BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka düzenleyicileri kriz hazırlığında----

Banka düzenleyicileri kriz hazırlığında

Banka düzenleyicileri kriz hazırlığında
22 Ekim 2021 - 14:41 www.finansgundem.com

Banka düzenleyicileri krizlere karşı yeni ve daha iyi yöntemler arayışında. Bankalar için sermaye tamponları, pandeminin yarattığı stres testinde beklenen başarıyı göstermedi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2008 finansal krizinin ardından düzenleyiciler, yaşanan yıkımın tekrarını engellemek için yeni yöntemlerin arayışına girdi. Bankaların zor dönemlerde ayakta kalmasına yardımcı olacak sermaye tamponlarının, kriz dönemlerinde sorunu çözeceği düşünüldü. Bundan on yıl sonra, sermaye tamponları korona virüs pandemisinin stres testinden geçemedi. Sermaye tamponları yatırımcılar için bir güvence oluştursa da, kriz döneminde ekonomiye ekstra fayda sağlamadı.

Financial Times’ın haberine göre bunun sonucunda düzenleyiciler piyasalar için önemli ve siyasi olarak hassas olan bir alandaki bu sorunu çözmek için yeni yöntemler aramaya başladı. 2008 finansal krizinin ardından uygulanan sermaye tamponlarının, o dönem için neden çekici göründüğü açık. Buna göre bankalar iyi dönemlerinde bir sermaye tamponu oluşturacak, kötü dönemlerde ise düzenleyiciler tampon limitini düşürerek bankalara yardımcı olacaktı.

Bu şekilde de bankalar ihtiyaç duyulan dönemlerde kayıplarını telafi edecek ve kredilere destek verecekti. Bir başka tampon türü olan sermaye koruma tamponu, farklı bir güvenlik mekanizması oluşturuyor. Bu tampon sektör genelinde uygulanıyor ve bankalar tarafından ihtiyaç duyulduğunda kullanılabiliyor. Bu tamponu kullanmak bankaların temettü ödemelerini kısıtlıyor. Geçtiğimiz yıl 2008 krizinin ardından sermaye tamponları için ilk sınav korona virüs pandemisiyle birlikte ortaya çıktı.

Pandemi dünyanın ekonomilerinin ve bankalarının gördüğü en dramatik döngüyü getirdi. Avrupa Merkez Bankası (ECB), ABD Merkez Bankası (FED) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) bankaların sermaye tamponlarını kullanılmasına izin verdi. Ancak sonuç değişmedi. Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yapılan araştırmaya göre, toplamda 2,5 trilyon dolara ulaşan sermaye tamponları dünya çapında kullanılmadı.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bazı uzmanlar hükümetlerin teşvikleri nedeniyle ortaya çıkan likiditenin kredi talebini düşürmesinin bankalar tamponlarını kullanmaması üzerinde etkili olduğunu düşünüyor. Yine de FED Denetim Başkanı Randy Quarles ve BoE İhiyati Düzenleme Başkanı Vicky Saporta sermaye tamponlarının performansından memnun olunmadığını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta Avrupa’da finansal piyasalar lobi grubu Avrupa Finansal Piyasalar Birliği (AFME), AB’nin yeni sermaye kuralları için müzakerelerin başlamasından önce yayınladığı bir yazıyla görüşlerini bildirdi. AFME bankaların bireysel sermaye tamponlarının yükseltilmesini, sektör çapındaki sermaye tamponunun ise düşürülmesini önerdi. Kurum bankaların sektör çapındaki tamponu, piyasaların ve yatırımcıların endişelenebileceği korkusuyla kullanmadığını belirtti.

AFME’ye göre bankaların kendi sermaye tamponlarını kullanması çok daha kolay. Çünkü bu tampon aynı zamanda bankaların temettü ödeme kapasitesini de yükseltiyor. Bu alanda ortaya çıkan bir başka karmaşa da, bankaların bireysel tamponlarını ulusal otoritelerin belirliyor olması. Ülkelerin belirlediği tampon miktarı arasındaki uçurum bu nedenle büyüyebilir. Bu tür bir uçurum da yatırımcılar tarafından olumsuz karşılanabilir.

‘Reel sektör döviz kurlarından tedirgin oldu’

 

Deutsche Bank muhbirine 200 milyon dolar ödül

 

Piyasaları beklediği Enflasyon Raporu 28 Ekim’de

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)