BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankaların yüksek kârına olağanüstü vergi tartışması----

Bankaların yüksek kârına olağanüstü vergi tartışması

Bankaların yüksek kârına olağanüstü vergi tartışması
09 Ağustos 2023 - 09:53 www.finansgundem.com

Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da yüksek kâr açıklayan bankalar için ‘İtalyan modeli’ tartışılıyor.

FİNANSGUNDEM.COM-DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bankaların ekstra kâr rakamları dikkatlerin bu yöne çevrilmesine neden olurken, bazı ülkelerde ekstra vergilerin getirilmesi tartışılıyor. Özellikle Yunanistan kamuoyunda tartışılmaya devam eden ekstra vergi için İtalya örnek ülke olarak gösteriliyor. Ancak hükümet çeşitli gerekçeleri öne sürerek ek vergiye yanaşmıyor.

İtalya, Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, vergi indirimlerini finanse etmek ve ilk kez konut alacaklar için ipotek kredilerini desteklemek amacıyla 2023 için bankaların milyarlarca euroluk kârlarına yüzde 40 vergi getirildiğini açıkladı. Bu adım tüm Avrupa da benzer uygulamaların tartışılmasına neden oldu. Türkiye’de bankların kârı yıllık 50 milyar lirayı aştı. Benzer bir tartışma ya da uygulama Türkiye’de gündeme gelir mi bilinmez ancak, Yunanistan hükümeti bu konuda kararlı bir tavır sergiliyor. Yunan ekonomi yönetimi ek vergiye karşı çıkıyor. Gerekçe ise; Yunan bankalarının öz sermaye ve kârlılık oranlarının diğer Avrupa ülkelerine oranla düşük olması. Ayrıca gelecek ek verginin halka faiz artışı olarak yansımasından endişe ediliyor.

Vergi artışını savunan kesim ise Yunanistan’ın kredi derecelendirme notunun artırılması için bu ve benzeri adımların atılmasının şart olduğunu vurguluyor.

Bu arada, vergi artışının banka hisselerinde sert düşüşe neden olacağı bunun da borsa endekslerini aşağı çekeceği belirtiliyor.

İtalya'da bankalara büyük şok: Yüzde 40 faiz kazancı vergisi

 

Bankacılık sektörü net kârı 59.79 milyar TL'ye ulaştı

 

Rus bankacılık sektörünün kârı rekor seviyede

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)