BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAkben: Bankacılık sektörü finansal şoklara karşı dayanıklı----

Akben: Bankacılık sektörü finansal şoklara karşı dayanıklı

Akben: Bankacılık sektörü finansal şoklara karşı dayanıklı
28 Mayıs 2021 - 11:01 www.finansgundem.com

BDDK Başkanı Akben, pandemi döneminde sektörün sağlam mali yapısıyla duruşunu koruduğunu söyledi.

PINAR MUTLU - FINANSGUNDEM.COM

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, küresel bir kâbusa dönüşen korona virüs salgını döneminde, bankacılık sektörünün sağlam mali yapılarıyla duruşunu koruduğuna dikkat çekerek, “Finansal şoklara karşı dayanıklı bir sektör.  Ekonominin önemli bir dayanağı. Zamanında alınan önlemlerle etkiyi en aza indirdik. Sektörün büyüklüğü %36 arttı 6,1 milyar TL’ye çıktı” dedi. Akben, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteklerini de hatırlattı, ülke için istikrar unsuru olduğunu belirtti.

İstanbul Four Seasons Hotel Bosphorus Atik Paşa Salonu’nda düzenlen TBB 64. Genel Kurul Toplantısı’nın açılışında konuşan BDDK Başkanı Akben şunları söyledi:

Pandemi süreciyle birlikte ekonomik faaliyetlere yansıdı. Dalgalanmalardan Kobiler ve esnaf etkilendi. Zamanında alınan önlemlerle etkiyi en aza indirdik. Bankacılık sektörü sağlam mali yapılarıyla duruşunu korudu. Sektörün büyüklüğü %36 arttı 6,1 milyar TL’ye çıktı.

Sermaye yeterliliği oranı, asgari oranın üzerinde ve ab ortalamasına paralel %18 civarında. Net dönem karı ise %19 arttı. Sendikasyon kredisi yenileme oranı %90’ın üzerinde. Sektöre duyulan güveni gösteriyor. Ülke için önemli bir istikrar unsuru. Pandemi döneminde sağlanan kredilerle reel sektöre destek verildi.

Büyümede kilit rol üstlendi. BDDK pandemi başından beri ekonomiyi yakından takip etti ve işbirliği içinde oldu. Olumsuz etkileri azaltma önlemleri aldı. Kredilerin takibinde uzatmaya gidildi. Kredi kanalları açık tutuldu. Sermaye yeterliliği esnetildi. Eski kurallara dönülecek aynı kararlılıkla.

Yüksek katma değer, yüksek teknoloji - ekonomi için daha önce hiç olmadığı kadar kritik. Bu sektörlere verilen destek dünyada öne çıkmayı sağlar. Bankalara önemli görevler düşüyor. Pandemide gelen değişimlerden biri de online hizmetler, bankalar dünyanın çok ilerisinde bir teknoloji kullanıyor. BDDK 1.4.21 tarihinde uzaktan kimlik tespit yönetmeliğiyle mobil bankacılığa destek verildi.

Dijital bankacılığın önü açıldı. TBB ve diğer kurumlar uluslararası standartlara uyumlu bir oran geliştiriyor. Sorunsuz bir şekilde kullanılabilir hale gelmesi hedefleniyor. Sürdürülebilirlik önemli.

Elvan: Hedefimiz dolarizasyonu tersine çevirmek

Merkez Bankası'ndan kararlılık vurgusu

TBB Başkanı Çakar: Şokları iyi yönettik