BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAktivist yatırımcı Vodafone’da fırtına mı başlatacak?----

Aktivist yatırımcı Vodafone’da fırtına mı başlatacak?

Aktivist yatırımcı Vodafone’da fırtına mı başlatacak?
01 Şubat 2022 - 15:10 www.finansgundem.com

Aktivist yatırımcı Cevian’ın, Vodafone’un giderek büyüyen uluslararası portföyünü düzenlemesi ve telekom sektöründe uzmanlaşmamış yönetim kurulunda değişikliğe gitmesi için şirkete baskıda bulunacağı düşünülüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bazı şirketler sektöründen uzaklaşmadan dahi holdingleşebilir. Büyüyen ve çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren şirketlere ilgisiyle bilinen aktivist yatırım şirketi Cevian Capital, Avrupa’nın telekomünikasyon grubu Vodafone’da hisse satın aldı. Şirketin yönetim kurulunda büyük bir değişiklik talep emesi bekleniyor. Aynı zamanda Vodafone’un kapsamlı varlık portföyünde de önemli ölçüde değişiklikler için baskı yapılabileceği düşünülüyor.

Geçtiğimiz yıl dev sigorta şirketi Aviva’da da hisse satın alan Cevian, Vodafone’da da benzer bir şekilde maliyetlere odaklanabilir. Aynı zamanda şirketin yönetimi ve kronik düşük performansa yönelik hamleler de bunun ardından gelebilir. FTSE 100 endeksinde listelenen Vodafone, uzun yıllardır Avrupa’daki telekom endekslerinin gerisinde performans gösteriyor. Şirketin hisseleri 2018 yılında göreve başlayan CEO Nick Read’in yönetimi altında %20’nin üzerinde düşüş gösterdi. Şirket sektöre kıyasla oldukça düşük bir değerlemeyle işlem görüyor. Cevian ise henüz şirketteki hissesinin miktarını açıklamadı.

Ancak Financial Times’ın haberine göre gelen sinyaller, aktivistin uluslararası telekom varlıklarında kapsamlı bir yatırımda düşük fayda gördüğü yönünde. Bu da Vodafone’un durumuyla paralellik taşıyor. Yine de son yıllarda Avrupa’nın telekom piyasasının yükselen değeri bazı yatırımcıları ve belki de son dönemde Vodafone yönetimini, bir piyasada kaç oyuncu olduğundansa, bir piyasada hangi fırsatların olduğunu düşünmeye yöneltti.

4G yatırımlarının başlamasından bu yana tüketici başı mobil veri kullanımı, Avrupa pazarında 100 kat arttı. Bunun karşısında gigabyte başı fiyatlar %90 düştü. Tüketiciler her zaman daha düşük fiyata daha fazla hizmet alırken büyümeyi sürdürmek ya da bu şekilde bilinen bir sektöre yatırım çekmek oldukça zor. Read’in kasım ayında gerçekleştirdiği bilanço açıklamasında yaptığı konuşmada bu durumu iki açıdan kabullendiği görüldü. Read Avrupa’da konsolidasyona yeniden önem vermeye başladı ve başka alanlarda daha değerli olabilecek iş kollarından vazgeçmeye niyetli olduğunu gösterdi.

Şirket geçtiğimiz yıl Frankfurt’ta bulunan Vantage Towers isimli yan şirketini halka arz etti. Read’in yorumlarının bir tesadüf mü yoksa Cevian’ın şirkete yatırım yapmasıyla mı ilişkili olduğu konusunda belirsizlik sürüyor. Her iki şekilde Cevian’ın hızla yükselişe geçmesini beklediği bir şirkete yatırım yapma ihtimali yüksek.

Öncelikle eğer Cevian Vodafone’un yönetim kurulunda değişiklik talep ediyorsa, bu noktada haklı olduğu bir durum olabilir. Londra’nın devlerinin ve bira, bankacılık, havayolu ile birçok farklı sektörlerden gelen kişilerin oluşturduğu kurul, telekom deneyimi açısından geride kalıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre EE Eski CEO’su Olaf Swantee geçtiğimiz yıl şirkete katıldı ve nedeni açıklanmaksızın altı ay sonra ayrıldı. Şirketin idaresi güç portföyü, çok daha uzman bir yönetim kurulu gerektiriyor.

İkincisi Read, Vodafone’un kötü giden operasyonlarında performansı iyileştirebileceğini göstermesi konusunda baskı altında kalacak. Bu esnada hızlı bir şekilde kaynaklara ve potansiyeli olan varlıklara odaklanması gerekecek. CEO bu nedenle bir süredir maliyetleri kısıyor. Ancak pazardaki duruşu, 2018 yılında temettü kararı alıp, aylar sonra vazgeçmesi nedeniyle toparlanma gösteremedi. Geçtiğimiz yıl Vodafone’un yüksek borçlarına rağmen yatırımları artırma çabası da bir kez daha yatırımcıları sarstı.

Üçüncü ve en büyük tehdit ise konsolidasyon ile sadeleşme arasında gidip gelen söylentilere anlamlı bir karşılık verebilmek olacak. Vodafone’un portföyü oldukça karmaşık. Varlıklarının bir kısmı gelişen ülkelerde yer alan hizmetlerinden oluşuyor. Bunun büyük bir bölümünü ise Afrika’da bulunan Vodacom oluşturuyor. Buradaki sorun grubun bir yıldız pazarı olması: Almanya.

Buna karşın İspanya, İtalya ve İngiltere gibi geri kalan pazarları yönetmek, düzenleyicilerin telekom sektöründe düzenleyicilerin konsolidasyon anlaşmalarına yönelik tutumunu test etmeyi gerektirecek. Cevian geçtiğimiz yıllarda kanıtladığı gibi, şimdi de yönetim üzerinde etkili bir güç olacak.

Türkiye'de startup'ların aldığı yatırımlar 1,5 milyar dolara ulaştı

 

Hindistan kripto gelirlerini vergilendirecek

 

8 Türk bankası "Banking-500" listesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)