BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAmerikan bankaları resesyona hazırlanıyor----

Amerikan bankaları resesyona hazırlanıyor

Amerikan bankaları resesyona hazırlanıyor
04 Ekim 2023 - 16:01 www.finansgundem.com

Yükselen tahvil faizleri ve düşen hisse fiyatlarına karşın Amerikan bankaları rezervlerini otuz yılın zirvesine taşıdı. Uzmanlar bankaların olası bir resesyonda yaşanacak kredi kayıplarına karşı önlem aldığını belirtiyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street bankalarının hisseleri keskin bir şekilde yükselen faiz oranları nedeniyle yıllık bazda zarar etmeye hazırlanıyor. Ancak DBRS Morningstar verilerine göre sektördeki rezerv miktarı son otuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) eylül ayında faiz artışlarının devam edebileceği ve yüksek faizlerin beklenenden daha uzun süreceği sinyalini vermesinin ardından banka hisseleri de satış baskısına maruz kaldı. FED’in şahin açıklamaları Amerikan borsalarındaki ralliyi durdurdu ve yaklaşık 25 trilyon dolarlık Amerikan Hazinesi piyasasında dramatik bir satış dalgasına yol açtı ve tahvil fiyatlarını düşürdü. Tahvil piyasalarında fiyatlarla getirilerin ters orantılıl hareket ettiği biliniyor.

MarketWatch’un haberine göre Schwab Finansal Araştırmalar Merkezi Sabit Getiriler Başkanı Kathy Jones, “Şu anda Hazine getirilerinin yükselmesinin önünde durabilecek hiçbir şey yok. Bunun bankalar için iyi bir şey olmadığı feci derecede açık. Getirilerdeki yükseliş acımasızca gerçekleşti” diyor.

Haberde yüksek faizlerin bankalar için neden sorun yarattığı da açıklanıyor. Yeni ihraç edilen Hazine tahvillerindeki yüksek getiri oranları, faizler daha düşükken ihraç edilen tahvillerin banka portföylerindeki değerini aşındırıyor. Bankalar aynı zamanda Faiz oranlarının daha yüksek kalması durumunda yeniden finanse edilmesi zor olabilecek ticari gayrimenkul kredilerine büyük ölçüde maruz kalma eğilimi gösteriyor.

FactSet verilerine göre, S&P 500 Endeksi’ndeki finans sektörü hisselerini takip eden SPDR S&P Finans Sektörü EFT’si 2023 yılında %5,5 düşüş gösterdi.

Yine de bankacılık sektöründeki rezerv seviyelerine bakıldığında, bankaların bir resesyon durumunda kredi kayıplarına ve kayıpların tırmanması ihtimaline hazırlandıkları görülüyor. Haberde yer alan DBRS Morningstar göstergesine göre bankaların rezervleri ile geri dönmeyen kredileri oranı ikinci çeyrek itibariyle %225’e yükselerek son otuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

DBRS Morningstar analistleri Eric Chan ve Michael Driscoll, “FED’in Mart 2022'den itibaren faiz oranlarını yükseltmeye başlamasına rağmen kredi kalitesi nispeten iyi huylu kalsa da, sektör yine de rezervlerini artırıyor" dedi.

Analistlerin görüşüne göre kredi kayıpları tırmanmaya devam etse de 2007-2008 Küresel Finans Krizi sonrasında uygulanan bankacılık reformları sektörü bir bütün olarak “potansiyel fırtınaları atlatacak” bir konuma getirdi.

Schwab’tan Jones bankaların yükselen rezervlerine ilişkin, “Bu mantıklı. Bankalar, ‘Şu anda işler iyi gitmiyor. Çok daha dikkatli olmak zorundayım’ diyor” açıklamasında bulundu.

Amerikan Federal Mevduat Sigorta Kurumu’na göre, bankalar ikinci çeyrekte bilançolarda gözükemeyen tahmini 558,4 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarara maruz kaldı ve bu oran bir önceki çeyreğe göre %8,4 arttı.

Özellikle de bölgesel bankalar faizlerin oranlarının düşük olduğu son yıllarda ticari gayrimenkullere olan yatırımlarını artırdı. Dolayısıyla yüksek faiz oranlarından veya resesyondan yayılabilecek bir kriz ihtimali ABD Merkez Bankasını ve ABD Hazine Bakanlığı’nı odak noktası haline getirdi.

Dow Jones verilerine göre Banka hisselerindeki satış dalgası bölgesel bankacılık hisselerinde daha yaygın olarak hissedildi. SPDR Bölgesel Bankacılık ETF’si yıl boyunca %32 geriledi.

Wall Street’teki satış dalgasının perde arkası

 

Gölge bankalara küresel düzenleme yakın

 

Amerikalılar ‘yarın yokmuş gibi’ harcıyor

 


.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)