BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAmerikalılar gelirlerinin ne kadarını tasarrufa ayırıyor?----

Amerikalılar gelirlerinin ne kadarını tasarrufa ayırıyor?

Amerikalılar gelirlerinin ne kadarını tasarrufa ayırıyor?
29 Eylül 2023 - 16:56 www.finansgundem.com

Rakamlar, Amerikalıların beklentilerin altında tasarruf ettiklerini ortaya koyuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son açıklanan ABD hane halkı verileri, Amerikalıların son 6 yılda beklentilerin altında tasarruf ettiğini ortaya koyuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dün açıklanan revize edilmiş hükümet verilerine göre, ABD'deki hane halkı, son altı yılda, önceden düşünülenden 1,1 trilyon dolar daha az tasarruf etti.

Tasarrufta düşüş ve nedeni

Bloomberg’den Rich Miller and Reade Pickert'ın haberine göre, ülkenin en önemli ekonomik istatistiklerinden bazılarının kapsamlı güncellemesinin bir parçası olarak, Ekonomik Analiz Bürosu (The Bureau of Economic Analysis - BEA) artık Amerikalıların 2017'den 2022'ye kadarki dönemde, yıllık harcanabilir gelirlerinin ortalama yüde 8,3'ünü tasarruf ettiğini gösteriyor. Bu rakam daha önce tahmin edilen yüzde 9,4’lük orandan daha düşük bir seviyeye karşılık geliyor. Düşüş, yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarından elde edilen kişisel geliri azaltan bir muhasebe düzenlemesinden kaynaklanıyor.

ABD’de tüketiciler yüksek benzin fiyatları ve öğrenci kredisi ödemelerinin yeniden başlaması nedeniyle artan olumsuzluklarla karşı karşıya kalırken, ‘hane halkının mali durumu’ ekonominin gelecek dönemde karşı karşıya olduğu önemli bir soru olarak öne çıkıyor.

Pandemi tasarrufları aşınıyor

Amerikalılar, kısmen büyük hükümet desteği sayesinde pandemi sırasında ekstra tasarruf elde etti ancak o zamandan beri bunun yüksek enflasyon ve Kovid-19 korkuları azaldıkça daha normal harcama kalıplarına dönüş nedeniyle aşındığı görülüyor.

Yaklaşık her beş yılda bir gerçekleştirilen kapsamlı güncelleme, ekonomik faaliyetteki değişikliklerin daha temsili bir tablosu için 2012'den 2017'ye kadar olan referans yılını temel alıyor. Bu güncellemeler sırasında BEA, yeni veri kaynaklarını bünyesine katıyor ve metodolojisini yeniliyor.

Revize edilen verilerde görülen kişisel tasarruflardaki azalmanın büyük bir kısmı pandemiden önce meydana geliyor. Dolayısıyla Amerikalıların şu anda hala ne kadar ekstra nakit paraya sahip oldukları net değil. BEA Direktörü Vipin Arora'ya göre, daha genel anlamda, güncellemede sunulan ekonomik manzara, büyük ölçüde öncekiyle aynı görünüyor. Yine de manzarada bazı değişiklikler bulunuyor.

Enflasyon

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksiyle ölçüldüğü üzere, enflasyonun hızı 2023'e doğru daha yüksek olarak revize ediliyor. Geçen yılın dördüncü çeyreğinde bu göstergenin daha önceki yüzde 3,7’lik seviyesinden yıllık yüzde 4,1'e yükseldiği görülüyor. Bu oran, Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefinin iki katından fazlaya karşılık geliyor.

GSYİH

Pandemi daralmasının önceden düşünüldüğünden biraz daha az şiddetli olduğu görülüyor. GSYİH'nın, virüsün yayılmasıyla mücadele etmek amacıyla hükümetin ekonominin bazı bölümlerini kapatması nedeniyle 2020'nin ikinci çeyreğinde yıllık bazda az da olsa düştüğü tahmin ediliyor.

Ancak güncellemeye göre o zamandan beri toparlanma biraz daha yavaş seyrediyor. Geçen yılki büyümenin yüzde 2,1'den yüzde 1,9'a revize edildiği görülüyor.

Nominal GSYİH

Rapor aynı zamanda ekonominin birçok bulmacasından birine dair de bazı bilgiler sunuyor. Nominal GSYİH yani ‘ekonomide üretilen tüm mal ve hizmetlerin toplam değeri’ ile 'bu mal ve hizmetlerin üretilmesinden elde edilen tüm geliri hesaplayan gayri safi yurt içi gelir’ arasındaki önemli farka işaret ediyor. Teorik olarak ikisinin eşit olması gerekiyor ancak pratikte önlemler zaman zaman ekonomiye ilişkin farklı tablolar ortaya koyabiliyor.

Revizyonlar ikisi arasındaki farkı daraltıyor. 2021'de bu, büyük ölçüde nominal GSYİH’daki büyüme oranındaki yukarı yönlü ayarlamadan kaynaklanırken 2022'de bu durum öncelikle GSYİH'da aşağı yönlü bir revizyonu yansıtıyor.

Süper çekirdek enflasyon

Kapsamlı güncellemenin aynı zamanda iki yeni PCE fiyat endeksi ölçümünü de oluşturduğu görülüyor: Gıda, enerji ve konut hariç PCE fiyat endeksi ve enerji ve konut dışındaki hizmet fiyatları.

Fed politika yapıcılarının, ikincisini, ekonomistler ve yatırımcılar tarafından halk dilinde ‘süper çekirdek’ olarak bilinen enflasyon görünümünün merkezi olarak etiketledikleri görülüyor. Rakamlar aylık ve üç aylık olarak sunuluyor. Veri gözlemcilerinin daha önce bu ölçümü kendilerinin hesaplaması gerekiyordu.

BEA, PCE fiyatlarına katkılara ilişkin yeni bir tablo da içeriyor ve bu tablo, söz konusu ay veya çeyrekte hangi mal ve hizmetlerin enflasyonu etkilediğine ışık tutuyor.

ABD halkı 500 milyar dolar tasarruf etti

 

Amerikalılar tasarrufa yöneliyor, resesyon habercisi mi?

 

ABD'de tüketici harcamaları arttı, çekirdek PCE yavaşladı

 

Fitch: ABD'de tüketici harcamalarında yavaşlama bekleniyor

 

ABD'de tüketici güveni beklentilerin altında

 

ABD'de tüketici kredilerinde artış, beklentilerin altında kaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)