BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka karlarına ekstra vergide geri adım----

Banka karlarına ekstra vergide geri adım

Banka karlarına ekstra vergide geri adım
09 Ağustos 2023 - 15:16 www.finansgundem.com

İtalya hükümeti, bankaların ekstra kârından yüzde 40 vergi alma kararında bir geri adım attı.

Maliye Bakanlığı’nın dün akşam yaptığı açıklamaya göre bankalardan alınacak vergi toplam varlıkların yüzde 0,1'ini geçemeyecek. Bakanlık bu üst limitin "bankacılık kurumlarının istikrarını korumak" amacıyla getirildiğini belirtti.

Bakanlar Kurulu’nun Pazartesi akşamı açıklanan kararıyla, bankaların 2022 ya da 2023’te, 2021 yılındaki net faiz karına kıyasla elde ettiği fazla gelire bir kerelik yüzde 40 vergi uygulanması planlanıyordu.

Bu beklenmedik karar karşısında piyasalardan reaksiyon gelmiş, ülkenin en büyük bankaları dün borsada büyük düşüşler yaşamıştı. Milano borsasında dün bankaların yaklaşık 9 milyar euro değer kaybettiği belirtiliyor.

İtalya’nın en büyük bankaları Intesa Sanpaolo yüzde 8,67, Unicredit yüzde 5,94 hisse kaybı yaşadı. Daha küçük bazı bankalarda düşüşler yüzde 10’u aştı.

Maliye Bakanlığı’nın dün akşamki üst limit açıklaması sonrası bugünse Milano borsası yükselişle açıldı.

Hükümet, bankaların ekstra faiz karını vergilendirme kararını özellikle değişken faizli mortgage (ev kredisi) ödemelerindeki zorlukları telafi etmek amacıyla almıştı. Ancak bu karar hem gerekli hazırlık ve görüşmeler yapılmadan alındığı hem de yatırımcı güvenini zedeleyeceği gerekçesiyle eleştirilere de yol açtı.

Ayrıca, mortgage alırken daha masraflı ancak daha risksiz sabit Faiz seçeneğini tercih edenlere karşı değişken faizli kredi alanların haksız biçimde desteklendiğini savunanlar da oldu.

İtalyan Bankacılar Özerk Federasyonu (FABI) verilerine göre Mart 2023 itibariyle yaklaşık 1 milyona yakın İtalyan ailenin ödemediği ev kredisi taksitleri toplamda 15 milyar euroya ulaştı.

Finans gazetesi Il Sole 24 Ore bu durumda gelir düşüşü, enflasyon ve faiz oranlarındaki artışın etkili olduğunu belirtiyor. Avrupa Merkez Bankası geçen yazdan bu yana faizleri 4,25 puan artırmıştı.

‘Bankalar da ağlar’

Bugün ulusal gazetelerin neredeyse tamamının manşetlerinde bu ekstra kâr vergisi kararı ve yansımaları yer aldı.

Corriere della Sera gazetesi ‘’Borsa ve bankalar, kara gün’’ manşetiyle çıktı.

La Repubblica da manşet haberinde hükümetin bu kararla 4 milyar euro kadar gelir elde etmeyi planladığını ancak borsada bir günde 9 milyar euronun ‘yandığını’ vurguladı.

Hükümete yakın çizgideki Il Giornale gazetesi ise piyasaların tepkisini ‘’Bankalar da ağlar’’ başlığıyla yorumladı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Bakanlar Kurulu’nun Pazartesi onayladığı kararnamenin parlamentoda onanma aşamasında değişmesinin beklendiğini vurguladı.

Muhalefetteki Demokratik Parti’den eski Maliye Bakanı Yardımcısı Antonio Misiani de hükümeti, "üzerine görüşmeler yapmaksızın bir gecede karar alarak piyasaların olumsuz tepki vermesine yol açmakla" suçladı.

Afrika ülkesinden Fransa'ya darbe: Vergi muafiyetini sonlandırdı

 

Bankaların yüksek kârına olağanüstü vergi tartışması

 

İtalya'da bankalara büyük şok: Yüzde 40 faiz kazancı vergisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)