecek

MasterCard tarafından Türkiye’nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde, 1000 kişi üzerinde Yöntem Araştırma Şirketi’ne yaptırılan MasterIndex araştırmasına göre halkımızın yüzde 83’ü Ramazan Bayramı’nı evde geçirecek ve akraba ziyaretinde bulunacak. Katılımcıların yüzde 14’ü bayramda tatile çıkacaklarını ifade ederken, yüzde 3’lük kesim önce akraba ziyaretinde bulunup, ardından tatile gideceklerini ifade ediyor. Yüzde 1 ise önce tatile çıkıp ardından akraba ziyaretinde bulunacak.

Yanıtlar bölgesel bazda incelendiğinde en fazla tatile çıkacağım yanıtının yüzde 20 ile Marmara Bölgesi ve yüzde 19 ile Ege Bölgesi halkından geldiği görülüyor.
 
SES grupları
 
Toplam Bütçe

Genel
515 TL
AB SES grubu
 
600 TL
C1 SES grubu
533 TL
C2 SES grubu
381 TL
DE SES grubu
302 TL
Ramazan Bayramı İçin Ayrılan Bütçe 515 TL
Araştırmaya göre halkın yüzde 66’sı Ramazan Bayramı için herhangi bir bütçe ayırmıyor.  Kalan yüzde 34’lük kesim ise ortalama 515 TL’lik bütçe ayırdığını ifade ediyor. Bu oran yüksek gelir seviyesinde 600 TL’ye çıkarken, düşük gelir gruplarında 302 TL’ye geriliyor. Ramazan Bayramı için ayrılan bütçeye yaşlara göre bakıldığında, 30 – 44 yaş grubundakilerin ortalama 580 TL ile bayram için en fazla bütçe ayıran kesim olduğu görülüyor.
 
Bayram bütçeleri bölgesel bazda incelendiğinde de Ege Bölgesi’nde yaşayan halkın ortalama 724 TL ile en fazla bütçe ayıran, Güney Doğu Anadolu halkının ise 390 TL ile en az bütçe ayıran kesim olduğu dikkat çekiyor.
 
Ramazan Bayramı harcamalarının ödemesini nasıl yapacakları sorulan katılımcıların yüzde 38’i kredi kartı ile yanıtını verdi.
 
Ramazan Ayı Aylık Harcamalarımı Artırdı Diyenler Yüzde 36
MasterIndex katılımcılarının yüzde 36’sına göre Ramazan ayında aylık harcamalar arttı. Yüzde 7 harcamaların azaldığını düşünürken, yüzde 57 bir değişiklik olmadığını söylüyor. Yanıtlar gelir durumuna göre incelendiğinde gelir seviyesi düştükçe harcamaların arttığı görülüyor. Bölgesel olarak bakıldığında ise, Doğu Anadolu bölgesi halkı yüzde 56 ile  harcaması en çok artan bölge. Doğu Anadolu Bölgesi’ni ise İç Anadolu Bölgesi (yüzde 45) ve Karadeniz Bölgesi (yüzde 37) takip ediyor.
 
En Fazla Süpermarket ve Bakkal Harcamasında Artış Oldu
Araştırma katılımcılarının yüzde 84’ü Ramazan ayı boyunca özellikle süpermarket ve bakkal harcamalarının arttığını belirtiyor. Yüzde 11’lik kesim giyim, yüzde 8’lik kesim akaryakıt, yüzde 8’lik kesim ulaşım ve yüzde 6’lık kesim cep telefonu harcamalarının attığını söylüyor.
 
Lokanta / restoran harcamalarım arttı diyen kesim yüzde 10’ken, diğer bir yüzde 10’luk kesim bu harcamalarının azaldığını söylüyor. Halkın yüzde 12’si de sinema, konser, eğlence harcamalarının azaldığını ifade ediyor.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)